Ad Pedagogisch Educatief Professional

Werk jij of wil je werken in de kinderopvang, het basisonderwijs, het speciaal onderwijs of op een Integraal Kind Centrum en wil je je (verder) ontwikkelen? Kies dan voor de Ad PEP. Door onze opleiding Pedagogisch Educatief Professional sta jij als professional pedagogisch en educatief steviger in je schoenen. Daarnaast vervul je een onmisbare rol als het gaat om het versterken van de kansengelijkheid van kinderen.

✅ Topopleiding in de Keuzegids hbo 2024
✅ De beste Ad PEP van Nederland (2024)
✅ Wat je leert direct toepassen in de praktijk
✅ Goed te combineren met je werk of stage
✅ Studenten zijn zeer tevreden over de opleiding (NSE 2023 Ad PEP)

Direct naar:

Over de Ad PEP

Als pedagogisch educatief professional vervul je in de kinderopvang, het basisonderwijs en in het speciaal onderwijs een onmisbare rol als het gaat om het versterken van de kansengelijkheid van kinderen. Jij staat als professional pedagogisch en educatief steviger in je schoenen waardoor kinderen nog meer de kans krijgen te groeien en je draagt bij aan de ontwikkeling van de organisatie waar je werkt. Deze praktische Ad PEP hbo-opleiding combineer je met je werk of stage in kinderopvang of onderwijs.

Onze opleiding is verkozen tot Top Opleiding in de Keuzegids hbo 2024! Hiermee is onze opleiding de beste Ad PEP opleiding van Nederland. Studenten ervaren een fijne sfeer tijdens de opleidingsdagen. Daarnaast zijn ze zeer tevreden over de inhoud van de studie en het contact met de docenten. 

De Ad PEP is geaccrediteerd door de NVAO. Lees hier het beoordelingsrapport.

Hbo-opleiding Ad PEP

De Ad PEP opleiding (niveau 5) wordt wettelijk erkend als een hbo opleiding, na het succesvol volgen van de Ad PEP opleiding ontvang je dan ook een hbo-diploma. De moeilijkheidsgraad ligt tussen een mbo 4-opleiding en een hbo-bachelor opleiding (niveau 6) in.

Het is een geaccrediteerde opleiding door de NVAO in deeltijd. Bij deze opleiding heb je voor minimaal 16 uur per week een werk-/ of stageplaats in het (speciaal) basisonderwijs of de kinderopvang hebt. Heb je geen werk-/of stageplaats? Bekijk dan onze vacaturebank!

Waarom de Ad PEP opleiding?

Je leert: 

✅ op een nieuwe manier te kijken naar kinderen van 0-14 jaar;
✅ het onderwijs voor ieder kind te verbeteren;
✅ collega's te inspireren en coachen; 
✅ mensen binnen en buiten je organisatie te verbinden;
✅ mee te denken over het pedagogisch en educatief beleid van je organisatie. 

Inhoud Pedagogisch Educatief Professional opleiding

De opleiding tot pedagogisch educatief professional duurt twee jaar en bestaat uit vier semesters, de invulling per semester lees je hieronder:

In het eerste semester ligt de nadruk op het kind en de interactie met het kind.

In het tweede semester focus je je op de groep en het tegemoetkomen aan diverse onderwijsleerbehoeften van kinderen. Ook besteden we expliciet aandacht aan gelijke kansen.

In het derde semester van de opleiding breng je ouders en andere betrokkenen bij de opvoeding en ontwikkeling van kinderen, samen. Je deelt je kennis en expertise ook met collega’s, voor praktijkverbetering.

In het laatste semester volg je een specialisatie, in een interessegebied waarin je je verder wilt ontwikkelen. Je voert ook een praktijkonderzoek uit binnen je eigen organisatie.

Praktische informatie Ad PEP opleiding

Toelatingsvoorwaarden Ad Pedagogisch Educatief Professional

Je kunt beginnen met de Ad PEP opleiding als je een mbo4-, havo-, vwo- of hbo/wo-diploma hebt behaald of voor de 21+ toelatingstoets bent geslaagd. Daarnaast dien je voor minimaal 16 uur per week een baan of stageplek in het (speciaal) basisonderwijs of de kinderopvang hebt. 

Lees hier meer over de toelatingsvoorwaarden & uitzonderingen

Lesdagen en lestijden tijdens de opleiding

Je hebt iedere vrijdag les tussen 8.30 en 18.30 uur op de Marnix Academie in Utrecht. De opleiding start ieder studiejaar eind augustus/begin september. 

Studiekosten associate degree opleiding

Studeren kost geld en daarom is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor de Ad Pedagogisch Educatief Professional opleiding zijn de studiekosten afhankelijk van je diploma en vooropleidingen.

Bekijk hier het volledige overzicht van de studiekosten

Meer weten over toelatingseisen, studiekosten, het rooster of andere voorwaarden?

Bekijk hier alle praktische informatie

Informatie voor organisaties

Onderwijs en kinderopvang zijn volop in beweging en groeien steeds meer naar elkaar toe. Belangrijke thema's die bijdragen aan de ontwikkeling van ieder kind zijn: goede voorschoolse educatie, gelijke kansen en een goede samenwerking tussen opvoeders. De overheid steunt deze ontwikkelingen met (financiële) initiatieven en aanbevelingen. Investeren in het opleiden van medewerkers op dit gebied wordt van steeds groter belang.

Meer informatie voor jou als werkgever

Functies en mogelijkheden na de opleiding

Na het behalen van je diploma tot pedagogisch educatief professional kun je een breed scala aan rollen en verantwoordelijkheden vervullen binnen jouw organisatie. Na het volgen van de opleiding kun je bijvoorbeeld werken als:

  • Leraarondersteuner
  • Pedagogisch coach
  • Pedagogisch beleidsmedewerker
  • Senior pedagogisch medewerker
  • Combinatiefunctionaris

Daarnaast kun je de ontwikkeling van kinderen stimuleren door les te geven aan (kleine) groepen kinderen en onderwijsassistenten te begeleiden en coachen in hun pedagogisch educatief handelen.

Lees hier meer over het vervolg na de opleiding