Pabo Deeltijd | Voor de opleiding

Voordat je de deeltijdopleiding kunt beginnen dien je aan bepaalde eisen te voldoen. Lees hieronder meer over deze toelatingseisen, het collegegeld en vrijstellingen.

Direct door naar inschrijven

Is leraar basisonderwijs iets voor jou? 

Misschien weet je al helemaal zeker dat het onderwijs iets voor jou is, maar het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Om dit eerst te verkennen kun je een zelftest doen én een van onze voorlichtingsbijeenkomsten bijwonen. Kijk snel wanneer onze volgende voorlichting is.

Daarnaast raden we je aan om een keer mee te lopen op een basisschool. Zo ervaar je hoe het is om als leraar voor de klas te staan en kun je vragen stellen over het werken in het onderwijs. De Marnix Academie beschikt over een groot netwerk aan partnerscholen. Je kunt dit netwerk gebruiken bij het organiseren van een kijkje in de klas.

Bekijk ons overzicht van partnerscholen en neem snel contact op met een basisschool! Voor vragen kun je een e-mail sturen naar: communicatie@hsmarnix.nl.

Deeltijd lerarenopleiding in het kort

  • Start in februari en september 
  • Toegankelijk met minimaal afgeronde hbo/wo-bacheloropleiding of na toelatingsassessment (voorwaarde: vwo-diploma of propedeuse hbo/wo) 
  • Je loopt stage op een basisschool binnen ons partnerschap
  • Geleidelijke groepsverantwoordelijkheid: eerst stagelopen 
  • Eerste jaar onbetaalde stage. Vanaf tweede jaar mogelijkheid van betaald voor de klas (Regeling Deeltijders Versneld voor de klas) 
  • Twee avonden óf een hele dag per week naar de opleiding 
  • Totale studiebelasting: 25-30 uur per week voor studie en stage. Daarnaast mogelijkheid tot ca. 3 dagen (andere) werkzaamheden (bijvoorbeeld bij je huidige werk) 
  • Volledige bacheloropleiding met een bachelordiploma 
  • Tegemoetkoming leraren beschikbaar voor studiekosten. Bekijk de website van DUO voor de mogelijkheden.

Voorlichting pabo deeltijd

We vinden het belangrijk dat je een goed beeld hebt van onze opleidingen en van het beroep als leerkracht. Regelmatig geven we voorlichtingen om je zo goed mogelijk op de opleiding voor te bereiden en prangende vragen te beantwoorden. Meld je aan voor een nieuwe voorlichting

Jouw toekomst als juf of meester

Het beroep van juf of meester is een afwisselend en aantrekkelijk beroep. Niet alleen geef je les in verschillende vakken, je bent ook pedagoog. Je helpt kinderen in hun leerproces en in hun persoonlijke ontwikkeling. Ook ga je in gesprek met ouders over de voortgang van hun kind, stem je je werk af met je collega’s en denk je na over vernieuwingen in het onderwijs. Zodat ieder kind het onderwijs krijgt waar hij recht op heeft. Onze deeltijdopleiding bereidt je hier optimaal op voor.

Praktische informatie voor de start van je deeltijdopleiding

    Voordat je aan de opleiding kunt beginnen is het belangrijk om te kijken of je voldoet aan de toelatingseisen.

    Hbo- of wo-diploma of een associate degree binnen het onderwijs (Ad PEP)? 

    Je kunt gelijk starten met onze pabo in deeltijd! De basis van de deeltijdopleiding is een driejarig traject van 180 EC. Afhankelijk van je vooropleiding en onderzoekservaring is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen, waardoor je de opleiding in tweeënhalf jaar of soms zelfs in twee jaar kunt afronden.

    Vwo-diploma, propedeuse of een associate degree buiten het onderwijs?

    Heb je géén afgeronde hbo- of wo-opleiding maar wel een vwo-diploma, associate degree-diploma, hbo-propedeuse of wo-propedeuse dan dien je een toelatingsassessment te doen. Bij een positief resultaat kun je worden toegelaten tot de driejarige deeltijdopleiding. Wil je deelnemen aan het toelatingsassessment? Schrijf je dan in voor de studie via Studielink. Je ontvangt vanzelf de uitnodiging en de benodigde informatie. 

