Zij-instroom Pabo

Bij het zij-instroomtraject ga je naast je opleiding, meteen aan het werk en heb je vanaf dag één je eigen klas.

Wil jij in het basisonderwijs aan de slag? En heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding? Dan zijn er twee mogelijkheden om versneld je bevoegdheid te halen. Je kunt kiezen voor de deeltijd pabo, waarmee je naast een dag per week opleiding ook een dag stage loopt. Je kunt ook kiezen voor het zij-instroomtraject. Je gaat dan, naast je opleiding, meteen aan het werk en hebt vanaf dag één je eigen klas. Je neemt eerst deel aan een geschiktheidsonderzoek.

Haal je lesbevoegdheid in twee jaar

Heb je een hbo- of een wo-bacheloropleiding afgerond en bij voorkeur al ervaring op het gebied van pedagogiek/didactiek? Dan kun je via het zij-instroomtraject je lesbevoegdheid halen. Dit traject biedt de mogelijkheid om direct bevoegd voor de groep te staan. Je hebt daarvoor een aanstelling aan een school nodig en je moet vooraf een geschiktheidsonderzoek afleggen. Dan ga je twee jaar werken en tegelijk studeren. Dus eerst een school of bestuur vinden die met jou als zij-instromer wil starten. Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens bij Regionale transfercentra, zoals Transvita of Florent Gelderland-Utrecht.  

Stappenplan Zij-instroom pabo

Stap 1

Je zoekt zelf naar een school die jou bij geschiktheid in dienst wil nemen en samen met jou het geschiktheidsonderzoek wil aanvragen. Bijvoorbeeld via 'Voor de klas', de vacaturesite van Transvita, of Florent Gelderland-Utrecht.  

Stap 2

Je meld je aan voor het geschiktheidsonderzoek. Dit onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. een test eigen vaardigheden rekenen (Wiscattoets)

 2. het invullen van een portfolio

 3. het uitvoeren van schriftelijke beroepspraktijkgerichte opdrachten

 4. het voeren van een criteriumgericht interview met de assessoren

 5. het voorbereiden en uitvoeren van een praktijkles

 6. het reflecteren op eigen handelen en voeren van een reflectiegesprek met de assessoren

De eerste stap van dit onderzoek is het behalen van de Wiscat-toets (rekentoets). Deze toets heeft een poortfunctie. Nadat de toets behaald is, kun je verder met de overige onderdelen van het geschiktheidsonderzoek. In onze brochure lees je daar meer over. Behaal je een score tussen de 70-102 punten? Dan heb je recht op één herkansing. Behaal je minder dan 70 punten? Dan vervalt dit recht.
Als de toets (na herkansing) niet is behaald, dan worden alleen de kosten voor de Wiscat-(€90,-) in rekening gebracht. De kosten voor de overige onderdelen van het geschiktheidsonderzoek zijn €2.070,-. 

Het is mogelijk om het geschiktheidsonderzoek op eigen titel aan te vragen. Je hebt dan een goede indicatie voor je geschiktheid. Je kunt echter pas met het onderwijs op de Marnix Academie starten als je werkzaam bent op een school.

Stap 3

Je start met je scholing en je werk in het onderwijs (werkend leren). Het traject van scholing en begeleiding is afgestemd op eerdere opleidings- en werkervaring en passend bij de door jou te verwerven competenties. Je werkt daarnaast twee, drie of vier dagen op de school en daarnaast besteed je één dag aan studeren, waarvan een halve dag les en een halve dag zelfstudie. Lees in onze brochure meer over de opbouw van de studiejaren.  

Stap 4

Deelname aan het bekwaamheidsonderzoek, Dit is de afronding van je opleiding. Je ontvangt hierna je getuigschrift en daarmee je bevoegdheid als leraar primair onderwijs.

Aanmelden voor het Zij-instroomtraject

Om te kunnen starten aan het zij-instroomtraject dien je je eerst aan te melden voor het geschiktheidsonderzoek , te beginnen met de reken-/wiskundetoets voor Pabo (Wiscat). 

Meer informatie en aanmelding

Subsidie zij-instroomtraject

Een bestuur (het bevoegd gezag) kan voor een zij-instromer bij DUO een subsidieaanvraag doen van €25.000 per zij-instromer. Met de subsidie kan het geschiktheidsonderzoek, de scholing en begeleiding worden betaald. Het geschiktheidsonderzoek wordt aangevraagd door het bevoegd gezag dat de zij-instromer in dienst wil nemen, of door de zij-instromer zelf. Het is raadzaam onderling goede afspraken te maken over de bekostiging van het geschiktheidsonderzoek en daarbij ook rekening te houden met de reële uitkomst dat de kandidaat niet geschikt wordt geacht als zij-instromer. Meer informatie over de subsidie lees je hier.

Aanvang pabo Zij-instroom

De scholing start jaarlijks op twee momenten: in september en februari. De lesdagen zijn dinsdag of woensdag van 17.30 tot 21.00 uur. Je volgt in ieder geval één keer per week een bijeenkomst van 3 uur. Bij je inschrijving geef je je lesdag van voorkeur aan. Op basis van het aantal aanmeldingen wordt bekeken of er les wordt gegeven op beide dagen en of je op de dag van voorkeur kunt worden geplaatst.

