Werk jij of wil je werken in de kinderopvang, het basisonderwijs, het speciaal onderwijs of op een Integraal Kind Centrum en wil je je (verder) ontwikkelen? Kies dan voor de Ad PEP. Door onze opleiding Pedagogisch Educatief Professional sta jij als professional pedagogisch en educatief steviger in je schoenen. Daarnaast vervul je een onmisbare rol als het gaat om het versterken van de kansengelijkheid van kinderen.
✅ Topopleiding in de Keuzegids hbo 2024
✅ De beste Ad PEP van Nederland (2024)
✅ Wat je leert direct toepassen in de praktijk
✅ Goed te combineren met je werk of stage
✅ Studenten zijn zeer tevreden over de opleiding (NSE 2023 Ad PEP)
Direct naar:
- Ad PEP opleiding
- Inhoud opleiding Pedagogisch Educatief Professional
- Praktische informatie Ad PEP opleiding
- Voorlichting associate degree PEP opleiding
- Functies & mogelijkheden na de opleiding
- Inschrijven voor de Ad PEP opleiding
Over de Ad PEP
Als pedagogisch educatief professional vervul je in de kinderopvang, het basisonderwijs en in het speciaal onderwijs een onmisbare rol als het gaat om het versterken van de kansengelijkheid van kinderen. Jij staat als professional pedagogisch en educatief steviger in je schoenen waardoor kinderen nog meer de kans krijgen te groeien en je draagt bij aan de ontwikkeling van de organisatie waar je werkt. Deze praktische Ad PEP hbo-opleiding combineer je met je werk of stage in kinderopvang of onderwijs.
Onze opleiding is verkozen tot Top Opleiding in de Keuzegids hbo 2024! Hiermee is onze opleiding de beste Ad PEP opleiding van Nederland. Studenten ervaren een fijne sfeer tijdens de opleidingsdagen. Daarnaast zijn ze zeer tevreden over de inhoud van de studie en het contact met de docenten.
De Ad PEP is geaccrediteerd door de NVAO. Lees hier het beoordelingsrapport.
Hbo-opleiding Ad PEP
De Ad PEP opleiding (niveau 5) wordt wettelijk erkend als een hbo opleiding, na het succesvol volgen van de Ad PEP opleiding ontvang je dan ook een hbo-diploma. De moeilijkheidsgraad ligt tussen een mbo 4-opleiding en een hbo-bachelor opleiding (niveau 6) in.
Het is een geaccrediteerde opleiding door de NVAO in deeltijd. Bij deze opleiding heb je voor minimaal 16 uur per week een werk-/ of stageplaats in het (speciaal) basisonderwijs of de kinderopvang hebt. Heb je geen werk-/of stageplaats? Bekijk dan onze vacaturebank!
Waarom de Ad PEP opleiding?
Je leert:
✅ op een nieuwe manier te kijken naar kinderen van 0-14 jaar;
✅ het onderwijs voor ieder kind te verbeteren;
✅ collega's te inspireren en coachen;
✅ mensen binnen en buiten je organisatie te verbinden;
✅ mee te denken over het pedagogisch en educatief beleid van je organisatie.
Inhoud Pedagogisch Educatief Professional opleiding
De opleiding tot pedagogisch educatief professional duurt twee jaar en bestaat uit vier semesters, de invulling per semester lees je hieronder:
In het eerste semester ligt de nadruk op het kind en de interactie met het kind.
In het tweede semester focus je je op de groep en het tegemoetkomen aan diverse onderwijsleerbehoeften van kinderen. Ook besteden we expliciet aandacht aan gelijke kansen.
In het derde semester van de opleiding breng je ouders en andere betrokkenen bij de opvoeding en ontwikkeling van kinderen, samen. Je deelt je kennis en expertise ook met collega’s, voor praktijkverbetering.
In het laatste semester volg je een specialisatie, in een interessegebied waarin je je verder wilt ontwikkelen. Je voert ook een praktijkonderzoek uit binnen je eigen organisatie.
Praktische informatie Ad PEP opleiding
Toelatingsvoorwaarden Ad Pedagogisch Educatief Professional
Je kunt beginnen met de Ad PEP opleiding als je een mbo4-, havo-, vwo- of hbo/wo-diploma hebt behaald of voor de 21+ toelatingstoets bent geslaagd. Daarnaast dien je voor minimaal 16 uur per week een baan of stageplek in het (speciaal) basisonderwijs of de kinderopvang hebt.
Lees hier meer over de toelatingsvoorwaarden & uitzonderingen
Lesdagen en lestijden tijdens de opleiding
Je hebt iedere woensdag les tussen 8.30 en 18.30 uur op de Marnix Academie in Utrecht. De opleiding start ieder studiejaar begin september.
Studiekosten associate degree opleiding
Studeren kost geld en daarom is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor de Ad Pedagogisch Educatief Professional opleiding zijn de studiekosten afhankelijk van je diploma en vooropleidingen.
Bekijk hier het volledige overzicht van de studiekosten
Meer weten over toelatingseisen, studiekosten, het rooster of andere voorwaarden?
Informatie voor organisaties
Onderwijs en kinderopvang zijn volop in beweging en groeien steeds meer naar elkaar toe. Belangrijke thema's die bijdragen aan de ontwikkeling van ieder kind zijn: goede voorschoolse educatie, gelijke kansen en een goede samenwerking tussen opvoeders. De overheid steunt deze ontwikkelingen met (financiële) initiatieven en aanbevelingen. Investeren in het opleiden van medewerkers op dit gebied wordt van steeds groter belang.
