Als leraar heb je heel veel vakantie: feit of fabel?

vakantie-feit-fabel

“Wat lekker, leerkracht zijn. Dan heb je vast heel veel vakantie.” Deze opmerking zal veel leraren bekend voorkomen. In de serie Feiten & Fabels duiken we dieper in de vooroordelen over het onderwijs. Kloppen die eigenlijk wel? In deze eerste aflevering:

Als leraar heb je heel veel vakantiedagen.

Feit of fabel? Feit. 

 

Als leerkracht in het primair onderwijs heb je recht op 428 uur vakantieverlof per jaar, als je fulltime werkt. Dat staat in de meest recent afgesloten cao (2021). 

428 uur vakantieverlof komt neer op 53,5 vakantiedagen per jaar. Oftewel: bijna 11 weken! 

Meer vakantiedagen dan gemiddeld

Is dat inderdaad zo veel? Vergeleken met andere sectoren zeker. Het gemiddeld aantal vakantiedagen in Nederland is namelijk 25,6 vakantiedagen per jaar. Maar bedenk wel dat je als leerkracht vaak lange werkdagen maakt en extra activiteiten hebt buiten werktijd.   

Verder goed om te weten:

  • Het vakantieverlof is inclusief erkende feestdagen, zoals Kerstmis en Koningsdag. 
  • De vakantiedagen moet je in de schoolvakanties opnemen. Even lekker buiten het hoogseizoen op reis? Als het rustig is en de prijzen laag zijn? Dat kan dus niet meer.

Ben je in je vakantie ook echt vrij? 

Veel leerkrachten werken tijdens de schoolvakanties nog wel een aantal dagen door. Of ze keren eerder terug naar school dan de leerlingen. Om hoeveel dagen dat gaat, verschilt per leraar en school. Maar één of twee weken doorwerken tijdens de (zomer)vakantie is geen uitzondering. 

Wat leraren in de vakantie nog oppakken? Denk aan: 

  • De laatste toetsen nakijken
  • Nieuwe lessen voorbereiden
  • Dossiers doorlezen

Geen 9-tot-5 baan

Voldoende vakantie is ook nodig om als juf of meester op te laden voor nieuwe schoolperiodes. Want er wordt weleens gedacht dat leraren korte werkdagen hebben. Dat ze net zo lang op school zijn als de leerlingen: van half 9 tot 3 uur, bijvoorbeeld. Dat klopt niet. 

Als leraar begin je vaak vroeg. Denk aan een uur of half 8. Je werkdag is ook niet voorbij als de bel gaat. Dan moet je bijvoorbeeld nog nakijken, lessen voorbereiden of vergaderen. Hoe laat je naar huis gaat, hangt wel van jezelf af. De ene leraar trekt het klaslokaal om half 4 achter zich dicht, de ander om half 6. 

Elke dag is anders

Verder is het goed je te realiseren dat je nog extra activiteiten hebt, zoals:

  • Oudergesprekken in de avond
  • Studiedagen (op vrije dagen)
  • Informatieavonden
  • Schoolfeesten en schoolkampen 

Dit klinkt misschien als veel, maar het maakt je werk ook afwisselend. En dan weer terug naar het feit: een leerkracht heeft daarom ook meer vakantiedagen dan de meeste werknemers in Nederland! 

Leraar worden

Wil je nog meer weten over het beroep leraar? Bekijk dan: www.marnixacademie.nl/leerkracht. Enthousiast geworden over het vak? Meld je aan voor de open dag! 

 

 

Terug naar de pagina Leerkracht