Pabo Deeltijd lerarenopleiding basisonderwijs

De pabo deeltijdopleiding op de Marnix Academie leidt je, afhankelijk van je vooropleiding, in twee, tweeënhalf of drie jaar op tot professional in het basisonderwijs.

Over de Pabo opleiding deeltijd

Wil jij je omscholen naar een betekenisvol beroep waarin je het verschil kunt maken voor de ander? Wil jij kinderen het onderwijs geven dat ze verdienen, ze inspireren en helpen de wereld beter te begrijpen? Kies dan voor de pabo deeltijd opleiding van de Marnix Academie in Utrecht! Afhankelijk van je vooropleiding en ervaringen leidt deze verkorte pabo je in twee, tweeënhalf of drie jaar op tot leraar basisonderwijs. Ben je momenteel werkzaam in een andere branche, maar wil je graag leerkracht worden? Dan is het zij-instroomtraject wellicht iets voor jou.

Onze lerarenopleiding is geaccrediteerd door de NVAO. Klik hier voor het meest recente beoordelingsrapport en het bijbehorende verslag van het ontwikkelgesprek

Inschrijven voor de pabo deeltijd

 

Pabo deeltijd studeren aan de Marnix Academie

De Marnix Academie is een gespecialiseerde hogeschool op het gebied van onderwijs, een opleidings- en kennisinstituut voor onderwijsprofessionals. We zijn een kleine hogeschool, waardoor je onderling heel makkelijk contact legt; met medestudenten maar ook met docenten en medewerkers. 

Wij leveren geen standaard leraren af, maar bekwame, betrokken en bevlogen leraren met lef. Bij de Marnix Academie krijg je les van docenten met veel inhoudelijke expertise. Onze docenten kennen het vak leerkracht in het basisonderwijs door en door. Zij weten als geen ander hoe ze jou het beste kunnen voorbereiden. Je krijgt de meest actuele vakkennis en leert hoe je onderwijs- en leerprocessen moet vormgeven.

Flexibele deeltijd Pabo op maat (KOP)

De inhoud en de didactiek van de pabo deeltijd opleiding is afgestemd op studenten met ervaring, deeltijdstudenten dus. Daarmee kunnen we tegemoet komen aan de behoefte aan flexibiliteit en maatwerk zodat het leertraject past naast andere werkzaamheden (gezin, werk, enzovoorts).

In de pabo deeltijdopleiding stellen we je in de gelegenheid om voort te bouwen op jouw kennis en ervaring zodat jij je je in een passend traject kunt ontwikkelen tot startbekwame leerkracht basisonderwijs. Jouw aandacht kan uitgaan naar datgene dat voor jou van het meeste belang is.

Uit ervaring hebben we geleerd dat het helpt als onderwijsprogramma’s voorspelbaar en duidelijk zijn. Binnen ons programma is steeds ruimte om flexibel af te stemmen op jouw context en ontwikkeling. Dus de opleiding kent een structuur die houvast biedt met daarbinnen de flexibiliteit om maatwerk te bieden.

Inschrijven voor de pabo deeltijd

Of bezoek een open dag!

 

Waarom de deeltijd lerarenopleiding bij de Marnix Academie?

 

Liever de driejarige Pabo volgen?

 • Speciaal voor studenten met vwo denkniveau
 • Doe onderzoek naar uitdagende onderwijsvraagstukken
 • Ontwikkel jouw blik op onderwijs

Naar de driejarige Pabo

Liever de Pabo in voltijd volgen?

 • Beste Pabo van provincie Utrecht
 • Word leraar binnen 4 jaar
 • Ontwikkel je tot een zelfverzekerde leraar

Naar Pabo voltijd

   

  Bekijk hieronder de video over deeltijdstudent Peter

  Wat houdt de deeltijd pabo in?

  De deeltijd pabo opleiding op de Marnix Academie Utrecht leidt je, afhankelijk van je vooropleiding, in twee, tweeënhalf of drie jaar op tot professional in het basisonderwijs.

