Bij het zij-instroomtraject ga je naast je opleiding, meteen aan het werk en heb je vanaf dag één je eigen klas.
Wil jij in het basisonderwijs aan de slag? En heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding? Dan zijn er twee mogelijkheden om versneld je bevoegdheid te halen. Je kunt kiezen voor de deeltijd pabo. Deze opleiding legt een stevige basis en vanaf het tweede jaar mag je naast je studie werken als leerkracht in het basisonderwijs. Je kunt ook kiezen voor het zij-instroomtraject. Je gaat dan, naast je opleiding, meteen aan het werk en hebt vanaf dag één je eigen klas. Je neemt eerst deel aan een geschiktheidsonderzoek.
Haal je lesbevoegdheid in twee jaar
Heb je een hbo- of een wo-bacheloropleiding afgerond en bij voorkeur al ervaring op het gebied van pedagogiek/didactiek? Dan kun je ervoor kiezen om via het zij-instroomtraject je lesbevoegdheid te halen. Dit traject biedt de mogelijkheid om direct bevoegd voor de groep te staan. Je hebt daarvoor een aanstelling aan een school nodig en je moet vooraf een geschiktheidsonderzoek afleggen. Dan ga je twee jaar werken en tegelijk studeren. Dus eerst een school of bestuur vinden die met jou als zij-instromer wil starten. Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens bij Regionale transfercentra, zoals Transvita of Florent Gelderland-Utrecht.
Wat is het verschil tussen Deeltijd pabo en een Zij-instroom pabo?
De deeltijd pabo is een geaccrediteerde hbo-opleiding. Je studeert af met een hbo-getuigschrift. Het is een opleiding van twee tot drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Gedurende de opleiding loop je stage. Halverwege de opleiding mag je als betaald leerkracht werken voor de klas. Bekijk meer informatie op de pagina van de Pabo Deeltijd.
Om deel te kunnen nemen aan het zij-instroomtraject, moet je in het bezit zijn van een HBO- of WO-bachelorgetuigschrift. Nadat je het geschiktheidsonderzoek positief hebt afgerond, ga je aan de slag als zij-instromend leraar. Je hebt dus een aanstelling op een school en daarnaast studeer je.
Je staat niet ingeschreven als student. Je scholingsprogramma valt niet onder de door de overheid bekostigde opleidingen. Er is wel een subsidieregeling voor de zij-instroom. De school ontvangt een factuur voor de scholing.
Zij-instroom pabo in het kort
- Toegankelijk met minimaal afgeronde HBO/WO-bacheloropleiding
- Je zoekt zelf naar een werkgever (school). Bijvoorbeeld via 'Voor de klas', de vacaturesite van Transvita
- Eerst verplicht geschiktheidsonderzoek (assessment)
- Direct groepsverantwoordelijkheid (soms eerst onder begeleiding van leerkracht van de school).
- Direct betaald als leerkracht
- Een avond in de week naar de opleiding
- Vraagt veel zelfregulatie, zelfstudie, transfer en reflectief vermogen
- Totale studiebelasting: 8 –10 uur per week voor studie. Daarnaast 2 – 4 dagen werk in het onderwijs.
- Aangepast scholingstraject
- Afronding: getuigschrift/lesbevoegdheid
- Subsidie beschikbaar voor werkgevers voor kosten geschiktheidsonderzoek, scholing en begeleiding.
- Let op, vooralsnog is het aanvragen van het STAP-budget nog niet mogelijk. Zodra dit wel kan dan plaatsen we dat op onze website.
Starten met het zij-instroomtraject
Een zij-instroomtraject start na een uitgebreid geschiktheidsonderzoek, aangevraagd door het schoolbestuur waar je werkzaam bent of wilt gaan werken. Eventueel kun je het geschiktheidsonderzoek ook zelf aanvragen. Na een positieve uitslag van het geschiktheidsonderzoek kun je in principe direct voor de klas. Je start dan ook je opleiding die je binnen twee jaar met een bekwaamheidsonderzoek afsluit.
Het traject van scholing en begeleiding is afgestemd op eerdere opleidings- en werkervaring en passend bij de door jou te verwerven competenties. Je werkt daarnaast twee, drie of vier dagen op de school en daarnaast besteed je één dag aan studeren, waarvan een halve dag les en een halve dag zelfstudie. Gedurende het zij-instroomtraject doorloop je volgende drie stappen om je getuigschrift te behalen en je bevoegdheid te behalen als leraar primair onderwijs.
Stap 1: Vind een schoolbestuur die jou in dienst neemt
Stap 2: Aanmelden geschiktheidsonderzoek en rekentoets (Wiscat)
Stap 3: Begeleiding en scholing (werkend leren)
Stap 4: Bekwaamheidsonderzoek
Aanvang pabo Zij-instroom
De scholing start in 2023/2024 twee keer, namelijk in september en februari. De lesdagen voor de instroom van september zijn dinsdag of woensdag van 17.30-21.00 uur. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit voor de instroom in februari ook zo zal zijn, maar de lesdagen van deze lichting zijn nog niet definitief vastgesteld. Je volgt in ieder geval één keer per week een bijeenkomst van 3 uur. Door middel van inschrijving geef je je lesdag van voorkeur aan. Op basis van het aantal aanmeldingen wordt bekeken of je ook op de dag van voorkeur kunt worden geplaatst/er les wordt gegeven op beide dagen.
Aanmelden voor het Zij-instroomtraject
Om te kunnen starten aan het zij-instroomtraject dien je je eerst aan te melden voor het geschiktheidsonderzoek en de Wiscat toets.
Goed geïnformeerd beginnen
We vinden het belangrijk dat je goed beslagen ten ijs komt en weet wat je te wachten staat als je voor het zij-instroomtraject kiest. Daarom organiseren we regelmatig online voorlichtingen waarbij je ook de mogelijkheid hebt om al je vragen live te stellen. Meld je aan voor de eerstvolgende voorlichting.
Nascholing
Wil je na het zij-instroomtraject jezelf verder professionaliseren? Bekijk dan eens het brede aanbod aan nascholingen, cursussen en post-hbo-opleidingen via het Marnix Onderwijscentrum.
Verder lezen:
- Besluit zij-instroom leraren primair onderwijs (Overheid)
- Hoe word ik zij-instromer? (Onderwijsloket)
- Brochure zij-instroom
Heb je vragen? Neem dan contact op met ons Servicebureau.