Ad Pedagogisch Educatief Professional

Wil jij je verder ontwikkelen in de kinderopvang, in het basisonderwijs of het gespecialiseerd onderwijs? En werk of studeer je minimaal op mbo 4 niveau? Dan is de opleiding Associate degree Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP) echt iets voor jou!

Direct naar:

Over de Ad PEP

In heel Nederland neemt de kansenongelijkheid toe. Dit begint al vanaf de geboorte van een kind; er zijn kinderen die structureel een achterstand oplopen ten opzichte van wat ze zouden kunnen. Simpelweg door de omstandigheden waarin ze opgroeien. Als Pedagogisch Educatief Professional kun je in de kinderopvang, in het basisonderwijs en in het gespecialiseerd onderwijs op dit gebied een onmisbare rol vervullen.

Als Pedagogisch Educatief Professional sta jij pedagogisch en educatief steviger in je schoenen waardoor kinderen nog meer de kans krijgen te groeien en draag jij bij aan de ontwikkeling van de organisatie waar je werkt. De praktische Ad PEP hbo-opleiding combineer je met je werk of stage in kinderopvang of onderwijs. 

Hbo-opleiding Ad PEP

De Ad PEP opleiding (niveau 5) wordt wettelijk erkend als een hbo opleiding, na het succesvol volgen van de Ad PEP opleiding ontvang je dan ook een hbo-diploma. De moeilijkheidsgraad ligt tussen een mbo 4-opleiding en een hbo-bachelor opleiding (niveau 6) in.

Het is een geaccrediteerde opleiding door de NVAO in deeltijd. Dit houdt in dat je voor minimaal 16 uur per week een werk-/ of stageplaats in het (speciaal) basisonderwijs of de kinderopvang hebt. Heb je geen werk-/of stageplaats? Bekijk dan onze vacaturebank!

Meld je aan voor de voorlichting
 

Inhoud Pedagogisch Educatief Professional opleiding

De opleiding tot Pedagogisch Educatief Professional is opgebouwd vanuit vier semesters, de invulling per semester lees je hieronder:

In het eerste semester ligt de nadruk op het kind en de interactie met het kind.

In het tweede semester focus je je op de groep en het tegemoetkomen aan diverse onderwijsleerbehoeften van kinderen. Ook besteden we expliciet aandacht aan gelijke kansen.

In het derde semester van de opleiding breng je ouders en andere betrokkenen bij de opvoeding en ontwikkeling van kinderen, samen. Je deelt je kennis en expertise ook met collega’s, voor praktijkverbetering.

In het laatste semester volg je een specialisatie, in een interessegebied waarin je je verder wilt ontwikkelen. Je voert ook een praktijkonderzoek uit binnen je eigen organisatie.

Bekijk de volledige opbouw van de opleiding
 

Praktische informatie Ad PEP opleiding

Toelatingsvoorwaarden Ad Pedagogisch Educatief Professional

Je kunt beginnen met de Ad PEP opleiding als je een mbo4-, havo-, vwo- of hbo/wo-diploma hebt behaald. Daarnaast dien je voor minimaal 16 uur per week een baan of stageplek in het (speciaal) basisonderwijs of de kinderopvang hebt.
Lees hier meer over de toelatingsvoorwaarden & uitzonderingen

 

Lesdagen en lestijden tijdens de opleiding

Je hebt iedere woensdag les tussen 8.30 en 18.30 uur (onder voorbehoud) op de Marnix Academie in Utrecht. De opleiding start ieder studiejaar in september. 

 

Studiekosten associate degree opleiding

Studeren kost geld en daarom is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor de AD Pedagogisch Educatief Professional opleiding zijn de studiekosten afhankelijk van je diploma en vooropleidingen.
Bekijk hier het volledige overzicht van de studiekosten

Meer weten over toelatingseisen, studiekosten, het rooster of andere voorwaarden?

Bekijk hier alle praktische informatie

 

Het beroep Pedagogisch Educatief Professional

Bij de Ad PEP opleiding ligt de nadruk op het stimuleren en creëren van gelijke kansen voor ieder kind. Uitgangspunt is dat ieder kind de kans krijgt zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen, zowel binnen de opvang als op school. Onafhankelijk van zijn of haar achtergrond. Je helpt kinderen van 0 tot 14 jaar bij hun ontwikkeling en verbindt mensen en organisaties. Je kunt als Pedagogisch Educatief Professional verschillende functies vervullen binnen de kinderopvang, een basisschool of integraal kindcentrum. 

Pedagogisch Educatief Professional beroep

Als pedagogisch educatief professional:

  • Draag je bij aan de optimale ontwikkeling van ieder kind 
  • Verbeter je het onderwijs- en opvoedbeleid binnen je organisatie 
  • Breng je mensen samen om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren
  • Ben je een gelijkwaardige sparringpartner van betrokkenen in de opvoeding van het kind 
  • Coach je collega’s vanuit deskundigheid en betrokkenheid

Je oefent je werk als PEP uit vanuit vier beroepsrollen: pedagoog, vormgever, verbinder, initiator.

Informatie voor organisaties

Onderwijs en kinderopvang zijn volop in beweging en groeien steeds meer naar elkaar toe. Belangrijke thema's die bijdragen aan de ontwikkeling van ieder kind zijn: goede voorschoolse educatie, gelijke kansen en een goede samenwerking tussen opvoeders. De overheid steunt deze ontwikkelingen met (financiële) initiatieven en aanbevelingen. Investeren in het opleiden van medewerkers op dit gebied wordt van steeds groter belang.

Meer informatie voor jou als werkgever

Functies en mogelijkheden na de opleiding

Na het behalen van je diploma tot pedagogisch educatief professional kun je aan de slag met een breed scala aan rollen en verantwoordelijkheden binnen jouw organisatie. Zo kun je na het volgen van de opleiding de volgende functies vervullen:

  • Pedagogisch coach
  • Pedagogisch beleidsmedewerker
  • Senior pedagogisch medewerker

Of kan je de ontwikkeling van kinderen stimuleren door les te geven aan (kleine) groepen kinderen en door onderwijsassistenten te begeleiden & te coachen in hun pedagogisch educatief handelen.

Lees hier meer over het vervolg na de opleiding

Het verhaal van Pedagogisch Educatief Professional Remco

Na twintig jaar in het bedrijfsleven maakte Remco de overstap naar het onderwijs. In deze video vertelt Remco waarom deze stap dankzij de Ad PEP opleiding voor hem een succes is geworden.