Ad PEP-student Maaike: "Klaargestoomd als nieuwkomer in het vakgebied"

Maaike

Maaike Helsdingen maakte een bewuste carrièreswitch van een commerciële functie naar het primair onderwijs en de bso. Om zichzelf klaar te stomen voor haar nieuwe functies, koos ze voor de Ad PEP opleiding bij de Marnix Academie: “Een tweejarige opleiding was voor mij een laagdrempelige manier om in te stappen én het is een heel brede opleiding. De perfecte combinatie.”

Maaike: “Ik had een salesfunctie bij Cap Gemini maar dat was het niet voor mij. Mijn vriend is meester, werken met kinderen leek mij ook heel erg leuk. Maar om meteen een vierjarige Pabo-opleiding te gaan volgen? Ik zocht eigenlijk naar een goede deeltijdopleiding en toen zag ik de Ad PEP voorbij komen op de website van de Marnix Academie. Wat een mooie kans! En voor mij een mooie eerste stap naar wie weet alsnog de Pabo of iets anders in het werken met kinderen.”  

Gecombineerde baan

Parallel aan de intakes voor de opleiding moest ze meteen op zoek naar een werkplek. Ze focuste zich in eerste instantie op bso’s. Bij OBS Tuindorp in Utrecht was er een goede match: “Ik vertelde over de visie van de opleiding, onder meer een goede verbinding tussen school en bso, en daar gelooft deze school ook heel erg in. Ik kreeg een superleuke gecombineerde baan aangeboden! Deels als pedagogisch werkend onderwijsassistent bij de kleuters, deels als pedagogisch medewerker bso voor 4- tot 6-jarigen in hetzelfde lokaal. Totaal 22 uur in de week.” 

Meeliften op elkaars ervaring

Ze startte vers in deze functies maar ook vers aan de opleiding. Maaike: “Dat was spannend. Hoe ga ik mezelf redden in de praktijk? En hoe ga ik dat in de verslaglegging en toetsing voor de opleiding goed doen? Ik zag niet op tegen het leren op zich, ik ben nog jong en ben dat nog gewend. Je zit in een klas met mensen die op heel veel verschillende niveaus ervaring hebben. Het mooie is, dat je in de lessen echt meelift op elkaars ervaring. Hebben we bepaalde literatuur gelezen die bij mij nog moet landen? Dan vertelt een medestudent met dertig jaar ervaring over de vertaalslag naar de praktijk. Andersom kan ik anderen goed helpen met het structureren van verslagen. Zo vul je elkaar mooi aan.” 

Veel concrete praktijkopdrachten

De overstap die ze maakte, bevalt haar ontzettend goed. Maaike: “Ik haal zoveel voldoening uit mijn werk en ben echt verliefd op de kinderen. De opleiding geeft mij de juiste bagage. Je doet veel nieuwe kennis op vanuit drie leerlijnen: een praktijklijn, een persoonlijke lijn en een beroepsrollenlijn.” De stof van de opleiding wordt continu omgezet naar concrete opdrachten in de praktijk. En geeft daar de nodige handvatten bij. “Bijvoorbeeld hoe je bij een opdracht rondom taalontwikkeling méér kunt halen uit zoiets ogenschijnlijks eenvoudigs als voorlezen. Wat ook heel fijn is: je krijgt les van echte vakmensen uit de praktijk.” 

Grootste ontwikkeling

Waar heeft ze tot zover de grootste ontwikkeling in doorgemaakt? Maaike: “Mezelf mogen neerzetten als professional. In plaats van als een klein kuikentje in een nieuw werkveld. Collega’s nemen me echt serieus. De persoonlijke leerlijn draagt daar zeker aan bij. Daardoor leer je niet alleen jezelf beter kennen, maar heb ik ook echt stappen gezet in visievorming: zowel je eigen visie op het vakgebied als die op de onderwijsinstelling of bso waar je werkt.” 

Kleinschalig en persoonlijk

Wie de wens heeft om met kinderen te werken, maar zich niet geroepen voelt om meteen een vierjarige opleiding te doen, raadt ze de opleiding zeker aan. Maaike: “En voor wie al ervaring heeft, is het echt een studie om jezelf te verdiepen.” In vergelijking met andere hbo-instellingen waar ze studeerde, vindt ze de kleinschaligheid van de Marnix Academie erg fijn. “Je hebt makkelijk contact met iedereen, van opleidingsmanager tot leerkrachten. Iedereen is heel benaderbaar. Dat persoonlijke is een mooie extra.” 

Maaike


Over de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional

Wil jij je net als Maaike verder ontwikkelen in de kinderopvang, het basisonderwijs of het speciaal onderwijs? Dan is deze tweejarige associate degree iets voor jou! Dankzij onze Ad PEP opleiding sta jij als professional pedagogisch en educatief steviger in je schoenen. Daarnaast vervul je een onmisbare rol als het gaat om het verminderen van de kansenongelijkheid van kinderen.

Meld je aan voor een voorlichting