Pabo Deeltijd

Wil jij je omscholen naar een betekenisvol beroep waarin je het verschil kunt maken voor de ander? Wil jij kinderen het onderwijs geven dat ze verdienen, ze inspireren en helpen de wereld beter te begrijpen? Kies dan voor de deeltijd pabo van de Marnix Academie. De deeltijd-lerarenopleiding leidt je in twee, tweeënhalf of drie jaar op tot leraar basisonderwijs (afhankelijk van je vooropleiding en ervaringen). Heb je al een baan in het onderwijs, dan is het zij-instroomtraject iets voor jou. De aanmelding daarvoor verloopt via jouw werkplek.

Studeren op de Marnix Academie

Op de Marnix Academie word je meer dan alleen leraar. Wij leiden leraren op die bekwaam, betrokken en bevlogen zijn en die betekenisvol onderwijs kunnen ontwerpen. Elk jaar studeren zo’n 350 studenten binnen de deeltijdopleiding van de Marnix Academie. Zij zijn niet alleen enthousiast over de sfeer op de academie, maar ook over de kwaliteit van de opleiding. Van onze deeltijdstudenten geeft 95% aan de opleiding aan te raden aan vrienden, familie of collega’s. (Bron: Nationale Studenten Enquête 2018).
 

Kom naar de open dag | Schrijf je voor de pabo via Studielink

Avond- en dagopleiding

Als deeltijdstudent heb je een naast je studie vaak ook nog een baan, een gezin en/of een druk sociaal leven. Daarom kun je bij de Marnix Academie zelf kiezen welke deeltijdopleiding het best bij je persoonlijke situatie past. Als je kiest voor de avondopleiding heb je les op dinsdagavond en donderdagavond van 18.00 tot 22.00 uur. Als je kiest je voor de dagopleiding volg je colleges op vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur. Tentamens worden in de avond afgenomen. Wil je op termijn switchen van de dag naar de avond of andersom? Dan kan dat.

Jouw toekomst als juf of meester

Het beroep van juf of meester is een afwisselend en aantrekkelijk beroep. Niet alleen geef je les in verschillende vakken, je bent ook pedagoog. Je helpt kinderen in hun leerproces en in hun persoonlijke ontwikkeling. Je begeleidt hen in hun zoektocht naar normen en waarden. Ook ga je in gesprek met ouders over de voortgang van hun kind, stem je je werk af met je collega’s en denk je na over vernieuwingen in het onderwijs. Zodat ieder kind het onderwijs krijgt waar hij recht op heeft. Onze deeltijdopleiding bereidt je hier optimaal op voor.

Opleiding op maat

Je volgt een vast programma waarbinnen ruimte is voor een eigen invulling. Zo kun je aan je eigen leervragen werken, zijn vrijstellingen mogelijk en zijn er keuzemogelijkheden binnen het programma. Op deze manier bieden we zo veel mogelijk onderwijs op maat.  

Betaald voor de klas tijdens de studie

Wist je dat deeltijd pabo-studenten halverwege de opleiding betaald voor de klas mogen wanneer ze bepaalde mijlpalen hebben behaald? Dit geldt voor studenten met een afgeronde hbo/wo bacheloropleiding. Heb je die niet dan kun je als lerarenondersteuner aangesteld worden in plaats van als leerkracht. Je draagt dan geen groepsverantwoordelijkheid. 
De Marnix Academie ziet deze nieuwe landelijke regeling, die inging op 1 augustus 2019, als een mooie kans voor studenten en basisscholen.

Bevoegdheid

Heb je na je studie je diploma van de lerarenopleiding basisonderwijs op zak, dan mag je als juf of meester aan de slag in het basisonderwijs. Je mag lesgeven aan alle groepen van de basisschool (van 4 t/m 12 jaar). Ook ben je bevoegd om les te geven in het speciaal onderwijs.

Wil jij je verder blijven ontwikkelen, dan zijn er veel mogelijkheden. Zo kun jij je verder specialiseren als bijvoorbeeld intern begeleider, remedial teacher of als basisschooldirecteur.

Grote kans op een baan

Door het oplopende lerarentekort ziet de arbeidsmarkt er voor pabo-studenten heel gunstig uit. Dit tekort zit nu vooral in de Randstad, maar in de jaren hierna zal in het hele land duidelijk worden dat er in het basisonderwijs weer werk is. De piek van het lerarentekort wordt verwacht in 2025. Dat betekent dat als jij nu start met de pabo je verzekerd bent van een baan na je afstuderen.

Waarom de Marnix Academie?