‘Ik weet weer waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe’
Natascha Versteeg is pedagogisch medewerker op kinderdagverblijf Dolfijn (binnenkort Partou) in Barneveld. Ze heeft al 22 jaar ervaring op diverse plekken in de kinderopvang. Om niet vast te roesten, voldoening te blijven voelen en zich nog verder te verdiepen koos ze voor de Ad PEP opleiding van de Marnix Academie. De opleiding tot Pedagogisch Educatief Professional. En ze is er in haar eigen woorden ‘super enthousiast’ over.
Natascha: ‘Ik ben ooit vanuit de begeleiding van verstandelijk gehandicapten in de kinderopvang gerold, omdat ik voor de liefde verhuisde naar een andere woonplaats. Ik vond het leuker dan ik dacht. De puurheid van de kinderen. Het spontane, naast het vaste dagprogramma dat je volgt. Ik hou ervan. Tegelijk merkte ik na al die jaren dat ik niet op routine wilde draaien. Waarom doe ik eigenlijk wat ik doe? Hoe kan ik mijn eigen handelen én dat van onze organisatie onderbouwen? En wie weet op termijn anderen coachen in waar ik goed in ben?’
Praktijkgericht en te overzien
Ze dacht al eerder na over een opleiding. Maar: ze heeft ook een gezin met twee dochters, ze sport veel, heeft een leuk sociaal leven, onderneemt van alles. Een vierjarige opleiding vergt veel. Totdat ze hoorde over de Ad PEP. Natascha: ‘Een tweejarige opleiding vond ik beter te overzien. Bij deze opleiding ga je één dag in de week naar school. Daarnaast werk ik drie dagen. Die combinatie is belangrijk want de opleiding is heel praktijkgericht, je voert veel opdrachten uit in je eigen werkomgeving. ‘Tis nog steeds best pittig hoor, met mijn studiedagen op woensdag en zaterdagochtend maak ik werkweken van 50 uur. Daar staat tegenover dat ik er veel energie voor terug krijg. Ik zit nu in mijn tweede semester en de lessen en opdrachten tot zover hebben mij al zoveel gebracht!’
Vier beroepsrollen: weer op scherp
Vier beroepsrollen staan centraal tijdens de opleiding: de Pedagoog, de Vormgever, de Verbinder en de Initiator. Vanuit deze rollen stimuleer je de ontwikkeling van kinderen en breng je mensen samen. Natascha: ‘Deze vier rollen zijn voor mij na al die jaren niet nieuw, maar het mooie is dat de opleiding je er nog bewuster van maakt.’ Ze geeft een paar praktijkvoorbeelden: ‘We moesten een onderzoekje doen naar het observeren en signaleren van kinderen en dat écht objectief doen. Dat is moeilijker dan je denkt! Deze opdracht opende bij mij als pedagoog opnieuw de ogen. Wat het mij bracht, geef ik meteen mee aan mijn collega’s – zo ben je de initiator die ook anderen inspireert. De vormgever kwam aan bod tijdens een opdracht over kansengelijkheid. Hoe bieden wij dit aan in de brede ontwikkeling? Spelvorming is één voorbeeld hiervan. De verbinder kwam naar voren door het verhogen van de ouderbetrokkenheid. Zo zijn wij de intakegesprekken wat meer aan het verdiepen.’
Persoonlijke lessen en praktijkwinst
Wat haar persoonlijke ontwikkeling betreft: ‘Die eerste twee, drie maanden ben ik mezelf wel tegengekomen! Ik ben een ontzettende perfectionist, leg de lat hoog. Alle zelfreflectie en intervisie heeft gebracht dat ik wat meer om hulp mag vragen; zowel rondom de opleiding als thuis of op het werk. Verder heb ik gemerkt dat ook ik vooroordelen heb, al dacht ik altijd van niet. Ik mag soms langer nadenken voordat ik ergens iets van vind.’ Wat leerde ze over haar handelen in de praktijk? Natascha: ‘Van mezelf ben ik druk, ik klets de hele dag door, maak veel grapjes. Ik ben me nu bewuster van de gespreksvoering met kinderen: doorvragen, inhoudelijker en ontwikkelingsgericht in de taalvaardigheid aan het werk zijn. Ook ben ik nog bewuster bezig met kinderen vérder brengen, uitdagen in de verschillende ontwikkelingsgebieden.’
Aanrader?
Voor wie is de Ad PEP een aanrader? Natascha: ‘Dat gaat van de onderwijsassistent die meer invloed wil tot jonge collega’s op een kinderdagverblijf die meer verdieping wensen dan het mbo biedt. Mijn eigen groep is heel gemixt, met naast mensen uit de kinderopvang ook veel uit het onderwijs. De leeftijden variëren. Dat inspireert enorm.’ Zelf heeft ze nog geen moment spijt. ‘Tuurlijk, het vraagt discipline, maar ik word ook heel erg blij van het leren. Als ik naar mijn werk ga, weet ik waarom ik de dingen doe. De dagen op de Marnix zijn ook heel fijn. Elke vrijdag als ik met m’n rugzakje bij de trein sta denk ik, yes, ik mag weer! De sfeer, de betrokkenheid, waanzinnige coaches die echt vanuit passie werken – het maakt mijn drijfveer alleen maar groter.’
Functies en mogelijkheden na de opleiding
Na het behalen van je diploma tot pedagogisch educatief professional kun je een breed scala aan rollen en verantwoordelijkheden vervullen binnen jouw organisatie. Na het volgen van de opleiding kun je bijvoorbeeld werken als:
- Leraarondersteuner
- Pedagogisch coach
- Pedagogisch beleidsmedewerker
- Senior pedagogisch medewerker
- Combinatiefunctionaris
Daarnaast kun je de ontwikkeling van kinderen stimuleren door les te geven aan (kleine) groepen kinderen en onderwijsassistenten te begeleiden en coachen in hun pedagogisch educatief handelen.