Pabo Deeltijd | Tijdens de opleiding

Een deeltijdopleiding op de Marnix Academie betekent een vast programma waarbinnen ruimte is voor eigen invulling. Zo kun je aan je eigen leervragen werken, zijn vrijstellingen mogelijk en zijn er keuzemogelijkheden binnen het programma.

Opleiding op maat

Een deeltijdopleiding op de Marnix Academie betekent een vast programma waarbinnen ruimte is voor eigen invulling. Zo kun je aan je eigen leervragen werken, zijn vrijstellingen mogelijk en zijn er keuzemogelijkheden binnen het programma. Op deze manier bieden we zo veel mogelijk onderwijs op maat. Docenten denken daarnaast graag met je mee over het combineren van werk en privé, binnen de kaders die ons onderwijs biedt. Bij de Marnix Academie volg je geen opleiding, maar doe je een opleiding!

Avond- en dagopleiding

Als deeltijdstudent heb je naast je studie vaak ook nog een baan, een gezin en/of een druk sociaal leven. Daarom kun je bij de Marnix Academie in Utrecht zelf kiezen welke deeltijdopleiding het best bij je persoonlijke situatie past. Als je kiest voor de avondopleiding* heb je les op dinsdagavond en donderdagavond van 18.00 tot 22.00 uur. Als je kiest voor de dagopleiding in het studiejaar 2024 - 2025 dan volg je colleges op maandag van 9.00 tot 17.30 uur. Tentamens worden in de avond afgenomen. Wil je op termijn switchen van de dag naar de avond of andersom? Dan kan dat.

*Let op, de avondvariant start onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen!

Startdata opleiding

De deeltijdopleiding kent twee startmomenten, in september en februari*. Start je in februari? Dan heb je les op donderdag. De opleiding start op donderdag 13 februari 2025. In september start de dagopleiding op maandag 2 september 2024. De avondvariant* start dinsdag 3 september 2024.

*Start onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.

Aanpassingen aan je studie

Het is denkbaar dat er aanpassingen nodig zijn om je studie te kunnen volgen. Dat kan zijn omdat je vanwege een functiebeperking bepaalde voorzieningen nodig hebt, maar ook als je bijvoorbeeld onder de topsportregeling valt.

Bekijk hier welke stappen je moet volgen als er aanpassingen nodig zijn in jouw studie. 

Opbouw van de deeltijdopleiding

In het eerste jaar bestudeer je de didactiek van de vakken die je als leerkracht gaat geven (zoals rekenen, Nederlands, Engels, geschiedenis, muziek, etc.). Daarnaast volg je het programma LeerKracht, waarin ontwikkelingspsychologie, onderwijskunde, pedagogiek en didactiek centraal staan. LeerKracht gaat ook over veranderingen en vernieuwingen in het onderwijs en de samenleving. Zo leer je het vak beter kennen en blijf je aangehaakt op de laatste onderwijskundige inzichten.

In alle studiejaren speelt lesgeven in de praktijk een belangrijke rol. Het daadwerkelijke lesgeven leer je tenslotte in de echte wereld.

Tijdens het eerste jaar ga je één dag in de week op een basisschool aan het werk. Vanaf het tweede jaar ben je één dag en twintig dagdelen aan het werk. Deze twintig dagdelen zijn in overleg met de stageschool flexibel in te zetten. Gemiddeld besteed je 25 tot 30 uur per week aan je studie, zodat je de studie kunt combineren met werk of zorgtaken.

De opleiding vraagt om doorzettingsvermogen, zeker omdat je deze studie waarschijnlijk naast je bezigheden overdag doet. Is het te doen? Zeker wel! Met ons heldere studieprogramma en de juiste begeleiding sta jij straks vol zelfvertrouwen voor de klas.

Het tweede jaar staat in het teken van verdieping en een onderzoekende houding. Je volgt twee minors: ‘Zorg voor onderwijs op maat’ en de ‘Geïntegreerde zaakvakminor’ (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur, milieu & technologie).

In de laatste fase van je studie, de profileringsfase, kies je voor de specialisatie 'Jonge kind' of 'Pedagogisch en Didactische Verdieping'.

Rekenen

Onderwijs in kleine groepen

Door onze persoonlijke benadering leren we je om zelfverzekerd voor de klas te staan. De sfeer bij de Marnix Academie is informeel en dus krijg je snel contact met medestudenten, docenten en medewerkers. De klassen in de deeltijdopleiding bestaan uit ongeveer 27 studenten waardoor de persoonlijke betrokkenheid hoog is. Je studievoortgang en professionele ontwikkeling bespreek je in een kleinere groep: de studiecoachgroep. Deze groep bestaat uit twaalf studenten en een docent. Op die manier kan de Marnix Academie persoonlijke begeleiding bieden.

Tijdens de colleges en bijeenkomsten is er volop ruimte voor discussie en het delen van ervaringen. We leiden je gedurende je opleiding op tot een professional in het onderwijs die langdurig kan worden ingezet. Het beroep van leerkracht en jouw persoonlijke ontwikkeling nemen wij erg serieus. We snappen dat je als volwassene anders leert en al veel ervaringen meeneemt. In het deeltijdonderwijs onderwijzen we jou daarom vanuit een volwassenendidactiek.

Betaald voor de klas tijdens de studie

Wist je dat deeltijd pabo-studenten halverwege de opleiding betaald voor de klas mogen wanneer ze bepaalde mijlpalen in het eerste jaar hebben behaald? Dit geldt voor studenten met een afgeronde hbo/wo bacheloropleiding. Heb je die niet dan kun je als lerarenondersteuner aangesteld worden in plaats van als leerkracht. Je draagt dan geen groepsverantwoordelijkheid.