Oud-student Tim Spreeuwers: "Op de driejarige pabo leer je écht hoe je een docent wordt"

Tim Spreeuwers

Oud-student Tim Spreeuwers kijkt met veel plezier terug op zijn tijd op de driejarige pabo. In dit interview legt hij uit waarom hij zonder twijfel nogmaals voor deze opleiding zou kiezen.

Waarom koos je voor de driejarige pabo op de Marnix Academie?

“Voordat ik op de driejarige pabo op de Marnix Academie belandde, volgde ik eerst een jaar Bedrijfskunde op de Erasmus Universiteit. Dit was mij voor mij te theoretisch en ik wist dat een opleiding in het onderwijs toch beter bij me zou passen. Veel familieleden hebben ook een baan in het onderwijs, dus ik was al redelijk bekend met het vak. Toen ik een keuze moest maken voor mijn vervolgopleiding voelde het alsof ik mij nergens aan vast kon houden, hoe weet ik nu wat een goede keuze is? Uiteindelijk koos ik specifiek voor de driejarige pabo op de Marnix Academie, vanwege het persoonlijke contact. Ik ben enorm blij dat ik deze keuze heb gemaakt.”

Hoe heb je de driejarige pabo ervaren op de Marnix Academie?

“Ik heb de driejarige pabo als heel erg warm ervaren en ben erg positief over het onderwijs dat ik daar heb mogen volgen. Wat het onderwijs zo goed maakt? Allereerst de docenten. Je staat namelijk in nauw contact met ze. Je krijgt vanuit hen veel ondersteuning en dat maakt het zo’n warme en fijne omgeving. Er zijn meerdere docenten die ik enorm dankbaar geweest ben tijdens mijn studie. Op de Marnix krijg je veel steun op praktisch en emotioneel gebied. Zat je met een probleem? Dan werd het snel opgelost. Bij bepaalde vakken kon ik mezelf volledig ontplooien.”

Zijn er zaken waar je rekening mee moet houden voordat je aan de driejarige pabo begint?

“Op de driejarige pabo wordt je steeds uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met een thema en word je aangestuurd door een toegewijde docent. Dit zijn zogenoemde ‘ateliers’en deze manier van werken is misschien anders dan je gewend bent. Als je daar moeite mee hebt is het een heel mooie kans of moet je er flink aan werken.”

Waar ben je nu aan het werk?

“Op dit moment volg ik de deeltijdmaster Educational Sciences op de Universiteit Utrecht. Ook werk ik op een geweldige school voor hoogbegaafde kinderen, de Spits in Lunetten. Het lukt om mijn team te helpen en ze soms aan te sturen, waarbij we prachtig onderwijs neerzetten. Vervolgens gaan we dit de komende jaren, als expertisecentrum HB in Utrecht, delen met andere scholen.”.”

Zou je nogmaals voor de driejarige pabo kiezen?

“Als ik de tijd terug kon draaien zou ik nogmaals voor 100% kiezen voor de driejarige pabo op de Marnix Academie. Ik heb namelijk heel veel mooie herinneringen aan mijn tijd als student op de driejarige pabo. Zo moest ik samen met een groep medestudenten ooit een groepsopdracht uitvoeren en wij kregen daar zoveel vrijheid. Op de driejarige pabo leer je ook verschillende onderwijsvormen kennen. Daarnaast genoot ik ook erg van het organiseren van het introkamp en andere activiteiten.  

Als scholier op een middelbare school is het misschien lastig om een keuze te maken. Veel jongeren komen naar mij toe met de vraag waarom te kiezen voor de driejarige pabo. Maar wil je écht een goede docent worden? Dan moet je sowieso naar de driejarige pabo op de Marnix Academie.

Meer informatie

Wil jij meer weten over de driejarige pabo op de Marnix Academie? Ga dan naar deze website en bezoek een voorlichting of download de brochure