Als leraar draag je vooral kennis over: feit of fabel?

Dana-fabel-feit-kennis

Van rekenen tot aardrijkskunde. En van geschiedenis tot gym. Leerlingen op de basisschool krijgen veel vakken. Als leraar is het jouw taak om ze kennis bij te brengen. Maar is dat ook alles wat je doet? In de serie Feiten & Fabels duiken we dieper in de vooroordelen over het onderwijs. Kloppen die eigenlijk wel? In deze aflevering:

Als leraar draag je vooral kennis over.

Feit of fabel? Fabel

Als leraar bestaat een deel van je werk inderdaad uit het overdragen van kennis. Maar dat is lang niet alles wat je doet!

Het leraarschap is namelijk heel veelzijdig. 

Wat je bijvoorbeeld nog meer doet als leraar: 

  • Je begeleidt leerlingen in hun persoonlijke ontwikkeling.
  • Je brengt ze belangrijke normen en waarden bij. 
  • Je leert ze om samen te werken en om te gaan met anderen.
  • Je laat ze de wereld en hun mogelijke bijdrage daaraan ontdekken. 
  • Je bereidt ze voor op een toekomst als sociale en zelfbewuste wereldburgers.
  • Je hebt contact met ouders, collega’s en andere onderwijsprofessionals die met jouw leerlingen werken.   

Meerdere rollen

Als leraar ben je naast onderwijzer ook nog:

  • Motivator
  • Coach
  • Pedagoog

Gedrag observeren

Leraar zijn is dus niet alleen maar: kinderen leren dat twee plus twee vier is. Het gaat er ook om dat je een kind ziet. En dat je weet wat er speelt. Stel dat een leerling buikpijn heeft. Is het dan ook echt buikpijn? Of gaat het thuis even niet zo goed? Zijn de ouders misschien net uit elkaar? 

Daarvoor is het belangrijk dat je het gedrag in de klas goed observeert. Is een van de kinderen normaal gesproken heel actief, maar nu ineens heel teruggetrokken? Dan is er misschien wat aan de hand. 

Is een leerling altijd heel verlegen? Dan kun jij als leraar je best doen om het zelfvertrouwen op een positieve manier te stimuleren. Zodat het kind voortaan wél op andere leerlingen durft af te stappen. 

Elk kind is anders

Dat psychologische deel hoort dus ook bij het vak. Elk kind is anders en heeft iets anders van jou nodig. Het is jouw taak om daar goed op in te spelen. Daarbij is goed contact met de ouders van het kind ook van belang. Of met collega’s die bijvoorbeeld een broertje of zusje in de klas hebben.

Klinkt dat als een hele klus? Dat klopt ook, maar wel een heel leuke klus! En daarom bereiden we je op de Marnix Academie goed voor op de veelzijdigheid van het vak. 

Leraar worden

Wil je nog meer weten over het beroep leraar? Bekijk dan: www.marnixacademie.nl/leerkracht. Enthousiast geworden over het vak? Meld je aan voor de open dag! 


 

Terug naar de pagina Leerkracht