    Toelatingstoets

    Als je kiest voor de pabo en géén vwo-diploma of hbo-opleiding hebt afgerond, moet je daarnaast aan bepaalde landelijke toelatingseisen voldoen. Dit betekent dat je moet aantonen over voldoende kennis te beschikken van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. De toetsen zijn op het niveau van havo 3/vmbo-t 4. Voor de instroom van september 2023 zijn verschillende toetsperioden waarbinnen je de toets(en) kunt maken. Je kunt deze perioden vinden op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

    Je voldoet aan de landelijke toelatingseisen als je een havodiploma hebt behaald en hierbij eindexamen hebt gedaan in:

    • aardrijkskunde
    • geschiedenis
    • natuurkunde, biologie of NLT (Natuur, Leven en Technologie).

    Havo- of mbo-diploma?

    Heb je alleen een havo-diploma of mbo-diploma? Dan kun je geen deeltijdopleiding bij de Marnix Academie volgen. 

    Met een afgeronde wo-opleiding, of als je minimaal tien European Credits (EC’s) aan onderzoek hebt gedaan in je vorige afgeronde hbo-opleiding, kun je vrijstelling aanvragen voor het onderzoeksgedeelte in de laatste fase van de opleiding. Bij toekenning kun je daarmee je opleiding inkorten tot tweeënhalf jaar.

    In uitzonderlijke gevallen kun je de deeltijdopleiding in twee jaar afronden. Heb je bijvoorbeeld een master op het gebied van Orthopedagogiek, Onderwijskunde of Ontwikkelingspsychologie gedaan, of ben je lesbevoegd voor bewegingsonderwijs, dan kun je vrijstellingen aanvragen waarmee je de opleiding in twee jaar af kunt ronden.

    Let op! Je kunt pas vrijstellingen aanvragen als je met je studie bent gestart.

    Het is denkbaar dat er aanpassingen nodig zijn om je studie te kunnen volgen. Dat kan zijn omdat je vanwege een functiebeperking bepaalde voorzieningen nodig hebt, maar ook als je bijvoorbeeld onder de topsportregeling valt.

    Bekijk hier welke stappen je moet volgen als er aanpassingen nodig zijn in jouw studie. 

    Studeren kost geld en daarom is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor jouw studie. Deze kosten zijn afhankelijk van je diploma en of je bijvoorbeeld al een hbo-opleiding gevolgd hebt. 

    Collegegeld 2024-2025

    Collegegeld 2425

    Financiële tegemoetkoming studiekosten

    Heb je geen recht meer op studiefinanciering vanuit DUO? Bekijk dan welke andere financiële regelingen er zijn om je tegemoet te komen in de studiekosten. 

    Incassodata 2023-2024

    Als je het collegegeld in termijnen betaalt, zijn dit de incassodata in het collegejaar 2023-2024:

    • 29 september 2023
    • 30 november 2023
    • 31 januari 2024
    • 29 maart 2024
    • 30 mei 2024

    Voor meer informatie over verplichte en niet verplichte kosten, klik dan hier

    Startmoment februari : Inschrijven voor het februaristartmoment kan tot 15 januari 2024.

    Startmoment september: Inschrijven voor de deeltijdopleiding kan met een propedeuse/vwo-diploma tot 19 augustus 2024. En met een hbo/wo-diploma tot 26 augustus 2024. 

    Je aanmelding bestaat uit vier stappen:

    1. Inschrijving via Studielink (schrijf je je in voor de februaristart? Kies dan bij je inschrijving voor de Croho opleiding 34808 B. opleiding tot basisonderwijs, deeltijd, 2023, variant DTFEB)

    2. Toelatingsassessment: Indien je géén afgeronde hbo- of wo-opleiding hebt, maar wel een vwo-diploma, associate degree-diploma, hbo-propedeuse of wo-propedeuse. 

    3. Kennismakingsgesprek

    4. Inschrijving wordt definitief

    Inschrijven via Studielink

    Studielink

    Inschrijven doe je direct online via studielink.nl. Met Studielink meld je je in één keer aan bij zowel de Marnix Academie als DUO. Na de verschillende stappen wordt je inschrijving definitief. In juni ontvang je informatie over de boekenlijst, algemene mededelingen over de start van de opleiding en informatie over de wijze waarop je het collegegeld moet betalen.