"Je hoort en ziet andere dingen dan de leerkracht"

Ad-PEP_Myrne-Tielemans

Myrne Tielemans werkt alweer tien jaar als onderwijsassistent in het speciaal onderwijs – waarvan acht op Mytylschool Gabriël in Den Bosch. “Ik doe dit werk met veel plezier, maar miste de uitdaging. Naast de Pabo zag ik als onderwijsassistent weinig doorgroeimogelijkheden.” Totdat ze de tweejarige Ad PEP opleiding van de Marnix Academie ontdekte. Deze brengt de gewenste verdieping: “Ik kijk nu met een andere blik naar situaties op school.” 

Myrne: “Na mijn opleiding tot onderwijsassistent wilde ik door met de Pabo, maar daar ben ik na een jaar mee gestopt. Het bleek toch niet helemaal mijn pad te zijn. Na een paar maanden invallen in het speciaal onderwijs was ik verkocht. Juist voor deze leerlingen zijn sociaal-emotionele aspecten heel belangrijk – je veilig en prettig voelen op school, van je durven laten horen. Net als het mentale stuk: hoe voel ik me? Wanneer heb ik hulp nodig, en hoe vraag ik die? Die veilige omgeving creëren en ieder kind tot zijn recht laten komen, zijn in mijn ogen belangrijke basisaspecten voor kinderen om zich verder te ontwikkelen.”  

Scherp op kansengelijkheid 

In 2023 startte ze met de Ad PEP opleiding. Myrne: “Ik kijk graag naar het kind zelf, buiten de cijfertjes en registraties om. Ik had al best wat ervaring, maar op een aantal punten opent de opleiding echt mijn ogen. Bijvoorbeeld wat kansengelijkheid betreft. Je wilt alle leerlingen dezelfde kansen bieden. Ik ben me ervan bewust geworden hoe vaak mensen in onze huidige maatschappij onbewust tóch bepaalde vooroordelen hebben. Denk aan een kind minder uitdagen omdat ouders een migratieachtergrond hebben en dit kind wellicht minder kunnen ondersteunen vanuit thuis. Dit mag naar mijn idee niet gebeuren. De vaste leerkracht is nu ook scherper op kansengelijkheid, heel leuk is dat. Een jongen die precies tussen twee rekenniveaus in viel, proberen we samen extra uit te dagen in zijn rekenwerk.” 

Brede blik 

Ze ziet een duidelijke toegevoegde waarde van de Ad PEP’er: “Waar een leerkracht over het algemeen meer bezig is met leerdoelen op didactisch niveau, heeft de Ad PEP’er meer ruimte om naar sociaal-emotionele aspecten te kijken. Hoe zit een kind in zijn vel? Je hoort en ziet echt andere dingen dan leerkrachten. Zo kun je elkaar mooi aanvullen.” Ze hoopt de mytylschool straks verder te helpen met haar bredere blik. “Moeten leraren bijvoorbeeld ontlast worden? Of is er iets anders nodig? Ik denk graag mee.”  

Bewust bekwaam 

Jolande Saris is leerkracht op Mytylschool Gabriël en Myrne’s werkplekbegeleider voor de Ad PEP opleiding. Jolande: “Ik was al gecharmeerd door haar manier van lesgeven en met kinderen omgaan. Daar doet de opleiding een schepje bovenop. Myrne leert nog beter te zien wat kinderen daadwerkelijk nodig hebben; bij onze doelgroep heel belangrijk. Ze doet dingen nu nog bewuster. Laatst heeft Myrne voor de opleiding wat filmpjes gemaakt. Haar nieuwe inzichten en manieren om de kinderen te bereiken, gebruik ik zelf ook weer in mijn lessen.”  

Taken van Myrne 

Wil je weten wat voor taken Myrne zoal uitvoert? Hieronder vind je een greep uit haar takenpakket: 

  • Begeleiden van groepjes leerlingen 
  • Oudercontacten  
  • Samenwerken met andere specialisten, van fysio en logopedist tot gedragsdeskundigen 
  • Bijdragen aan een veilige leeromgeving 
  • Onderdeel zijn van werkgroepen  
  • Medische ondersteuning bieden 
  • Kinderen ondersteunen op het vlak van ADL 
  • Administratieve taken 

Ontdek de Ad-PEP opleiding