Interview Michiel Heijnen: “Het vak is fantastisch om te doen” | Internationale Dag van het Onderwijs

michiel heijnen

In het kader van de Internationale Dag van het Onderwijs sprak Michiel Heijnen, manager bachelor- en masteropleidingen op de Marnix Academie, met RTV Utrecht tijdens de radio-uitzending ‘Utrecht is Wakker’.

Groeiend lerarentekort

Michiel Heijnen sprak tijdens de radio-uitzending van RTV Utrecht onder andere over de gevolgen van corona op het onderwijs en het groeiende lerarentekort in het primair en voortgezet onderwijs. Michiel: “Er wordt absoluut een appèl op ons gedaan om samen met onze partnerscholen na te denken over het oplossen van het lerarentekort. We nemen de verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk leraren op te leiden”. Michiel geeft aan dat de Marnix Academie inzet op het veranderen van het beroepsbeeld en het toegankelijk maken van de lerarenopleidingen. Hierin wordt samengewerkt met partnerscholen, maar ook met andere lerarenopleidingen.

“Het vak is fantastisch om te doen”

Michiel benoemt dat hij nog iedere dag geniet van werken in het onderwijs. “Je maakt het verschil en draagt bij aan een duurzame toekomst. We hebben allemaal wel een leraar in ons achterhoofd die iets voor ons heeft betekend”. 

Nieuwe oplossingen

Michiel: “De studenteninstroom daalt landelijk, maar aan de andere kant zien we dat de zij-instroomopleiding en de Associate degree (Pedagogisch Educatief Professional) een toenemende instroom hebben. Je ziet dat het onderwijs zich naar aanleiding van het lerarentekort anders gaat organiseren en zoekt naar andere oplossingen om het lerarentekort terug te drijven. We doen onze stinkende best om zoveel mogelijk jonge havisten of mbo’ers te overtuigen van het feit dat studeren aan een pabo geweldig is.”

Benieuwd naar het hele interview? Luister de radio-uitzending hier terug (vanaf de 7e minuut)
 Kom langs op een open dag in februari of maart!

Het beroep leerkracht is het mooiste vak ooit. Ben jij benieuwd naar de opleidingen van de Marnix Academie? Kom langs op één van onze open dagen! Tijdens de open dag kun je de Marnix-sfeer proeven, ga je in gesprek met studenten en docenten en ontdek je waarom de Marnix de #1 pabo van Utrecht is.

Overzicht van onze open dagen / informatieavonden:

De Marnix Academie biedt ook diverse masteropleidingen aan voor ná de pabo. Bekijk hier het overzicht