Pabostudent Thijs: "Kinderen iedere dag iets nieuws leren vind ik het mooiste van het vak"

Thijs de Geus

Al in de brugklas wist Thijs de Geus het zeker: hij wil als meester voor de klas staan. Inmiddels is hij tweedejaarsstudent aan de voltijd pabo op de Marnix Academie en wordt hij opgeleid tot een zelfverzekerde onderwijsprofessional. In een interview vertelt Thijs hoe hij erachter kwam dat het onderwijs écht iets voor hem is!

Waarom heb jij voor de pabo op de Marnix Academie gekozen?

“Ik heb voor de Marnix Academie gekozen omdat de manier van les geven mij erg aanspreekt. Les op het leerplein maakt het onderwijs uniek. Daarnaast vind ik het fijn dat er voornamelijk pabostudenten in de school te vinden zijn. Hierdoor kan je makkelijk met iedereen die je ziet praten over het beroep. Ook heb ik het gevoel dat elke docent en student elkaar persoonlijk kent. Ik voel mij geen nummertje op de Marnix.”

Waarom wil je graag voor de klas staan?

"Op de middelbare school heb ik een week stage gelopen bij groep 6. Ik vond het lesgeven zo leuk om te doen, dat ik ben door gaan leren voor de pabo. Het samenwerken met kinderen en ze elke dag iets nieuws leren, zowel in theorie als in persoonlijke ontwikkeling, vind ik het mooiste aan het vak. Eigenlijk geef ik al ruim 10 jaar les. Want ik ben sinds de middelbare school al begonnen met gymles geven.”

Hoe ervaar je de lessen op de Marnix?

“De lessen op de Marnix Academie vind ik heel fijn. Doordat we als groep lessen volgen op het leerplein, ben je veel samen aan het leren. Ook zijn er opdrachten die je in kleinere groepen, je leerteam, maakt. Op deze manier help je elkaar echt met leren. De afwisseling tussen de verschillende lessen op een dag werkt voor mij prettig. Zo kan ik goed mijn concentratie erbij houden.”

Wat vind je het leukste aan de opleiding?

“Het leukste vind ik vakinhoudelijke lessen zoals bewegingsonderwijs, drama en muziek. Bij deze lessen kan ik mijn energie kwijt. Ook de stageweken vind ik heel waardevol. Tijdens stage krijg je meer inzicht in het werk wat je na de pabo uiteindelijk gaat doen. Daarnaast vind ik de LEV-weken die de Marnix aanbiedt, heel nuttig. Tijdens deze weken leer je op een leuke en laagdrempelige manier meer over de maatschappij en de Sustainable Development Goals waar de Marnix zich voor inzet.”

Hoe ervaar je de verschillende stages?

“Ik vind het fijn dat ik ieder half jaar wissel van stageplek. Op deze manier leer je in zowel de bovenbouw als de onderbouw lesgeven en ervaar je wat voor jezelf de voorkeur heeft. De combinatie tussen de theorie en de praktijk werkt goed, omdat je al vanaf het eerste leerjaar op stage gaat.”

Waar krijg je energie van als je lesgeeft tijdens je stage?

“De kinderen op stage geven mij energie. Zeker als ik merk dat kinderen iets beginnen te leren en onder de knie krijgen dankzij mijn lessen. Dan krijgen ze zo’n trots gezicht waar ik veel energie van terugkrijg!”

 

Over de voltijd pabo

Zie jij jezelf al voor de klas staan? En wil je kinderen het onderwijs geven dat ze verdienen en ze helpen de wereld beter te begrijpen? Dan is de voltijd pabo iets voor jou! In vier jaar tijd word je opgeleid tot een betrokken, bevlogen en bekwame leraar basisonderwijs. Je leert oog te hebben voor het talent van leerlingen en te kijken naar de ontwikkeling van individuele kinderen. Dankzij de persoonlijke aanpak en veel praktijkervaring word je goed voorbereid op het beroep leerkracht.

Meld je aan voor een voorlichting