Driejarige Pabo | Voor de opleiding

Heb jij besloten om de Driejarige pabo te gaan doen bij de Marnix Academie in Utrecht? Lees hieronder dan meer over de toelatingsvoorwaarden en hoe je je kunt inschrijven via Studielink. Wij hopen jou snel als student tegen te komen op de Marnix Academie!

Praktische informatie voor de start van de opleiding

Als jij de Driejarige pabo op de Marnix Academie wilt doen, moet je op vwo-niveau kunnen werken en denken. Dit kun je aantonen met een vwo-diploma, een hbo-propedeuse of, als je een havodiploma hebt, via een aanvullende toets. De aanvullende toets is een DAT-test, een differentiële aanleg test voor het onderwijs. Je wordt automatisch voor deze test uitgenodigd als je je voor de Driejarige pabo inschrijft met een havo-diploma. 

Heb jij havo als vooropleiding? Dan krijg je mogelijk ook te maken met toelatingstoetsen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Wanneer één of meer van deze vakken niet in je profiel zitten, dan moet je daarvoor een toets doen. Op die manier kun je aantonen over voldoende voorkennis te beschikken. Lees meer over de toelatingstoetsen. 

De Driejarige pabo is een ándere pabo en is geschikt voor studenten die het leuk vinden om zich, samen met medestudenten, op een hoger niveau te verdiepen in het basisonderwijs. Daarnaast moet je gemotiveerd zijn om aan dit intensieve traject deel te nemen. Tijdens een intake bekijken we samen met jou of deze opleiding bij je past.

Wil jij komend collegejaar beginnen met de Driejarige pabo op de Marnix Academie in Utrecht? Schrijf je dan vóór 1 mei in. Je inschrijving bestaat uit vier stappen:

  1. Inschrijving via Studielink.nl
  2. Verplichte studiekeuzecheck*
  3. Verplichte instroomtoetsen voor havo*
  4. Inschrijving wordt definitief

Afhankelijk van het moment van aanmelden kunnen stap 2 en 3 in omgekeerde volgorde plaatsvinden.

*Schrijf je je vóór 1 mei in? Dan is het studieadvies van de studiekeuzecheck niet bindend wat betekent dat je, ongeacht de uitslag, de opleiding mag starten.

Inschrijven via Studielink

Inschrijven na 1 mei

Je kunt je tot uiterlijk 1 augustus inschrijven voor de pabo. Wanneer je je na 1 mei inschrijft ontvang je na de studiekeuzecheck een bindend studieadvies. Let op, wanneer dat advies negatief is, kun je niet met opleiding starten. 

Studielink

Inschrijven doe je direct online via studielink.nl. Met Studielink meld je je in één keer aan bij zowel de Marnix Academie als DUO.

Studiekeuzecheck

Na je aanmelding in Studielink word je uitgenodigd voor de verplichte studiekeuzecheck. Je maakt dan kennis met de studie en het beroep van leraar basisonderwijs. Samen met docenten bespreek je of de keuze voor de driejarige pabo en de Marnix Academie in Utrecht de juiste is. De studiekeuzecheck bestaat uit vier activiteiten:

  • Je bezoekt voorafgaand aan de studiekeuzebijeenkomst minimaal een dagdeel een basisschool. Je maakt een verslag aan de hand van vragen die je vooraf krijgt.
  • Voor de bijeenkomst bij de Marnix Academie in Utrecht bereid je een presentatie voor rondom het onderwerp 'inspiratie': wie of wat inspireert jou?
  • Je maakt vragen over een tekst die je vooraf krijgt toegestuurd.
  • Je hebt een studiekeuzegesprek met een docent van de Marnix Academie. 
  • Aan het eind van de dag krijg je een studiekeuzeadvies. Dit advies kan eventueel leiden tot een nader gesprek met de studentendecaan van de Marnix Academie. Samen met de studentendecaan onderzoek je dan of de pabo op de Marnix Academie een goede keuze voor je is. 

De studiekeuzecheck wordt dit jaar op een aantal momenten georganiseerd. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk na je aanmelding wordt uitgenodigd.

Het is denkbaar dat er aanpassingen nodig zijn om je studie te kunnen volgen. Dat kan zijn omdat je vanwege een functiebeperking bepaalde voorzieningen nodig hebt, maar ook als je bijvoorbeeld onder de topsportregeling valt.

Bekijk hier welke stappen je moet volgen als er aanpassingen nodig zijn in jouw studie.