Joanne: "Dankzij het Praktijkleren maak ik enorme vlieguren waarin ik mijzelf ontwikkel als leerkracht"

Portretfoto Joanne

Joanne 't Lam is tweedejaars student aan de deeltijd pabo. Tijdens deze studie combineert ze leren en werken terwijl ze zich laat omscholen tot een bekwame, betrokken en bevlogen leerkracht die het verschil maakt voor een ander. De vrijheid die ze krijgt in zowel het Praktijkleren als tijdens de colleges maakt dat Joanne helemaal op haar plek zit bij deze opleiding.

Flexibel studeren

De relatief kleine school en de gerichte focus in het onderwijs was voor Joanne de reden om aan de Marnix Academie te studeren. “Ik wilde graag persoonlijk contact, in plaats van de zoveelste student zijn. Ook de flexibiliteit vind ik hier heel fijn. Ik krijg het gevoel dat docenten echt met mij meedenken en graag willen dat ik mij goed voel. Bij mijn vorige opleiding was dit veel minder. Daar was weinig mogelijk”, vertelt ze.

Flexibiliteit speelt een belangrijke rol bij de deeltijd pabo. Docenten denken graag mee over hoe colleges en zelfstudie het beste te combineren zijn met werk en privé. Daarnaast kiezen studenten zelf welke opleiding het beste bij hen past: de dag of avond variant. Wil je op termijn switchen van de dag naar de avond of andersom? Geen probleem!

Leren in de praktijk

Al vanaf het eerste jaar gaan studenten één dag per week aan het werk op een basisschool. Het Praktijkleren, ook wel stage, geeft studenten de kans om hun theoretische kennis in de praktijk te brengen. “De basis die we in de colleges leren, kan ik hierdoor direct toepassen", vertelt Joanne. "Bovendien maak ik dankzij het Praktijkleren enorme vlieguren. Ik leer de theorie beter begrijpen en leer mezelf beter kennen. Het Praktijkleren zet mij aan het denken over wat ik leuk vind aan het onderwijs en op wat voor school ik later wil lesgeven.”

Het Praktijkleren is voor studenten een prettige manier om te ervaren hoe het is om zelf daadwerkelijk voor de klas te staan. Zo ook voor Joanne. “De band die ik opbouw tijdens het Praktijkleren geeft mij energie. Wanneer ik door mijn stageschool loop en de kinderen mij enthousiast begroeten, weet ik dat ik een fijn klimaat heb gecreëerd. Dat iedereen zich thuis voelt op school is voor mij erg belangrijk.”

Diverse achtergronden

De klassen in de deeltijdopleiding zijn klein waardoor de persoonlijke benadering hoog is. “Een vaste klas is voor mij heel waardevol. Hierdoor leren mijn klasgenoten en ik elkaar goed kennen en durven we veel met elkaar te bespreken. Ook de mix aan verschillende leeftijden en achtergronden vind ik hieraan bijdragen.” Zelf heeft Joanne een achtergrond in de event management. Haar organisatorische instelling en positieve en leergierige houding komen goed van pas in het onderwijs.

De uiteenlopende achtergronden van haar klasgenoten zijn voor Joanne een groot pluspunt aan het volgen van een deeltijdstudie. Doordat studenten zich allemaal vanuit een andere branche laten omscholen, brengt dit diverse perspectieven met zich mee. Dit verrijkt de leerervaring en zorgt voor een bredere kijk op het onderwijs.
 

Over de deeltijd pabo

Wil jij je omscholen naar een betekenisvol beroep waarin je het verschil kunt maken voor de ander? En wil je kinderen het onderwijs geven dat ze verdienen, ze inspireren en helpen de wereld beter te begrijpen? Dan is de deeltijd pabo iets voor jou! Combineer leren en werken en word, afhankelijk van je vooropleiding, in twee, tweeënhalf of drie jaar opgeleid tot professional in het basisonderwijs. 

Meld je aan voor een voorlichting