Toelatingstoetsen | Voltijd/Driejarige pabo

Begin jij goed voorbereid aan je studie? Uiteraard horen daar de juiste boeken bij, maar wist je dat je je ook alvast kunt voorbereiden op de verplichte toetsen waar iedere pabo-student in Nederland in het eerste jaar mee te maken krijgt?

Toelatingstoets

Per vakgebied (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek) is er een toelatingstoets. Deze toets meet of je beschikt over de vakkennis die nodig is om de opleiding succesvol af te ronden. De toetsen zijn op het niveau van havo 3/vmbo-t 4. Voor de instroom van september 2023 zijn verschillende toetsperioden waarbinnen je de toets(en) kunt maken. Je kunt deze perioden vinden op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl. Je hebt 1 kans per toets vóór 1 september. Deelname aan deze kans is verplicht. Lever bij het behalen van de toets een bewijs van deelname in bij de studentenadministratie. Zie 'belangrijke informatie als je de toets hebt gehaald'. 

Inschrijving

Inschrijven voor de toelatingstoetsen gaat via de pabo waar je je aangemeld hebt. Om jezelf voor een pabo aan te melden, maak je gebruik van www.studielink.nl. Van de pabo krijg je een brief met daarin de informatie voor het inschrijven en een link voor de directe toegang tot het inschrijfsysteem van Cito. Via dit systeem maak je een keuze voor datum, tijdstip en locatie van de toelatingstoetsen.

Hulp bij toelatingstoetsen

Als voorbereiding op de toelatingstoetsen is er voor jou, als havist of mbo-student, hulp beschikbaar. Voor veel mbo-studenten geldt dat ze bij de eigen mbo-opleiding kunnen kiezen voor het programma ‘Instroom Pabo’. Kun jij bij jouw opleiding hier niet voor kiezen? Ga dan naar de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Bekijk ook onze flyer over de toelatingseisen

Meer informatie over toelatingstoetsen

Belangrijke informatie als je de toets hebt gehaald

Heb je de toets(en) gehaald? Laat het ons dan direct weten. We hebben de volgende documenten nodig om je toe te laten tot de Marnix Academie.

Mbo'ers en 21+'ers

  • Per toelatingstoets een gewaarmerkte kopie van het certificaat

Havisten

  • Per toelatingstoets een gewaarmerkte kopie van het certificaat

Stuur deze documenten op naar de studentadministratie van de Marnix Academie

Marnix Academie
T.a.v. Studentadministratie
Postbus 85002
3508 AA Utrecht

Heb je nog vragen over de toelatingstoetsen? Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan op goedvoorbereidnaardepabo.nl. Of stuur een e-mail naar onze studentendecaan Vera Kok: v.kok@hsmarnix.nl.

Toets niet gehaald? 

Stuur dan de brief van Cito met de uitslag naar bovenstaand adres. 

Toelatingsonderzoek 21+

Wie niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma beschikt, en 21 jaar of ouder is, kan deelnemen aan het toelatingsonderzoek 21+. Wanneer je dit haalt, kun je alsnog toegelaten worden tot de voltijdopleiding van de Marnix Academie. 
Lees hier alles over het toelatingsonderzoek 21+

Naast het toelatingsonderzoek 21+ doe je ook mee aan de studiekeuzeactiviteiten.

Bekijk onze video over de toelatingseisen en toetsen