Ad Pedagogisch Educatief Professional

Werk jij of wil je werken in de kinderopvang, het basisonderwijs, het speciaal onderwijs of op een Integraal Kind Centrum en wil je je (verder) ontwikkelen? Kies dan voor de Ad PEP. Door onze opleiding Pedagogisch Educatief Professional sta jij als professional pedagogisch en educatief steviger in je schoenen. Daarnaast vervul je een onmisbare rol als het gaat om het verminderen van de kansenongelijkheid van kinderen.

✅ Top opleiding in de keuzegids HBO 2023
✅ Wat je leert direct toepassen in de praktijk
✅ Goed te combineren met je (toekomstige) werk of stage

 

Meld je aan voor de voorlichting

Ontdek de Ad PEP tijdens de open avond op 6 juni

Benieuwd of de Ad PEP opleiding iets voor jou is? Kom op 6 juni naar de open avond. Kijk hier voor meer info.

Direct naar:

Over de Ad PEP

Als pedagogisch educatief professional vervul je in de kinderopvang, het basisonderwijs en in het speciaal onderwijs een onmisbare rol als het gaat om het verminderen van de kansenongelijkheid van kinderen. Jij staat als professional pedagogisch en educatief steviger in je schoenen waardoor kinderen nog meer de kans krijgen te groeien en je draagt bij aan de ontwikkeling van de organisatie waar je werkt. Deze praktische Ad PEP hbo-opleiding combineer je met je werk of stage in kinderopvang of onderwijs.

Onze opleiding is verkozen tot Top Opleiding in de Keuzegids hbo 2023! Hiermee behoort de opleiding tot de beste van Nederland. Studenten ervaren een fijne sfeer tijdens de opleidingsdagen. Daarnaast zijn ze zeer tevreden over de inhoud van de studie en het contact met de docenten. 

Hbo-opleiding Ad PEP

De Ad PEP opleiding (niveau 5) wordt wettelijk erkend als een hbo opleiding, na het succesvol volgen van de Ad PEP opleiding ontvang je dan ook een hbo-diploma. De moeilijkheidsgraad ligt tussen een mbo 4-opleiding en een hbo-bachelor opleiding (niveau 6) in.

Het is een geaccrediteerde opleiding door de NVAO in deeltijd. Bij deze opleiding heb je voor minimaal 16 uur per week een werk-/ of stageplaats in het (speciaal) basisonderwijs of de kinderopvang hebt. Heb je geen werk-/of stageplaats? Bekijk dan onze vacaturebank!

Meld je aan voor de voorlichting

Waarom de Ad PEP opleiding?

Je leert: 

✅ op een nieuwe manier te kijken naar kinderen van 0-14 jaar;
✅ het onderwijs voor ieder kind te verbeteren;
✅ collega's te inspireren en coachen; 
✅ mensen binnen en buiten je organisatie te verbinden;
✅ mee te denken over het pedagogisch en educatief beleid van je organisatie. 

Inhoud Pedagogisch Educatief Professional opleiding

De opleiding tot pedagogisch educatief professional is opgebouwd vanuit vier semesters, de invulling per semester lees je hieronder:

In het eerste semester ligt de nadruk op het kind en de interactie met het kind.

In het tweede semester focus je je op de groep en het tegemoetkomen aan diverse onderwijsleerbehoeften van kinderen. Ook besteden we expliciet aandacht aan gelijke kansen.

In het derde semester van de opleiding breng je ouders en andere betrokkenen bij de opvoeding en ontwikkeling van kinderen, samen. Je deelt je kennis en expertise ook met collega’s, voor praktijkverbetering.

In het laatste semester volg je een specialisatie, in een interessegebied waarin je je verder wilt ontwikkelen. Je voert ook een praktijkonderzoek uit binnen je eigen organisatie.

Praktische informatie Ad PEP opleiding

Toelatingsvoorwaarden Ad Pedagogisch Educatief Professional

Je kunt beginnen met de Ad PEP opleiding als je een mbo4-, havo-, vwo- of hbo/wo-diploma hebt behaald of voor de 21+ toelatingstoets bent geslaagd. Daarnaast dien je voor minimaal 16 uur per week een baan of stageplek in het (speciaal) basisonderwijs of de kinderopvang hebt. 

Lees hier meer over de toelatingsvoorwaarden & uitzonderingen

Lesdagen en lestijden tijdens de opleiding

Je hebt iedere woensdag les tussen 8.30 en 18.30 uur op de Marnix Academie in Utrecht. De opleiding start ieder studiejaar in september. 

Studiekosten associate degree opleiding

Studeren kost geld en daarom is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor de Ad Pedagogisch Educatief Professional opleiding zijn de studiekosten afhankelijk van je diploma en vooropleidingen.

Bekijk hier het volledige overzicht van de studiekosten

Meer weten over toelatingseisen, studiekosten, het rooster of andere voorwaarden?

Bekijk hier alle praktische informatie
 

Het beroep pedagogisch educatief professional

Bij de Ad PEP opleiding ligt de nadruk op het stimuleren en creëren van gelijke kansen voor ieder kind. Uitgangspunt is dat ieder kind de kans krijgt zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen, zowel binnen de opvang als op school. Onafhankelijk van zijn of haar achtergrond. Je helpt kinderen van 0 tot 14 jaar bij hun ontwikkeling en verbindt mensen en organisaties. Je kunt als pedagogisch educatief professional verschillende functies vervullen binnen de kinderopvang, een basisschool of integraal kindcentrum. 

Als pedagogisch educatief professional:

  • Draag je bij aan de optimale ontwikkeling van ieder kind 
  • Verbeter je het onderwijs- en opvoedbeleid binnen je organisatie 
  • Breng je mensen samen om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren
  • Ben je een gelijkwaardige sparringpartner van betrokkenen in de opvoeding van het kind 
  • Coach je collega’s vanuit deskundigheid en betrokkenheid

Je oefent je werk als PEP uit vanuit vier beroepsrollen: pedagoog, vormgever, verbinder, initiator.

Informatie voor organisaties

Onderwijs en kinderopvang zijn volop in beweging en groeien steeds meer naar elkaar toe. Belangrijke thema's die bijdragen aan de ontwikkeling van ieder kind zijn: goede voorschoolse educatie, gelijke kansen en een goede samenwerking tussen opvoeders. De overheid steunt deze ontwikkelingen met (financiële) initiatieven en aanbevelingen. Investeren in het opleiden van medewerkers op dit gebied wordt van steeds groter belang.

Meer informatie voor jou als werkgever

Functies en mogelijkheden na de opleiding

Na het behalen van je diploma tot pedagogisch educatief professional kun je aan de slag met een breed scala aan rollen en verantwoordelijkheden binnen jouw organisatie. Zo kun je na het volgen van de opleiding de volgende functies vervullen:

  • Leraarondersteuner
  • Pedagogisch coach
  • Pedagogisch beleidsmedewerker
  • Senior pedagogisch medewerker

Of kan je de ontwikkeling van kinderen stimuleren door les te geven aan (kleine) groepen kinderen en door onderwijsassistenten te begeleiden en te coachen in hun pedagogisch educatief handelen.

Lees hier meer over het vervolg na de opleiding