“Je klas is een mini-maatschappij, waarin je als leerkracht een rolmodel bent”

Roos van der Linden, leerkracht van het jaar én oud-student van de Marnix Academie Utrecht, was gastspreker in onze Straffe Koffie-sessie. Deze interne, online sessies organiseren we driemaal per jaar, om de dialoog over inclusie te stimuleren tussen studenten en medewerkers van de Marnix Academie en haar partnerschap. Astrid Venes (Venes,Astrid A.M.M.), voorzitter CvB, heette de deelnemers welkom en benadrukte het belang van dialoog in het samen werken aan inclusie. En natuurlijk zei ze: “We zijn vereerd dat Roos de inleiding verzorgt vandaag!”
Roos sprak over cultuur-responsief lesgeven, de multireligieuze feestkalender en het gedragsprotocol dat leerlingen aanmoedigt tot reflectie bij conflicten. Daarnaast benadrukte ze het belang van zichtbare verschillen en het mogen uiten van wie je bent. Op haar school hebben ze afscheid genomen van het ‘hoofddekselverbod’. “Die regel zorgde ervoor dat leerlingen geen hoofddoek konden dragen. Dan kun je geen uiting geven aan jezelf!”
In de dialoog, die in elke Straffe Koffie-sessie volgt op de presentatie, werd duidelijk waarom dit zo’n belangrijk punt is voor Roos. Roos sprak open over haar eigen zoektocht als student en jonge leerkracht, het gebrek aan zichtbare rolmodellen en het gevoel niet altijd gezien te worden. Tijdens haar opleiding voelde zich meer malen negatief bejegend om haar identiteit. Dat bespreekbaar maken lukte haar pas in haar derde studiejaar, toen ze een studiecoach kreeg waar ze zich vertrouwd bij voelde. “Je wilt bovenal je stage halen. Degene aanspreken die ook een handtekening onder jouw beoordeling moet zetten, dat ging ik niet doen!”
Zoals vaker gebeurt in de Straffe Koffie, bracht het verhaal van Roos dieper inzicht in wat er komt kijken bij het werken aan inclusie op de Marnix Academie in samenwerking met de collega’s uit het partnerschap: nabij zijn en zorgvuldig uitnodigen tot dialoog, met oog voor de machtsrelaties. We danken jou, Roos, van harte voor je openhartige delen en je onbetaalbare les.