  Je krijgt een vast programma waarbinnen ruimte is voor eigen invulling. Zo kun je tijdens de pabo deeltijd opleiding aan je eigen leervragen werken, zijn vrijstellingen mogelijk en zijn er keuzemogelijkheden binnen het programma. Op deze manier bieden we zo veel mogelijk onderwijs op maat.

  Docenten denken daarnaast graag met je mee over het combineren van werk en privé, binnen de kaders die ons onderwijs biedt. Bij de Marnix Academie volg je geen opleiding, maar doe je een opleiding!

  Zodra je je diploma op zak hebt, mag je als leerkracht aan de slag in het basisonderwijs. Je mag lesgeven aan alle groepen van de basisschool (van 4 t/m 12 jaar). Ook ben je bevoegd om les te geven in het speciaal onderwijs.

  Inschrijven voor de pabo deeltijd

   

  Wat zijn de kosten voor de pabo opleiding deeltijd?

  Studeren kost geld en daarom is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor de pabo deeltijd opleiding. Deze kosten zijn afhankelijk van je diploma en of je bijvoorbeeld al een hbo-opleiding gevolgd hebt.

  Bekijk de verplichte kosten collegegeld

  Toelatingseisen pabo deeltijd

  Voordat je aan de verkorte deeltijd pabo opleiding kunt beginnen is het belangrijk om te kijken of je voldoet aan de toelatingseisen.

  Hbo- of wo-diploma?

  Je kunt gelijk starten met onze pabo in deeltijd! De basis van de deeltijdopleiding is een driejarig traject van 180 EC. Afhankelijk van je vooropleiding en onderzoekservaring is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen, waardoor je de opleiding in tweeënhalf jaar of soms zelfs in twee jaar kunt afronden.

  Vwo-diploma, associate degree of propedeuse? 

  Heb je géén afgeronde hbo- of wo-opleiding maar wel een vwo-diploma, associate degree-diploma, hbo-propedeuse of wo-propedeuse dan dien je een toelatingsassessment te doen. Bij een positief resultaat kun je worden toegelaten tot de driejarige deeltijdopleiding. Wil je deelnemen aan het toelatingsassessment? Schrijf je dan in voor de studie via Studielink. Je ontvangt vanzelf de uitnodiging en de benodigde informatie.

  Als je kiest voor de deeltijd pabo en géén vwo-diploma of hbo-opleiding hebt afgerond, moet je daarnaast aan bepaalde landelijke toelatingseisen voldoen. Dit betekent dat je moet aantonen over voldoende kennis te beschikken van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.

  Je voldoet aan de landelijke toelatingseisen als je een havodiploma hebt behaald en hierbij eindexamen hebt gedaan in:

  • aardrijkskunde
  • geschiedenis
  • natuurkunde, biologie of NLT (Natuur, Leven en Technologie).

  Ook hoef je geen toelatingstoets(en) meer te doen als je een vavo-certificaat havo hebt voor het betreffende vakgebied. Heb jij je havodiploma niet gehaald, maar wel een voldoende voor het vakgebied op je cijferlijst? Dan voldoe je eveneens aan de eisen.

  Lees meer over de toelatingseisen voor de pabo

  Havo- of mbo-diploma?

  Heb je alleen een havo-diploma of mbo-diploma? Dan kun je geen pabo deeltijdopleiding bij de Marnix Academie volgen.

  Meer informatie over starten met pabo deeltijd

  Pabo deeltijd open dag

  We zijn trots op onze pabo deeltijdopleidingen! Onze enthousiaste docenten en studenten vertellen je er graag meer over en delen hun ervaringen met je.

  Voor de deeltijd pabo opleiding organiseren wij (online) informatieavonden! Dit is voor jou de gelegenheid om meer te weten te komen over onze deeltijd pabo opleiding, vragen te stellen aan opleidingscoördinatoren en studenten en een goed overwogen keuze te maken.

  Meld je aan voor de pabo deeltijd open dagen en beleef de Marnix

  Of schrijf je direct in voor de deeltijd pabo