Veerkracht helpt bij het om kunnen gaan met lastige/moeilijke situaties, wat zich uit in uithoudingsvermogen, vastberadenheid, zelfbewustzijn en zelfverzekerdheid. De tools in de Leerkracht Veerkracht Toolkit zijn voor, door en met (aanstaande) leerkrachten ontwikkeld, waarbij er is gedacht vanuit situaties op de hogeschool en in de stage. Je kunt de tools voor jezelf gebruiken, maar ook om anderen te ondersteunen als zij veerkracht nodig hebben.
Navigeer direct naar:
Leerkracht Veerkracht Toolkit
De toolkit
De toolkit is makkelijk te gebruiken. Voorin vind je de gebruiksaanwijzing en een overzicht van de tools die in deze toolkit zitten. Iedere ‘tool’ heeft een linkerkant met daarop de titel, het doel, een toelichting en wat je stap-voor-stap kunt doen. Rechts staan ‘tips & tricks’ voor als je iemand vraagt je te ondersteunen of als je zelf iemand anders ondersteunt. Bij iedere tool wordt ook verwezen naar extra materialen zoals oefeningen, filmpjes, achtergrondinformatie, etc.
Materialen bij algemene aanwijzingen
Hieronder vind je de materialen die in de toolkit worden genoemd bij de algemene aanwijzingen voor het gebruik van de toolkit.
- Filmpjes bij drie stappen naar zelfcompassie : video 1, video 2, video 3
- Tips voor extra begeleiding
- 36 Acties voor mentale gezondheid
- Podcasts over mentale gezondheid
- Meer informatie voor opleiders over stimuleren van veerkracht
- Suggesties voor gebruik toolkit in partnerschappen
- Literatuurlijst
- Praatplaat Leerkracht Veerkracht
- Totstandkoming Veerkracht toolkit
- Gedicht: Als de rek er even uit is...
- Gedicht: Zachte kracht
Professionele veerkracht
Dit type veerkracht gaat over professioneel handelen bij lastige situaties zoals uitdagend gedrag van leerlingen en omgaan met ouders.
Materialen
- Talenten sneltest
- Kennisclip talent
- Do’s en don’ts bij uitdagend gedrag
- Filmpje om anders naar het gedrag van leerlingen te kijken
- Ik loop vast, wat moet ik doen?
- Help, we hebben een conflict!
- Podcasts over oudergesprekken voeren
- Handreiking samenwerken met ouders in gesprek
- Filmpje met tips voor oudergesprekken
- Oefening om te ontdekken wat de ander triggert
Emotionele veerkracht
Dit type veerkracht gaat over omgaan met emoties naar aanleiding van ervaringen in of buiten het onderwijs zoals stress of verdriet.
Materialen
Motivationele veerkracht
Dit type veerkracht gaat over jezelf motiveren om door te zetten en te blijven leren. Denk bijvoorbeeld aan keuzes maken en een doel/focus bepalen.
Materialen
Sociale veerkracht
Dit type veerkracht gaat over je (ondersteunings)netwerk opbouwen en inzetten. Denk aan samenwerken en feedback geven/ontvangen.
Materialen
De Marnix Academie heeft zich ten zeerste ingespannen om de auteursrechten van de materialen te achterhalen, wanneer dat van toepassing is. Indien u ondanks die inspanningen meent dat bepaalde informatie onrechtmatig zou zijn of u in uw rechtmatige belangen zou schaden, dan verzoeken wij u dit te melden via mediatheek@hsmarnix.nl.