Pabo Deeltijd | Voor de opleiding

Voordat je de deeltijdopleiding kunt beginnen dien je aan bepaalde eisen te voldoen. Lees hieronder meer over deze toelatingseisen, het collegegeld en vrijstellingen.

Direct door naar inschrijven

Is leraar basisonderwijs iets voor jou? 

Misschien weet je al helemaal zeker dat het onderwijs iets voor jou is, maar het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Om dit eerst te verkennen kun je een zelftest doen én een van onze voorlichtingsbijeenkomsten bijwonen. Kijk snel wanneer onze volgende voorlichting is.

Daarnaast raden we je aan om een keer mee te lopen op een basisschool. Zo ervaar je hoe het is om als leraar voor de klas te staan en kun je vragen stellen over het werken in het onderwijs. De Marnix Academie beschikt over een groot netwerk aan partnerscholen. Je kunt dit netwerk gebruiken bij het organiseren van een kijkje in de klas.

Bekijk ons overzicht van partnerscholen en neem snel contact op met een basisschool! Voor vragen kun je een e-mail sturen naar: communicatie@hsmarnix.nl.

Deeltijd lerarenopleiding in het kort

 • Toegankelijk met minimaal afgeronde hbo/wo-bacheloropleiding of na toelatingsassessment (voorwaarde: vwo-diploma of propedeuse hbo/wo) 
 • Je loopt stage op een basisschool binnen ons partnerschap
 • Alleen assessment voor wie geen afgeronde hbo/wo -opleiding heeft 
 • Geleidelijke groepsverantwoordelijkheid: eerst stagelopen 
 • Eerste jaar onbetaalde stage. Vanaf tweede jaar mogelijkheid van betaald voor de klas (Regeling Versneld voor de klas) 
 • Twee avonden óf een hele dag per week naar de opleiding 
 • Totale studiebelasting: 25-30 uur per week voor studie en stage. Daarnaast mogelijkheid tot ca. 3 dagen (andere) werkzaamheden (bijvoorbeeld bij je huidige werk) 
 • Volledige bacheloropleiding met een bachelordiploma 
 • Tegemoetkoming leraren beschikbaar voor studiekosten. Bekijk de website van DUO voor de mogelijkheden.

Voorlichting pabo deeltijd

We vinden het belangrijk dat je een goed beeld hebt van onze opleidingen en van het beroep als leerkracht. Regelmatig geven we voorlichtingen om je zo goed mogelijk op de opleiding voor te bereiden en prangende vragen te beantwoorden. Bekijk hieronder de video van onze online voorlichting* over de deeltijdopleiding en het zij-instroomtraject bij de Marnix Academie in Utrecht of meld je aan voor een nieuwe voorlichting.

* let op: dit is een voorlichting uit het jaar 2020/2021.

Jouw toekomst als juf of meester

Het beroep van juf of meester is een afwisselend en aantrekkelijk beroep. Niet alleen geef je les in verschillende vakken, je bent ook pedagoog. Je helpt kinderen in hun leerproces en in hun persoonlijke ontwikkeling. Ook ga je in gesprek met ouders over de voortgang van hun kind, stem je je werk af met je collega’s en denk je na over vernieuwingen in het onderwijs. Zodat ieder kind het onderwijs krijgt waar hij recht op heeft. Onze deeltijdopleiding bereidt je hier optimaal op voor.

  Praktische informatie voor de start van je deeltijdopleiding

  Voordat je aan de opleiding kunt beginnen is het belangrijk om te kijken of je voldoet aan de toelatingseisen.

  Hbo- of wo-diploma? 

  Je kunt gelijk starten met onze pabo in deeltijd! De basis van de deeltijdopleiding is een driejarig traject van 180 EC. Afhankelijk van je vooropleiding en onderzoekservaring is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen, waardoor je de opleiding in tweeënhalf jaar of soms zelfs in twee jaar kunt afronden.

  Vwo-diploma, associate degree of propedeuse?

  Heb je géén afgeronde hbo- of wo-opleiding maar wel een vwo-diploma, associate degree-diploma, hbo-propedeuse of wo-propedeuse dan dien je een toelatingsassessment te doen. Bij een positief resultaat kun je worden toegelaten tot de driejarige deeltijdopleiding. Wil je deelnemen aan het toelatingsassessment? Schrijf je dan in voor de studie via Studielink. Je ontvangt vanzelf de uitnodiging en de benodigde informatie. 

  Als je kiest voor de pabo en géén vwo-diploma of hbo-opleiding hebt afgerond, moet je daarnaast aan bepaalde landelijke toelatingseisen voldoen. Dit betekent dat je moet aantonen over voldoende kennis te beschikken van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.

  Je voldoet aan de landelijke toelatingseisen als je een havodiploma hebt behaald en hierbij eindexamen hebt gedaan in:

  • aardrijkskunde
  • geschiedenis
  • natuurkunde, biologie of NLT (Natuur, Leven en Technologie).

