Driejarige Pabo | Tijdens de opleiding

Research & Design in het onderwijs

De Driejarige pabo van de Marnix Academie is niet een verkorte versie van de reguliere pabo. De opleiding is inhoudelijk echt anders opgebouwd. Je werkt namelijk een groot deel van de tijd in Research & Designateliers.

In elke leerperiode staat weer een ander thema centraal in de Research & Designateliers. Zo ben je de ene periode bezig met ‘rekenonderwijs dat werkt’ en buig je je op een ander moment over talentontwikkeling bij jonge kinderen. Of je vraagt je af wat het belang is van leren kritisch te denken en zoek je uit hoe je hier onderwijs voor kan ontwerpen. Kortom: in de ateliers worden verdiepende theorie en praktisch onderzoek gecombineerd met het ontwikkelen van onderwijs. Je verdiept je verder in de achtergronden van onderwijs en schoolontwikkeling. De ateliers bieden stevige kaders waarbinnen je ook veel ruimte hebt om eigen keuzes te maken. 

Daarnaast breid je je kennis en ervaring uit door lezingen te bezoeken,  congressen bij te wonen en publiceer of presenteer je resultaten van je werk op verschillende manieren. Je leert natuurlijk ook alles wat je nodig hebt om zelfverzekerd voor een basisschoolklas te staan. Van pedagogiek en Nederlands tot rekenen en aardrijkskunde. Ook leer je hoe je het beste in ieder kind naar boven kunt halen.

Stage

Je bent elke week twee dagen op een basisschool te vinden. Naast het werk in je stageklas, werk je ook aan praktijkonderdelen van de Research & Designateliers. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan onderzoeksopdrachten. Ook zijn er vier stageweken per jaar waarin je je helemaal onderdompelt in de praktijk.

Buitenland

Als jij kiest voor de Driejarige pabo ga je alleen in het tweede jaar op een korte studiereis binnen of buiten Europa. Je kunt dus geen stage of studie in het buitenland doen.

Specialisatie

De Driejarige pabo is een pittige opleiding, maar houd jij van een extra uitdaging? Wil je je onderscheiden of je talent inzetten? Kies dan de specialisatie Muziek. Deze specialisatie volg je naast de gewone lessen. Hier vind je meer informatie over deze specialisatie. Let op: de andere specialisaties zijn niet te combineren met de Driejarige Pabo.