Goed om te weten. Als je het geschiktheidsonderzoek niet bij de Marnix Academie doet, maar wel graag wilt deelnemen aan onze scholing, dan is de uiterste aanmelddatum resp. 13 december 2025 en 1 juli 2025. Je kunt je pas inschrijven voor de scholing als je het geschiktheidsonderzoek met positief resultaat hebt afgerond.

Heb je vragen over de scholing voor zij-instromers of heb je een geschiktheidsverklaring en wil je graag op de Marnix Academie studeren? Mail de studentenadministratie van de afdeling scholing.

Heb je vragen over het geschiktheidsonderzoek? Mail naar het secretariaat van het Marnix Onderwijscentrum

Goed geïnformeerd beginnen

We vinden het belangrijk dat je goed beslagen ten ijs komt en weet wat je te wachten staat als je voor het zij-instroomtraject kiest. Daarom organiseren we regelmatig (online) voorlichtingen waarbij je ook de mogelijkheid hebt om al je vragen live te stellen. Meld je aan voor de eerstvolgende voorlichting. Daarnaast kun je op een basisschool vragen om een periode mee te mogen lopen.

Heb je een voorlichting bezocht en wil je graag sfeer komen proeven? Meld je dan aan voor een meeloopdag

Nascholing

Als je als leerkracht basisonderwijs voor de klas staat, ben je nog lang niet uitgeleerd. De Marnix Academie heeft een uitgebreid aanbod waarmee jij je een leven lang blijft ontwikkelen. Nu al nieuwsgierig? Bekijk dan de nascholingen, cursussen en post-hbo-opleidingen via het Marnix Onderwijscentrum.

Verder lezen: 

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons Servicebureau. 

Wat is het verschil tussen Deeltijd pabo en een Zij-instroom pabo?

Zij-instroom: Toegankelijk met minimaal afgeronde HBO/WO-bacheloropleiding. Daarnaast dien je het geschiktheidsonderzoek met een positieve beoordeling af te sluiten.

Deeltijd pabo: Toegankelijk met minimaal afgeronde HBO/WO-bacheloropleiding of na toelatingsassessment

Zij-instroom: Geschiktheidsonderzoek.

Deeltijd pabo: Alleen een assessment voor wie geen afgeronde HBO/WO-opleiding heeft.

Zij-instroom: Zelf zoeken van werkgever (school). Bijvoorbeeld via 'Voor de klas', de vacaturesite van Transvita of Florent Gelderland-Utrecht. De Marnix Academie beschikt niet over een lijst met scholen die zij-instromers in dienst willen nemen. 


Het is onze ervaring dat over het algemeen een werkplek in de midden- of bovenbouw in het basisonderwijs het beste past bij dit traject. Hoe ‘uitzonderlijker’ je werkplek (speciaal onderwijs, instroomgroep, etc.), hoe complexer de vertaling van wat je leert naar jouw praktijk. ‘Uitzonderlijke’ werkplekken zijn zeker mogelijk, maar houd er dan dus rekening mee dat jouw inspanning wellicht groter is.

Deeltijd pabo: Stageplaatsen via de Marnix Academie

Zij-instroom: Direct groepsverantwoordelijkheid (soms eerst  onder begeleiding van leerkracht van de school). 

Deeltijd pabo: Geleidelijke groepsverantwoordelijkheid: eerst stagelopen 

Zij-instroom: Direct betaald als leerkracht

Deeltijd pabo: Eerste jaar onbetaalde stage. Vanaf tweede jaar onder voorwaarden betaald voor de klas (Regeling Versneld voor de klas) 

Zij-instroom: 

 • Een avond in de week naar de opleiding 
 • Vraagt veel zelfregulatie, zelfstudie, transfer en reflectief vermogen 
 • Totale studiebelasting: 8 –10 uur per week voor studie. Daarnaast 2 – 4 dagen werk in het onderwijs.  
 • Aangepast scholingstraject 

Deeltijd pabo:

 • Twee avonden óf een hele dag per week naar de opleiding 
 • Meer begeleiding in het leren, zowel in de praktijk als in de opleiding 
 • Totale studiebelasting: 25-30 uur per week voor studie en stage. Daarnaast mogelijk ca. 3 dagen werk (bijvoorbeeld bij je huidige werk) 
 • Volledige bacheloropleiding 

Zij-instroom: Aangepast scholingstraject met een getuigschrift/lesbevoegdheid

Deeltijd pabo: Volledige bacheloropleiding met een bachelordiploma 

Zij-instroom: Subsidie beschikbaar voor werkgevers voor kosten geschiktheidsonderzoek, scholing en begeleiding.

Deeltijd pabo: Tegemoetkoming leraren beschikbaar voor studiekosten. 

Deeltijd Pabo

wettelijk collegegeld

Zij-instroom

Geschiktheidsonderzoek
Tot en met Wiscatafname 14 mei 2024: € 2.060,- (€ 70,- Wiscat/€ 1.990,- overige onderdelen van het geschiktheidsonderzoek)
Vanaf Wiscatafname op 4 juni 2024: € 2.160,- (€ 90,- Wiscat/2.070,- overige onderdelen van het geschiktheidsonderzoek)

Scholing
Op basis van individueel scholingsplan. Indicatie € 16.000,-  tot € 20.500,-