Als leraar heb je veel ontwikkelkansen: feit of fabel?

stacey-veelgestelde-vragen

Doorgroeien in het onderwijs? Dat kan niet, hoor je vaak. Op een gegeven moment heb je de top van de ladder bereikt. Tenzij je directeur wordt van de school waar je werkt. Maar is dat wel zo? In de serie Feiten & Fabels duiken we dieper in de vooroordelen over het onderwijs. In deze aflevering:

Als leraar heb je veel ontwikkelkansen. 

Feit of fabel? Feit

Het onderwijs biedt veel doorgroeimogelijkheden. Er kan vaak meer dan je denkt! Bovendien ben je als leraar nooit uitgeleerd.  

Waar je aan kunt denken? 

  • Verdieping binnen je huidige werk

Met genoeg ervaring, motivatie en eventueel wat extra scholing kun je jezelf bijvoorbeeld ontwikkelen tot een vakspecialist. Er zijn veel mogelijkheden voor verdieping: binnen je eigen vakgebied of juist op het vlak van didactische of pedagogische vaardigheden. 

 

“Wat dacht je van een overstap naar het speciaal (basis)onderwijs?”

 

Ook kun je extra taken oppakken binnen de school. Denk aan het ontwikkelen van een nieuwe leerlijn of nieuw lesmateriaal. Of aan het meedenken over schoolbeleid of versterken van de leesvaardigheid op school. Vaak staat hier een betere beloning tegenover.

Doorgroeien met een opleiding van de Marnix Academie

Wil je jezelf als startende of ervaren onderwijsprofessional verder ontwikkelen? Zowel op persoonlijk als professioneel vlak? Met een masteropleiding ontwikkel je jezelf in twee jaar tijd tot specialist, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie, inclusief onderwijs of werkgeluk en vitaliteit. Bekijk ons volledige masteraanbod

Ook de post-hbo-opleidingen en cursussen van de Marnix Academie kunnen een mooie springplank zijn naar een nieuwe functie. Denk aan de post-hbo-opleiding Specialist Nieuwkomersonderwijs of de cursus Kennis van het Kinderbrein. Op de website van het Marnix Onderwijscentrum, onderdeel van de Marnix Academie, vind je ons complete nascholingsaanbod.
 

  • Switchen van school of specialisatie

Als leraar kun je daarnaast doorgroeien met een overstap naar een andere bouw, school of sector. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om les te geven op een school met een ander onderwijsconcept, zoals Montessori of dalton. Of gym-, kunst- of muziekleraar worden. 

En wat dacht je van de overstap naar het voortgezet onderwijs? Of het speciaal (basis)onderwijs?

  • Een andere functie binnen het onderwijs

Verder kun je doorgroeien tot intern begeleider (IB’er), teamleider, manager, (adjunct-)directeur of bestuurder van een scholenstichting.

Of je kunt buiten de muren van de school kijken en aan de slag gaan bij een vakbond, onderwijsinspectie of adviesorgaan. Ook een optie: de politiek. Je zult niet de enige zijn die de overstap van onderwijs naar politiek maakt. 

Ontwikkelkansen genoeg dus! Tip: Check de website www.loopbaanlerarenpo.nl eens. Daar vind je nog meer informatie over je verschillende doorgroeimogelijkheden, ervaringsverhalen van leraren en praktische tips. 

Leraar worden

Wil je nog meer weten over het beroep leraar? Bekijk dan: www.marnixacademie.nl/leerkracht. Enthousiast geworden over het vak? Meld je aan voor de open dag! 

 

Terug naar de pagina Leerkracht