Publicatiedatum:

Muziek in de klas

kleutersmuziek

Voor dit onderzoek hebben wij gekeken naar het competentiegevoel van leerkrachten als het gaat om het geven van muziekonderwijs. Daarnaast hebben wij gekeken naar de mate waarin zij zichzelf competent voelen om een student te begeleiden in de praktijk en feedback te geven op de uitvoering van muzieklessen. Dit gaat resulteren in de ontwikkeling van een feedbacktool. 

Ondersteuning bij het begeleiden van studenten in de praktijk bij het uitvoeren van muzieklessen door middel van effectieve en inhoudelijke feedback.  

Doel

We willen met de onderzoeksgroep onderzoeken hoe het competentiegevoel van leerkrachten is in het basisonderwijs t.a.v. het geven van muziekonderwijs. Dit is voor het laatst in 2014 onderzocht (Hoogeveen, 2014) en daarna volgden grote interventies in de vorm van subsidies om het muziekonderwijs in de basisschool een boost te geven. We willen onderzoeken of deze interventies effect hebben gehad op het competentiegevoel van leerkrachten (Self-efficacy). We focussen daarbij op de begeleiding van studenten in de praktijk. Onze hypothese was dat een leerkracht die zich niet competent voelt in het geven van muziekonderwijs dit ook mist op het gebied van inhoudelijke feedback geven in de praktijk aan een student die muzieklessen geeft. We willen dit competentiegevoel vergroten door een tool te ontwikkelen die kan helpen bij het geven van effectieve feedback op de uitvoering van muzieklessen in de basisschool.

Onderzoeksvraag

De eerste vraag gaat over het competentiegevoel van leerkrachten over het geven van muzieklessen: ‘Is het competentiegevoel van leerkrachten in de basisschool t.a.v. het uitvoeren van muzieklessen gestegen in vergelijking met het onderzoek van Hoogeveen in 2014’? De tweede vraag richt zich op de begeleiding van studenten in de praktijk: ‘Hoe kunnen we het competentiegevoel van leerkrachten als het gaat om geven van effectieve feedback aan studenten in de praktijk t.a.v. het uitvoeren van muzieklessen versterken’.

Methode

We hebben allereerst een vragenlijst uitgezet op verschillende basisscholen (partnerscholen van de Marnix Academie). Na het verzamelen van deze resultaten hebben we een aantal diepte interviews afgenomen (drie in totaal) bij respondenten van de enquête.

Resultaten

We verwachten dat het competentiegevoel van groepsleerkrachten niet noemenswaardig gestegen is t.a.v. het geven van muzieklessen in de basisschool en dat groepsleerkrachten ook handelingsverlegen zijn als het gaat om het geven van effectieve, inhoudelijke feedback aan studenten die muzieklessen uitvoeren in de praktijk.

Hoe nu verder?

We willen met de uitkomsten van het onderzoek en de ideeën die de respondenten hebben gegenereerd tijdens de diepte-interviews een tool ontwikkelen waarmee het geven van effectieve en inhoudelijke feedback op de uitvoering van muzieklessen wordt vergemakkelijkt. We denken aan een kaartspel met verschillende vragen ingedeeld op de verschillende muzikale gedragsvormen van het KVB-model (vakdidactisch model van muziek). Een student die een muziekles gaat uitvoeren kan twee a drie kaarten met feedbackvragen die van toepassing zijn op zijn/haar les selecteren en tijdens de uitvoering aan de mentor geven als hulpmiddel. De mentor kan dan gericht observeren en feedback geven n.a.v. de feedbackvragen die gericht zijn op een bepaald onderdeel van de muziekles. 

Thema('s)

Kunst & cultuur

Status onderzoek

Lopend

Soort publicatie

Onderzoeksrapportage

Eindproduct

Onderzoeksinstrument

Dataverzamelingsmethode(n)

Enquête

Context

PO Schoolbreed

Betrokken onderzoekers

  • Belén Kerkhoven

Betrokken organisaties

MeerMuziekindeKlas

Betrokken onderzoeksgroep(en)

POO onderzoeksgroep (R&D, Proeftuin, LWG)

Secretariaat Marnix Innovatiecentrum

Voor meer informatie over dit onderzoek kun je contact opnemen met het Marnix Innovatiecentrum, onderdeel van de Marnix Academie.

Contact