“Kleuters leren me om meer in mogelijkheden te denken”

Dirk-wat ik leer van mijn leerlingen

Als leraar breng jij niet alleen je leerlingen iets bij. Jij leert ook van hen. Hoe jong ze ook zijn. Wat onze alumni zoal opsteken van hun leerlingen? Dat vertellen ze in deze serie. Meester Dirk trapt af.

De les van Dirk: in mogelijkheden denken, niet in moeilijkheden. 

“Tijdens de vertelkring op maandag vertelde een leerling dat ze op vakantie was geweest. Ze hadden heel ver gereden, naar een heel groot speelparadijs in Frankrijk. Huh, dacht ik. Is dat allemaal in één weekend gebeurd? Na schooltijd sprak ik haar moeder en die zei: “Nee joh, we zijn gewoon naar de speeltuin op de hoek van de straat geweest.” De kleuter had de ervaring in haar hoofd veel groter gemaakt. Dat vind ik prachtig om te zien.” 

Magische blik

“Kleuters maken nog niet zoveel onderscheid tussen werkelijkheid en fantasie. Is iets echt waar? Of is iets waar omdat de kleuter wíl dat het waar is? 

“Van superheld tot zeemeermin: kleuters kunnen worden wat ze willen”

Ze geloven nog in de magie van het leven. Investeer in twee kleine goocheltrucjes en ze denken dat je kunt toveren. Daar geloven ze dan heilig in. Over alledaagse dingen kunnen ze zich nog enorm verwonderen.”

Anything is possible

“En dromen? Dat doen ze groots. Ze zijn ervan overtuigd dat ze alles kunnen worden wat ze willen. Van superheld tot zeemeermin. Van die positieve, open en magische blik op de wereld kunnen volwassenen nog wat leren. Wij staren ons sneller blind op wat allemaal níet kan. Zelf zag ik ook altijd beren op de weg. 

Zo zeiden vrienden al jaren tegen me dat het beroep leraar écht iets voor mij was. Ik wilde wel van carrière switchen, maar zag ook allerlei mitsen en maren. Ik had de klassieke voltijd pabo in mijn hoofd en zag mezelf niet vier of vijf dagen naar school gaan. Hoe ging ik dat financieel doen? Hoe moest dat met mijn gezin? En mijn hypotheek? Tot ik op de deeltijdopleiding van de Marnix Academie stuitte. En het ineens wél mogelijk was. 

Sinds ik lesgeef aan de kleuters, probeer ik sneller in mogelijkheden te denken. Kan het écht niet? Of denk ik gewoon te moeilijk? Die positieve blik op de wereld geeft me meer rust en maakt me een leuker mens.”

Wil je weten wat meester Dirk verder zo mooi vindt aan zijn vak? Bekijk de video’s op www.marnixacademie.nl/leerkracht-video. En lijkt de deeltijdopleiding jou ook wel wat? Bezoek de voorlichtingsbijeenkomst deeltijd en zij-instroom.