✅ Kleine, gespecialiseerde hogeschool
✅ Hoge notering in de ranking
✅ Centrale ligging in Nederland en goed bereikbaar
✅ Prettige, persoonlijke sfeer
✅ Individuele studiebegeleiding
✅ Partner van 350 basisscholen
 

Bekijk hieronder de video van onze online voorlichting over de deeltijdopleiding en het zij-instroomtraject bij de Marnix Academie. Benieuwd naar onze opleidingen? Lees meer informatie op de website over de deeltijdopleiding of het zij-instroomtraject.

 

Toelatingseisen

Heb jij een hbo- of wo-opleiding? Dan kun je gelijk starten met onze pabo in deeltijd. De basis van de deeltijdopleiding is een driejarig traject van 180 EC. Afhankelijk van je vooropleiding en onderzoekservaring is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen, waardoor je de opleiding in 2,5 jaar of soms zelfs in 2 jaar kunt afronden. Heb je géén afgeronde hbo- of wo-opleiding maar wel een vwo-diploma, hbo-propedeuse of wo-propedeuse, dan kom je in aanmerking voor een toelatingsassessment. Bij positief resultaat kun je worden toegelaten tot de driejarige deeltijdopleiding. Heb je alleen een havo-diploma of mbo-diploma? Dan kun je geen deeltijdopleiding bij de academie volgen.

Meer over de toelatingseisen

Opbouw van de opleiding

Door onze persoonlijke benadering leren we je om zelfverzekerd voor de klas te staan. De sfeer bij de Marnix Academie is informeel en dus krijg je snel contact met medestudenten, docenten en medewerkers. De klassen in de deeltijdopleiding bestaan uit ongeveer 27 studenten. Je studievoortgang en professionele ontwikkeling bespreek je in een kleinere groep: de studiecoachgroep. Deze groep bestaat uit twaalf studenten en een docent. Op die manier kan de Marnix Academie persoonlijke begeleiding bieden. Tijdens de colleges en bijeenkomsten is er volop ruimte voor discussie en het delen van ervaringen.

Daarnaast ben je tijdens het eerste jaar één dag in de week op een basisschool aan het werk. Vanaf het tweede jaar ben je één dag en twintig dagdelen aan het werk. Deze twintig dagdelen zijn in overleg met de stageschool flexibel in te zetten. Gemiddeld besteed je 25 tot 30 uur per week aan je studie, zodat je de studie kunt combineren met werk of zorgtaken. De opleiding vraagt om doorzettingsvermogen, zeker omdat je deze studie waarschijnlijk naast je bezigheden overdag doet. Is het wel te doen? Zeker wel! Met ons heldere studieprogramma en de juiste begeleiding sta jij straks vol zelfvertrouwen voor de klas.

Eerste jaar

In het eerste jaar bestudeer je de didactiek van de vakken die je als leerkracht gaat geven (zoals rekenen, Nederlands, Engels, geschiedenis en muziek). Daarnaast volg je het programma LeerKracht, waarin ontwikkelingspsychologie, onderwijskunde, pedagogiek en didactiek centraal staan. LeerKracht gaat ook over veranderingen en vernieuwingen in het onderwijs en de samenleving. Zo leer je het vak beter kennen en blijf je aangehaakt op de laatste onderwijskundige inzichten. In alle studiejaren speelt lesgeven in de praktijk een belangrijke rol. Het daadwerkelijke lesgeven leer je tenslotte in de echte wereld.

Tweede jaar

Het tweede jaar staat in het teken van verdieping en een onderzoekende houding. Je volgt twee minors: ‘Zorg voor onderwijs op maat’ en de ‘Geïntegreerde zaakvakminor’ (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur, milieu & technologie). In de laatste fase van je studie, de profileringsfase, kies je voor de specialisatie ‘Jonge kind’ of ‘De leerling als wereldburger’.

Kom naar de open dag | Schrijf je in voor de pabo via Studielink

Studeren aan de Marnix Academie

De Marnix Academie in Utrecht is als zelfstandige hogeschool gespecialiseerd in de Lerarenopleiding basisonderwijs. Alle studenten die bij ons studeren hebben dus hetzelfde doel: leraar in het basisonderwijs worden! We zijn een kleine hogeschool, waardoor je onderling heel makkelijk contact legt; met medestudenten maar ook met docenten en medewerkers. Wij leveren geen standaard leraren af, maar zeer bekwame, betrokken en bevlogen leraren met lef. Bij Marnix Academie krijg je les van docenten die universitair geschoold zijn. Onze docenten kennen het vak leerkracht in het basisonderwijs door en door, want zij hebben zelf voor de basisschoolklas gestaan. Zij weten als geen ander hoe ze jou het beste kunnen voorbereiden. Je krijgt de meest actuele vakkennis en leert hoe je onderwijs- en leerprocessen moet vormgeven.