Sofie: "Tijdens de deeltijd pabo ben je al direct vanaf het eerste moment een leerkracht"

Portretfoto Sofie

Na een aantal jaar bij een zorginstelling gewerkt te hebben, koos Sofie Jimmink ervoor om de stap te maken naar het basisonderwijs. De deeltijd pabo biedt haar de mogelijkheid om zich in 2 tot 3 jaar om te scholen tot leerkracht van de toekomst. Haar droom? Als Juf Sofie bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen!

Flexibel leertraject

De deeltijd pabo van de Marnix Academie is persoonlijk en flexibel, waarbij de stages de kern van de opleiding vormen. “Ik vind de opzet van de lessen en de structuur die wordt geboden erg fijn", vertelt Sofie. "We hebben altijd vier verschillende lessen op een dag. Daarnaast is het rooster is ruim van tevoren beschikbaar waardoor het overzichtelijk is wat er aan het einde van een vak van mij verwacht wordt.”

De inhoud en didactiek van deze opleiding is afgestemd op volwassen studenten. Het flexibele leertraject is daardoor goed te combineren met een baan en een gezin. “Docenten houden veel rekening met ieders persoonlijke situatie. Ze begrijpen dat deeltijdstudenten een vol leven naast de opleiding hebben. Er wordt daarom altijd met je meegedacht als iets door stage of werk anders loopt dan verwacht."

Ruimte voor eigen invulling

De deeltijdopleiding kent een vast lesprogramma waarbinnen ruimte is voor een eigen invulling. Zo vormen studenten hun eigen leervragen en kiezen ze zelf aan welke ontwikkelpunten ze willen werken. "Docenten laten in hun lessen de theorie en de praktijk heel goed samenkomen. Dit vind ik erg waardevol aan de opleiding. Het maakt niet uit of je stage loopt bij de kleuters of in groep 8, iedere student heeft na een college stof tot nadenken. Ongeacht welke persoonlijke leervragen iemand heeft.” 

Ook de inhoudelijke expertise en vele vakkennis van docenten vindt Sofie een pluspunt. “Veel docenten hebben zelf ook op een basisschool lesgegeven. Hierdoor kennen zij de moeilijkheden van het lesgeven en begrijpen zij als geen ander waar mijn klasgenoten en ik tegenaan lopen. De korte lijntjes met docenten zorgen voor een vertrouwde sfeer", vertelt ze. 

Prettige samenwerking

Voor Sofie was het de juiste keuze om zich te laten omscholen en in het basisonderwijs aan de slag te gaan. De vrijheid die ze krijgt tijdens de deeltijd pabo, doet haar goed. “Deze deeltijdopleiding geeft mij de ruimte om te onderzoeken wie ik ben als leerkracht en wat er bij mij past. Ook de samenwerking tussen de Marnix Academie en het Partnerschap vind ik prettig. Hierdoor weet mijn stageschool wat er van mij verwacht wordt en zijn de afspraken duidelijk.”

Het partnerschap Partners in Opleiding en Ontwikkeling is een samenwerking tussen de Marnix Academie en 32 schoolbesturen. Dit partnerschap is ontstaan vanuit de gedachte dat een goede opleiding tot leerkracht bestaat uit een nauwe samenwerking tussen de pabo en de basisschool. Daarom lopen studenten stage op een van onze 340 partnerscholen. Zo zijn wij er zeker van dat studenten professioneel begeleid worden en zich ontwikkelen op alle aspecten van het vak. 

 

Over de deeltijd pabo

Wil jij je omscholen naar een betekenisvol beroep waarin je het verschil kunt maken voor de ander? En wil je kinderen het onderwijs geven dat ze verdienen, ze inspireren en helpen de wereld beter te begrijpen? Dan is de deeltijd pabo iets voor jou! Combineer leren en werken en word, afhankelijk van je vooropleiding, in twee, tweeënhalf of drie jaar opgeleid tot professional in het basisonderwijs. 

Meld je aan voor een voorlichting