Super juf in spe helpt ouders bij thuisbegeleiding

Student Laura helpt ouders bij thuisonderwijs

Laura Harbers (28) studeert deeltijd-pabo op de Marnix Academie, helpt bij de noodopvang van haar stageschool én haar wereld staat momenteel op de kop door een eigen LinkedIn-bericht. In dit bericht deed Laura een oproep om ouders gratis te ondersteunen bij het thuisonderwijs. Ze wil namelijk in de huidige coronatijd ouders ontlasten en zich blijven ontwikkelen als leerkracht.

Door de huidige lockdown kan Laura niet meer fysiek stage lopen. Ook kan ze bij haar stageschool niet helpen bij het online lesgeven. “Hier baal ik heel erg van”, geeft Laura aan. “Ik zit gewoon niet graag stil.” Toen ze twee weken geleden een nieuwsbericht las over de volle noodopvang en dat ouders het niet meer zien zitten, wist Laura genoeg. Typerend aan haar is dat ze altijd anderen wil helpen. “Het was nu echt tijd om in actie te komen”, benadrukt ze. Ze plaatste daarom een oproep op LinkedIn om ouders te ondersteunen bij de thuisbegeleiding. En zo geschiedde.   

Onverwachts en overweldigend

Laura had nooit verwacht dat haar LinkedIn-bericht zoveel teweeg zou brengen. “Het is een beetje geëxplodeerd”, zegt ze. “Iedereen begon het te liken en te delen. Ik zag de views omhoog schieten.” Binnen drie uur had Laura al zoveel reacties gekregen dat ze ging nadenken over wat ze met al deze reacties kon doen. Ze stelde zich voor dat meer pabostudenten het tof zouden vinden om te helpen bij het thuisonderwijs. Ze besloot daarom om een Facebookgroep op te richten, om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. “Daar stromen de berichten nu ook echt binnen”, vertelt Laura.

Inmiddels begrijpt Laura wel waarom haar LinkedIn-bericht zo snel en veel werd opgepakt vanuit alle hoeken van het land. “Ik had eerst niet door dat ik een heel groot pijnpunt in de maatschappij raakte. Voor mij is alleen Utrecht een optie, maar het speelt natuurlijk niet alleen in Utrecht”, geeft ze terecht aan.

Een goed gevoel

Uit de vele reacties op Laura’s oproep stond ze voor de onmogelijke taak om te kiezen wie ze zou ondersteunen. Ze kon immers niet elk gezin helpen. Hoe graag Laura dat wel zou willen, houdt ze ook rekening met zichzelf. Ze vindt het belangrijk om niet teveel hooi op de vork te nemen. “Ik probeer ook ruimte te houden voor mezelf, om te studeren en te ontspannen”, zegt ze.  

De komende tijd gaat Laura aan de slag bij ouders met een zoontje in groep 3. Iedere maandag- en donderdagochtend zal Laura van 9 tot 12 uur helpen. Haar keuze voor dit gezin was heel bewust. Het zoontje heeft een achterstand op het gebied van lezen en schrijven, dus daarin kan Laura hem specifieke begeleiding geven. Vorige week donderdag heeft Laura voor het eerst geholpen. Ze is blij om één op één begeleiding te kunnen geven. “Het voelt echt heel fijn en het geeft veel voldoening”, vertelt ze vol enthousiasme. “Dat ik er ook wat van kan leren, is mooi meegenomen.”   

Betrokken en bevlogen

Laura’s initiatief om ouders te helpen bij de thuisbegeleiding is een toonbeeld van betrokkenheid en bevlogenheid. Inmiddels is Laura al benaderd voor interviews door onder andere RTL en FunX. Voor haar voelt het onwennig en vreemd om in de spotlights te staan, maar ze vindt het heel gaaf dat ze met haar initiatief een inspiratiebron is voor velen. Wat ze heel mooi zou vinden, is als nog meer pabostudenten haar voorbeeld volgen. “We moeten het samen doen, dus laat zien wie je bent en waar je voor staat als leerkracht”, geeft ze aan. Haar omgeving is apetrots op deze super juf in spe én wij als Marnix Academie ook!