Als docent mee op internationale studiereis: Hoe is dat?

Een keer per jaar mogen docenten die dat willen, zich opgeven als begeleider voor een internationale studiereis! Tijdens deze studiereis bezoek een docent samen met ongeveer 15 studenten en 1 collega één hogeschool en één of meerdere basisscholen in het buitenland. Maar hoe is zo’n internationale studiereis? Wat kun je verwachten? En vooral hoe is het om studenten te begeleiden en wat je kun je ervan leren?
Stijn Hulshof, opleidingsdocent aardrijkskunde met de focus op vakdidactiek en onderwijsontwikkeling, deelt zijn ervaringen. Hij is vier keer mee geweest als begeleider op internationale studiereis naar Brussel en is heel enthousiast!
Ontwikkeling van de studiereis
Stijn merkte bij zijn eerste studiereis naar Brussel dat veel studenten van de Marnix Academie vooral aan het observeren waren. Hij wilde hier verandering in brengen: “Ik vind het belangrijk dat wij als Marnix Academie niet alleen komen halen, maar dat we ook iets komen brengen”. Door zijn herhaaldelijke bezoeken aan dezelfde scholen heeft Stijn, samen met opleidingsdocent Bianca, sterke relaties opgebouwd met verschillende scholen in Brussel, wat heeft geleid tot een waardevol programma. Dit omvat het geven van gastcolleges op een hogeschool door de begeleidende Marnix docenten en studenten krijgen de mogelijkheid om tijdens de basisschool bezoeken een dagdeel mee te draaien of les te geven in een klas. Stijn: “Juist Brussel waar Nederlandstalig onderwijs wordt aangeboden, krijgen onze studenten de kans om mee te draaien. Dit maakt de studiereis betekenisvol voor de Marnix studenten en voor de Vlaamse studenten.”
Begeleiding van studenten tijdens de studiereis
Stijn heeft als aardrijkskundedocent in het voorgezet onderwijs veel ervaring opgedaan als begeleider tijdens reizen met scholieren naar Ardennen. Hij vind het ontzettend leuk om nu studenten te begeleiden tijdens de studiereis. Hij merkt dat studenten veel zelfstandiger zijn, waardoor hij meer in de een rol van coördinator kan stappen. Ook heeft hij nog nooit problemen ervaren en bovendien vind hij het reizen met de trein heel prettig!
Hoogtepunten van de studiereis
Een van de belangrijkste hoogtepunten die Stijn noemt, zijn de inzichten die studenten opdoen tijdens de studiereis. In Brussel, waar veel kinderen Nederlands als vierde taal (NT4) leren, starten sommige kinderen met een grote taalachterstand in vergelijking met hun leeftijdsgenoten op de bassischool. Bassischolen in Brussel richten zich daarom sterk op de Nederlandse taalvaardigheid en maken het een prioriteit om juist NT4-leerlingen vooruit te helpen. Dit biedt volgens Stijn vaak nieuwe inzichten aan de Marnix-studenten.
Daarnaast is het sociale aspect voor Stijn belangrijk; de reis biedt een kans om studenten beter te leren kennen. Verder vragen studenten ook vaak naar het perspectief van een docent. Dit geeft Stijn de gelegenheid om zijn beweegreden voor het onderwijs te delen, waardoor studenten hem ook op een andere manier leren kennen.
Leren van de studiereis
Gedurende de studiereis vergelijken studenten het basisschool- en het hogeschoolonderwijs in Brussel met dat in Nederland. Stijn merkt dat studenten hierdoor vaak bewuster worden van de kwaliteit van hun eigen opleiding en nieuwe inspiratie op doen voor hun manier van lesgeven. Ook stimuleren deze ervaringen hen om na te denken over een langer verblijf in het buitenland voor stage of studie.
Wat Stijn zelf heeft geleerd is dat zijn beeld van de stad Brussel is veranderd. Ook heeft hij veel geleerd over het Belgische onderwijssysteem. In Vlaanderen hebben scholenkoepels een grotere rol in het voorschrijven van de schoolplannen die worden ontwikkeld voor basisscholen. Terwijl in het Nederlandse onderwijssysteem scholen zelf meer verantwoordelijk zijn. Daarnaast hebben scholen een meer maatschappelijke functie. Bijvoorbeeld, als er een grote leerling populatie is met ouders die laaggeletterd zijn, organiseert de school bijeenkomsten speciaal voor die ouders. Stijn: “Van die bevlogenheid heb ik geleerd, dat het dus heel belangrijk is om een school in een uitdagende wijk neer te zetten. Dit is ook interessant aspect voor de burgerschapslessen die ik geef.”
Daarnaast geeft Stijn aan dat hij zich door deze studiereizen naar Brussel meer Europees is gaan voelen en meer kennis heeft opgedaan over de Europese Unie en het Europees Parlement. Dit neemt hij ook mee in zijn aardrijkskunde lessen waarbij de Europese Unie onderdeel is van de vak inhoud die studenten moeten geven op de basisscholen. Hij merkt dat de bezoeken aan het Europees Parlement in Brussel hebben bijgedragen aan zijn eigen professionalisering.
Een internationale studiereis is dus niet alleen verrijkend voor studenten, maar biedt docenten ook waardevolle inzichten en ervaringen die hun onderwijs kunnen verbeteren.
Stijn: “Ik zou het 100% andere docenten aanraden om mee te gaan op een studiereis”.
