Leeruitkomsten: een boost voor samen opleiden

Bij het horen van het woord ‘leeruitkomsten’ zou je kunnen denken: alweer een nieuwe onderwijsontwikkeling? Nou, ja en nee. Het concept is niet nieuw, maar het krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht, vooral binnen het hoger onderwijs. Ook in lerarenopleidingen wordt er inmiddels volop mee gewerkt, en ik ben daar intensief bij betrokken geweest.
Wat zijn leeruitkomsten?
Een leeruitkomst is het meetbare resultaat van leerervaringen die studenten aan het einde van een leerperiode moeten aantonen. Het beschrijft wat een (beginnende) professional moet weten, begrijpen en kunnen toepassen. In plaats van te focussen op de lesstof of de onderwijsstructuur, draait het om het eindresultaat: wat een student aan kennis en vaardigheden daadwerkelijk beheerst.
Het mooie aan werken met leeruitkomsten is dat het studenten flexibiliteit biedt in hun leerroute. Eerder opgedane kennis en ervaring kunnen worden gevalideerd, en er is meer ruimte om te leren op de werkplek. Dat spreekt mij natuurlijk enorm aan in het kader van samen opleiden! Werken met leeruitkomsten maakt maatwerk mogelijk, en dat is niet alleen waardevol voor deeltijd- en duale opleidingen, maar ook voor de reguliere voltijd.
Het maakt daarnaast in feite niet uit hoe lang iemand over een leerproces doet, hoe de instructie is vormgegeven of waar het leren plaatsvindt. Het draait puur om de uitkomsten, waardoor studenten hun eigen pad kunnen kiezen. Deze aanpak maakt leerwegonafhankelijke toetsing mogelijk of misschien zelfs noodzakelijk. Leerwegonafhankelijke toetsing betekent tijd- en plaats onafhankelijke toetsing van resultaten van uiteenlopende manieren van leren; toetsvormen liggen niet (per definitie) vooraf vast. Zo tellen werkervaring en informele leerprocessen net zo goed mee als klassikaal onderwijs. Alle studenten worden wel op dezelfde leeruitkomsten getoetst!
Perfect voor samen opleiden
Juist vanwege hierboven genoemde kenmerken biedt werken met leeruitkomsten enorme kansen voor samen opleiden. Sterker nog, werken vanuit leeruitkomsten sluit perfect aan bij de ideeën van werken vanuit de driehoek opleiding, school en student. Daar zoeken we telkens opnieuw naar de optimale afstemming tussen de eisen van de opleiding (leeruitkomst), de mogelijkheden van de werkplek en de behoeften en talenten van de student. Het moge duidelijk zijn, ik ben enthousiast over deze ontwikkeling, omdat het niet alleen maatwerk en flexibiliteit biedt, maar ook een brug slaat tussen theorie en praktijk. En dat is precies wat goed onderwijs nodig heeft!
Meer weten? Volg de sessie “Flexibilisering: Op weg naar duurzaam maatwerk” op de Dag van het Partnerschap!
Miranda
Meer informatie: