Op buitenlandstage met de driejarige pabo

Stagelopen in het buitenland biedt een mooie mogelijkheid voor toekomstige leerkrachten om zich te ontwikkelen. Noa Stolwijk, tweedejaars student van de driejarige pabo aan de Marnix Academie, is een van de eerste driejarige pabo- studenten die naar het buitenland is gegaan voor stage. In dit artikel deelt ze haar ervaringen die ze heeft opgedaan tijdens haar 10 weken durende stage in Suriname.
Waarom kiezen voor een buitenlandstage?
Voordat Noa begon aan de driejarige pabo, had ze een tussenjaar, waarbij ze in het buitenland woonde en werkte. Voor vijf maanden werkte ze in Oostenrijk als skilerares en vervolgens verbleef ze in Málaga om twee maanden Spaans te leren. Toen ze begon met haar studie aan de Marnix Academie, merkte ze dat ze de vrijheid en het avontuur wat ze in haar tussenjaar had ervaren, miste. Bovendien woonde ze bij haar ouders en wilde ze graag weer op zichzelf wonen. Dit maakte het voor haar extra aantrekkelijk om een periode in het buitenland te wonen. Daarnaast leek het haar leuk om in een andere omgeving te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten.
Hoe kies je een stageland- en school?
Aanvankelijk wilde Noa stagelopen in Australië, maar de strenge regelgeving maakte het moeilijk om zelf een basisschool te vinden. Uiteindelijk besloot ze voor Suriname te kiezen, juist omdat het een land was waar ze zelf nog heel weinig van wist en omdat het haar heel leuk leek om daar naartoe te gaan. Daarnaast heeft de Marnix Academie ook partner stagescholen in onder andere Suriname, dus was het fijn voor Noa dat de stageschool voor haar werd geregeld.
De procedure voor het kiezen van een locatie gaat als volgt. Eerst geef je als student een top 3 landen door aan het International Office van de Marnix Academie. Vervolgens selecteert het International Office een land uit de top 3 waar de student gaat stagelopen. Mocht dit niet lukken dan gaat de coördinator Internationalisering in gesprek met je om eventuele andere opties te bekijken. Als je een stage binnen Europa wil volgen, dan ga je zelf op zoek naar een stageschool. Deze stageschool moet dan nog wel worden goedgekeurd door de coördinator. Als het gaat om een stage buiten Europa, dan kun je terecht bij een van onze aangesloten partnerscholen.
Voorbereiding op de stage
De voorbereidingen verliepen eigenlijk vrij soepel volgens Noa. “Het meeste werk was het aanvragen van de NL Scholarship beurs. Daarnaast moest er natuurlijk ook veel worden ingepakt”. De NL Scholarship beurs is het nationale beurzenprogramma voor Nederlandse en internationale studenten, waarvan de Marnix Academie een paar beurzen mag geven aan studenten die buiten Europa gaan stagelopen. Om kans te maken op een NL Scholarship beurs, is het noodzakelijk om een motivatiebrief te schrijven. Uiteindelijk heeft Noa dankzij haar goede motivatiebrief ook een NL Scholarship beurs ontvangen.
Vanuit de Marnix zijn er meerdere voorbereidingsbijeenkomsten waarin studenten die naar het buitenland willen gaan voor studie of stage, een overzicht krijgen wat er moet gebeuren en wat studenten zelf moeten regelen. Daarnaast kunnen studenten altijd bij het International Office op de Marnix Academie terecht met vragen. Ook is er de Pre-Departure dag in Zwolle waarbij studenten workshops volgen die hen voorbereiden op een periode in het buitenland.
De driejarige pabo en de buitenlandstage
De buitenlandsstage is geen vast onderdeel in het Driejarige Pabo programma, maar de toetsopdrachten kunnen met de nodige eigen inzet ook zonder aanwezigheid in Nederland uitgevoerd worden. De begeleiding verliep voor Noa wel wat anders dan voor haar medestudenten in Nederland. Met de keuze voor een buitenlandstage kwam er meer verantwoordelijkheid voor een goede studieplanning bij haarzelf te liggen. Toch is het haar goed gelukt om alle opdrachten, net als haar medestudenten, af te ronden.
