Breng jij muziek in de klas?

kleutersmuziek

Hou jij van muziek en ben je zelf (een beetje) muzikaal? Dat komt goed uit! In september start voor een selectie eerstejaarsstudenten het traject Vakspecialist muziek. Dit traject volg je gedurende drie jaar naast de pabo-opleiding. Iets voor jou?

Wij vroegen Marjanka van Maurik, muziekdocent, waarom de Marnix Academie meer aandacht voor muziek wil en wat het specialisatietraject precies inhoudt.

Wat leren studenten in die drie jaar?

“In het eerste jaar staat muziek maken centraal. Je gaat er ook meteen mee aan de slag in de praktijk. In het tweede jaar ligt de nadruk op de didactiek: hoe geef je een goede muziekles? In het derde jaar verdiep je je in je rol als vakspecialist. Je leert hoe je je kennis kunt inzetten en delen in de school en hoe je collega’s coacht. Het is dus heel veelzijdig!”

Wat hebben studenten eraan na het afstuderen?

“Ik weet uit ervaring dat scholen heel blij zijn met deze expertise. Als vakspecialist muziek kun je je dus echt onderscheiden op de arbeidsmarkt.”

Waarom vindt de Marnix Academie aandacht voor muziek belangrijk?

“Landelijk gebeurt er veel”, vertelt ze. “Er zijn allerlei subsidies op het gebied van muziek en onderwijs. Dat is enerzijds een reactie op alle aandacht die de afgelopen jaren ging naar rekenen en taal. Kinderen hebben meer nodig dan dat. En anderzijds is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat bij het maken van muziek heel veel gebieden in de hersenen betrokken zijn. Daardoor wordt bijvoorbeeld door muziek de taalontwikkeling gestimuleerd. Daarnaast blijkt muziek een belangrijke rol te spelen bij de aanleg van verbindingen tussen de hersendelen. Dat is, zeker voor kinderen die volop in ontwikkeling zijn, heel belangrijk.”

Wat voor studenten zoek je voor het specialisatietraject?

“Studenten moeten natuurlijk affiniteit hebben met muziek en basaal noten kunnen lezen. Het muzikale niveau hoeft niet hoog te zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan mensen die muziek als eindexamenvak hebben, in een koor zitten of een muziekinstrument  bespelen. Je moet vooral de drive hebben om dit traject naast de pabo te doen. En het is gewoon ontzettend leuk om met een groepje medestudenten muziek te maken en je samen te verdiepen in hoe er mooi muziekonderwijs gegeven kan worden. Dat schept een band en het is een leuke afwisseling naast het studeren.”

Meer weten over het specialisatietraject? Ga naar de website