Het spiekbriefje van… Dennis | Besteed aandacht aan diversiteit

Dennis-spiekbriefje

Ben je uitgeleerd na de pabo? Natuurlijk niet! Ook na je opleiding blijf je jezelf volop ontwikkelen. We vroegen onze oud-studenten wat ze de afgelopen jaren hebben geleerd. Die lessen geven ze door op een spiekbriefje. Zodat jij straks goed voorbereid bent op het vak. Aflevering 2: de tip van Dennis, gymleraar en leraar in groep 7.

“Ik val op mannen. De eerste keer dat ik dat aan mijn klas vertelde, was ik best zenuwachtig. Je weet nooit hoe leerlingen reageren. Toch vond ik het belangrijk open te zijn over mijn seksualiteit, want het is een belangrijk deel van wie ik ben. 

Stuk voor stuk reageerden mijn leerlingen positief. Eén meisje zei: “Voor mij ben je gewoon meester Dennis. Leuk zoals je bent.” Ze sloeg de spijker op zijn kop.”

Inclusiever onderwijs

“Die positieve ervaring heeft me gesterkt in de overtuiging dat je diversiteit al vroeg bespreekbaar kan maken. Ook met jonge leerlingen. Juist met jonge leerlingen. Want niet iedereen krijgt van huis uit mee dat het heel normaal is om op hetzelfde geslacht te vallen. Of om een andere huidskleur te hebben. Dan is het goed als ze dat op school wel meekrijgen. 

“In schoolboeken zie je nog vaak het standaardplaatje: een wit gezin met vader en moeder”

Ik vind dat onderwijsmethodes inclusiever kunnen zijn. In schoolboeken zie je nog vaak het standaardplaatje: een wit gezin met een vader en een moeder. Of een prins en een prinses. Daar probeer ik tegenin te gaan. Een verhaal kan ook gaan over twee moeders, of twee vaders. Of een alleenstaande moeder of vader. Ook let ik erop dat ik groepen bij gym niet telkens verdeel in jongens en meisjes. Dat bevestigt de norm weer.”

Mooie gesprekken

“Als ik over diversiteit begin, levert dat vaak mooie gesprekken op. Laatst vertelde ik bijvoorbeeld dat er veel landen zijn waar mensen niet zichzelf mogen zijn. Toen kwamen er allerlei verhalen los bij leerlingen. Dat ze weleens uitgescholden zijn of zich schaamden voor hoe ze eruitzagen. Ze stelden zich kwetsbaar op en luisterden naar elkaar. Bijzonder om te zien. 

Ik vind het belangrijk dat alle leerlingen in mijn klas zich gerespecteerd en gerepresenteerd voelen. Dat iedereen gelijkwaardig is en zichzelf kan zijn. En dat ze anderen ook respectvol behandelen.”

Vraag advies

“Ik ben me ervan bewust dat het voor mij misschien makkelijker is om diversiteit te bespreken, omdat ik zelf een ‘minderheid’ ben. En omdat ik veel leerlingen met verschillende culturele achtergronden in mijn klas heb. 

Maar ook als je dat niet hebt, kun je aandacht besteden aan diversiteit. Je hoeft niet te overdrijven, maar wees je er in ieder geval bewust van. Vind je het lastig? Vraag dan advies! Nodig een expert uit voor een gastles, lees boeken en praat met collega’s. Je hoeft niet alles meteen zelf te weten.”


 

Benieuwd hoe Dennis het leraarschap verder aanpakt? Bekijk het in onze video’s op www.marnixacademie.nl/leerkracht. En wil je de tip van Dennis in de praktijk brengen? Laat je inspireren op één van onze open dagen!