Ervaringen tijdens de stage
In Suriname werkte Noa drie dagen per week op school en had ze twee dagen om aan schoolopdrachten te werken. Dit was anders dan in Nederland, waar ze twee dagen stageliep en drie dagen school had.
Noa: “Ik heb de stage ervaren als een cultuur shock maar wel echt heel leuk!”.
Ze geeft aan dat ze het leuk vond om zich aan te passen aan de levensstijl in Suriname en om de rituelen op haar stageschool te leren kennen. Zo begon ze elke stagedag door samen met de hele school het Surinaamse volkslied te zingen en de vlag te hijsen. Ook werd er elke maandag een inspirerende speech voor de kinderen gegeven en blikten ze elke vrijdag terug op waar ze die week aan hadden gewerkt en of dat gelukt was.
Noa merkte dat de sfeer in haar klas in Suriname anders was dan in Nederland. “Op mijn stageschool in Suriname stond de leerkracht wel echt ver boven de kinderen, terwijl in Nederland de kinderen en de leerkracht meer gelijk aan elkaar zijn. Ook was mijn stageschool veel meer op prestatie gericht.”
Hoogtepunten van de stage
Noa benoemt het vieren van kinderdag in Suriname als een van de hoogtepunten van haar stage. Kinderdag is een herdenkingsdag die jaarlijks wordt gevierd ter ere van kinderen. Volgens Noa lijkt de viering in Suriname een beetje op Vader- en Moederdag in Nederland, alleen is het voor kinderen. “Op kinderdag kwamen ineens twee studenten van een pedagogische opleiding verkleed als Mickey en Minnie Mouse op school om de kinderen te verrassen en op te vrolijken. De kinderen waren heel enthousiast, dat was echt schattig om te zien.” Een ander hoogtepunt was het bezoeken van de prachtige natuur van Suriname en het beklimmen van de Voltz berg.
Noa vond het fijn dat het leren kennen van andere studenten vrij gemakkelijk ging omdat er heel veel studenten zijn in Paramaribo. Vanaf de eerste dag was ze eigenlijk al niet meer alleen!
Geleerde lessen en persoonlijke groei
Op haar stageschool leerde Noa om consequent te zijn en duidelijker haar grenzen aan te geven. Daarnaast leerde ze om een balans te vinden tussen het aanpassen aan de cultuur en het behouden van haar eigen normen en waarden.
Op persoonlijk vlak is ze ook gegroeid. Noa: “Ik moest bijvoorbeeld veel zelfstandig lesgeven, wat mij de kans gaf om mijn visie op onderwijs te laten zien. Het was voor mij belangrijk om te laten zien wat ik belangrijk vind, waarvoor ik sta en wat mij inspireert en dat laten zien op stage. Op deze manier kon ik mijn waarden aan de kinderen meegeven. Daarnaast ben ik ook gegroeid in klassenmanagement.”
Noa: “De waarde die bij mij sterker is geworden, is dat je je liefde laat zien. Daar zijn ze op mijn stageschool in Suriname heel erg van, gewoon de hele dag door knuffelen, de hele dag door zeggen ‘ik hou van jou’. Dat zeg ik niet zomaar op mijn stageschool in Nederland, maar ik laat wel meer weten dat de ander gewaardeerd wordt.”
Tips voor andere driejarige pabo-studenten
Noa adviseert andere Driejarige Pabo studenten om goed het overzicht te houden van de vakken en de deadlines, omdat ze dit zelf lastig vond in het buitenland.
Conclusie
Noa’s stage in Suriname was een waardevolle leerervaring en heeft haar als persoon laten groeien. Zo leerde ze beter grenzen te stellen, zichzelf te uiten en haar onderwijsvisie te vertalen naar haar contact met leerlingen. Daarnaast heeft haar ervaring in Suriname haar ook geholpen om om te gaan met culturele verschillen en daarin haar eigen normen en waarden te behouden. Ze raadt iedereen aan om ook een periode naar het buitenland te gaan voor stage.