Toelating | Deeltijd

Toelatingseisen pabo deeltijd

Voordat je aan de verkorte deeltijd pabo opleiding kunt beginnen is het belangrijk om te kijken of je voldoet aan de toelatingseisen.

Hbo- of wo-diploma of een associate degree binnen het onderwijs (Ad PEP)?

Je kunt gelijk starten met onze pabo in deeltijd! De basis van de deeltijdopleiding is een driejarig traject van 180 EC. Afhankelijk van je vooropleiding en onderzoekservaring is het mogelijk om vrijstellingen aan te vragen, waardoor je de opleiding in tweeënhalf jaar of soms zelfs in twee jaar kunt afronden.

Vwo-diploma, propedeuse of een associate degree buiten het onderwijs? 

Heb je géén afgeronde hbo- of wo-opleiding maar wel een vwo-diploma, associate degree-diploma, hbo-propedeuse of wo-propedeuse dan dien je een toelatingsassessment te doen. Bij een positief resultaat kun je worden toegelaten tot de driejarige deeltijdopleiding. Wil je deelnemen aan het toelatingsassessment? Schrijf je dan in voor de studie via Studielink. Je ontvangt vanzelf de uitnodiging en de benodigde informatie.

Toelatingstoets

Als je kiest voor de pabo en géén vwo-diploma of hbo-opleiding hebt afgerond, moet je daarnaast aan bepaalde landelijke toelatingseisen voldoen. Dit betekent dat je moet aantonen over voldoende kennis te beschikken van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. De toetsen zijn op het niveau van havo 3/vmbo-t 4. Voor de instroom van september 2023 zijn verschillende toetsperioden waarbinnen je de toets(en) kunt maken. Je kunt deze perioden vinden op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Je voldoet aan de landelijke toelatingseisen als je een havodiploma hebt behaald en hierbij eindexamen hebt gedaan in:

  • aardrijkskunde
  • geschiedenis
  • natuurkunde, biologie of NLT (Natuur, Leven en Technologie).

Havo- of mbo-diploma?

Heb je alleen een havo-diploma of mbo-diploma? Dan kun je geen pabo deeltijdopleiding bij de Marnix Academie volgen.

Meer informatie over starten met pabo deeltijd

Terug naar het overzicht