  Ook hoef je geen toelatingstoets(en) meer te doen als je een vavo-certificaat havo hebt voor het betreffende vakgebied. Heb jij je havodiploma niet gehaald, maar wel een voldoende voor het vakgebied op je cijferlijst? Dan voldoe je eveneens aan de eisen. Lees meer over de toelatingstoetsen.

  Havo- of mbo-diploma?

  Heb je alleen een havo-diploma of mbo-diploma? Dan kun je geen deeltijdopleiding bij de Marnix Academie volgen. 

  Met een afgeronde wo-opleiding, of als je minimaal tien European Credits (EC’s) aan onderzoek hebt gedaan in je vorige afgeronde hbo-opleiding, kun je vrijstelling aanvragen voor het onderzoeksgedeelte in de laatste fase van de opleiding. Bij toekenning kun je daarmee je opleiding inkorten tot tweeënhalf jaar.

  In uitzonderlijke gevallen kun je de deeltijdopleiding in twee jaar afronden. Heb je bijvoorbeeld een master op het gebied van Orthopedagogiek, Onderwijskunde of Ontwikkelingspsychologie gedaan, of ben je lesbevoegd voor bewegingsonderwijs, dan kun je vrijstellingen aanvragen waarmee je de opleiding in twee jaar af kunt ronden.

  Het is denkbaar dat er aanpassingen nodig zijn om je studie te kunnen volgen. Dat kan zijn omdat je vanwege een functiebeperking bepaalde voorzieningen nodig hebt, maar ook als je bijvoorbeeld onder de topsportregeling valt.

  Bekijk hier welke stappen je moet volgen als er aanpassingen nodig zijn in jouw studie. 

  Studeren kost geld en daarom is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor jouw studie. Deze kosten zijn afhankelijk van je diploma en of je bijvoorbeeld al een hbo-opleiding gevolgd hebt. 


  Collegegeld 2023-2024

    Voltijd Regulier Driejarige pabo Deeltijd Associate degree
  Collegegeld €2.314,- €2.314,- €1.910,-

  €1.910,-

  Halvering collegegeld* € 1.157,- € 1.157,- € 955,- € 955,-
  Instellingscollegegeld** €7.939,- €7.939,- €7.939,- €7.939,-
  Extraneus €2.314,- €2.314,- €2.314,- €2.314,-


  De hoogte van het wettelijke collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld door het ministerie van OCW. 


  * Halvering collegegeld: Start je voor het eerst met een opleiding aan een universiteit of hogeschool? Dan betaal je het eerste studiejaar de helft van het wettelijk collegegeld. Voor de lerarenopleiding geldt de halvering ook voor het tweede studiejaar. Belangrijk: Het kabinet wil de halvering van het collegegeld stopzetten vanaf studiejaar 2024-2025. Lees alles over de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid. 

  ** Als je al een bachelordiploma hbo of wo hebt in het domein van zorg of onderwijs, dan betaal je het instellingscollegegeld. De hoogte hiervan wordt jaarlijks bepaald door de Marnix Academie. Je kunt voor het eerste en tweede studiejaar afzonderlijk maximaal €6000,- euro subsidie krijgen. Zie de website van DUO voor alle voorwaarden.

  Incassodata 2023-2024

  Als je het collegegeld in termijnen betaalt, zijn dit de incassodata in het collegejaar 2023-2024:

  • 29 september 2023
  • 30 november 2023
  • 31 januari 2024
  • 29 maart 2024
  • 30 mei 2024

  Voor meer informatie over verplichte en niet verplichte kosten, klik dan hier

  STAP-budget

  De Marnix Academie is, net als andere bekostigde hogescholen in Nederland, begin 2022 gestart met de voorbereidingen van het kunnen aanvragen van een STAP-budget. Vooralsnog kun je voor een opleiding van de Marnix Academie niet het STAP-budget aanvragen. Zodra dit wel mogelijk is dan zullen wij dat via onze website bekend maken.

  Inschrijven voor de deeltijdopleiding kan tot en met 31 augustus 2023. Instromen vanaf januari is niet mogelijk.

  Je aanmelding bestaat uit vier stappen:

  1. Inschrijving via Studielink

  2. Verplichte studiekeuzecheck*

  3. Verplichte instroomtoetsen voor mbo en havo*

  4. Inschrijving wordt definitief

  *Afhankelijk van het moment van aanmelden kunnen stap 2 en 3 in omgekeerde volgorde plaatsvinden.

  Inschrijven via Studielink

  Studielink

  Inschrijven doe je direct online via studielink.nl. Met Studielink meld je je in één keer aan bij zowel de Marnix Academie als DUO. Na de verschillende stappen wordt je inschrijving definitief. In juni ontvang je informatie over de boekenlijst, algemene mededelingen over de start van de opleiding en informatie over de wijze waarop je het collegegeld moet betalen.