Veelgestelde vragen

Vragen over de Voltijd Pabo

Is er een selectieprocedure?

Er is geen selectieprocedure, wel een verplichte studiekeuzecheck, die een dag duurt. Na aanmelding word je hiervoor uitgenodigd en ontvang je opdrachten ter voorbereiding. Lees hier meer over de studiekeuzecheck.

Kan ik ook in februari instromen?

Instroom in februari is niet mogelijk.

Hoe kan ik me aanmelden?

Aanmelding voor hoger beroepsonderwijs gaat via Studielink

Schrijf je in voor 1 mei. Alleen dan heb je recht op een studiekeuzecheck die helpt bij het bepalen of de gekozen opleiding echt bij je hoort. Hogescholen mogen studenten die zich na 1 mei aanmelden volgens de wet weigeren. Omgekeerd geldt dat een student die zich op tijd heeft aangemeld, ook na 1 mei nog van studiekeuze mag wisselen.

Wat zijn de toelatingseisen?

 

Welke stappen doorloop je bij het maken van een studiekeuze?

De Rijksoverheid heeft deze animatie gemaakt waarin je kan zien welke stappen doorlopen moeten worden bij het maken je studiekeuze. 

 

Vragen over de Academische Pabo

Waar vindt de opleiding plaats?

De thuisbasis van de opleiding is de Marnix Academie. In het derde en vierde jaar wordt een gedeelte van het onderwijsprogramma aan de universiteit gevolgd. Je hebt op de Marnix Academie alleen les met de studenten van de academische lerarenopleiding. Wij stimuleren je om een gedeelte van je studie in het buitenland te volgen.

Vanaf het begin van de opleiding zul je ook veel in de praktijk aan het werk zijn, op je stageschool. En mensen uit de praktijk en experts op het gebied van onderwijs van buiten de Marnix Academie zullen ook op de Marnix Academie te vinden zijn.

Hoe lang duurt de Academische lerarenopleiding basisonderwijs?

De opleiding duurt drieënhalf jaar. Aansluitend kun je gedurende een half jaar op de Universiteit Utrecht het tweede deel van de premaster volgen. Het eerste deel is opgenomen in de Academische pabo. 

Kent de opleiding een selectieprocedure?

Om deel te kunnen nemen moet je op vwo-niveau kunnen werken en denken. Dit kun je aantonen met een vwo-diploma, een hbo-propedeuse of, als je een andere vooropleiding hebt, via een aanvullende toets.

Deze opleiding is geschikt voor studenten die het leuk vinden om zich, samen met anderen, écht te verdiepen in het basisonderwijs. Daarnaast moet je gemotiveerd zijn om aan dit intensieve traject deel te nemen. Tijdens een intake bekijken we samen met jou of deze opleiding bij jou past.

Hoe kan ik me aanmelden?

Inschrijven voor de Academische lerarenopleiding basisonderwijs doe je via Studielink, de aanmeldwebsite voor het hoger onderwijs.

In Studielink kies je voor de voltijdopleiding lerarenopleiding basisonderwijs. Een van de vragen die je tegenkomt, is of jouw voorkeur uitgaat naar de reguliere lerarenopleiding of de Academische lerarenopleiding

Na je aanmelding nemen wij contact met je op over de verdere aanmeldprocedure.

Ik zit momenteel al op de Marnix Academie of op een andere pabo. Ik vind dit wel een interessante opleidingsvariant. Kan ik instromen of in gedeeltes van dit programma meedraaien?

Uiteraard kun je op basis van een intake instromen in het eerste jaar. Wanneer je aangeeft dat je al ECTS-punten op de reguliere pabo of elders behaald hebt, zullen we kijken waar dubbelingen zitten. Studenten van de Academische pabo nemen deel aan Research & Designprogramma’s van de Marnix Academie. Bij een aantal van deze programma’s is ook deelname mogelijk voor studenten in de minorfase van de reguliere opleiding. Meer informatie hierover kun je bij je jaarcoördinator krijgen.

Wat is het verschil met de reguliere opleiding?

De Academische pabo verschilt in diverse opzichten van de reguliere opleiding:

Het onderwijs wordt aangeboden rond Research & Designprogramma’s. Binnen deze programma’s verdiep je je op academisch niveau in de wezenlijke vragen van het basisonderwijs
Alle Research & Designprogramma’s worden geleid door lectoren of promovendi en uitgevoerd door kerndocenten van de opleiding.

Tijdens je stage in de praktijk geef je niet alleen les in je stagegroep, maar test je ook jouw ontwerpen en vergelijk je verschillende basisscholen en lesgroepen.
Voor een aantal vakken zul je minder colleges hebben dan in de reguliere opleiding. We leren je hoe je deze kennis in zelfstudie tot je kunt nemen.

Een universitaire premaster is onderdeel van het programma. Als je door wilt studeren aan de universiteit levert dat een jaar winst op, in vergelijking met de studenten van de reguliere opleiding.

Wat is het verschil tussen de Academische pabo van de Marnix Academie en de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs van de Universiteit van Utrecht?

De Academische pabo aan de Marnix is een intensieve opleiding van 3,5 jaar. Naast de vertrouwde vakken die je de kennis en tools bieden om voor de klas te staan, leer je veel over alle vak- en vormingsgebieden in het basisonderwijs, en over onderzoek doen en onderwijs ontwerpen. 

Daarnaast volg je een aantal vakken aan Universiteit Utrecht uit de pre-master Onderwijskunde, waaronder Methoden en statistiek, Onderwijspsychologie en Academisch schrijven. Na 3,5 jaar heb je je diploma van de Academische pabo. Vervolgens kun je gedurende een half jaar het tweede deel van de pre-master Onderwijskunde halen aan de Universiteit Utrecht. Het eerste deel is opgenomen in de Academische pabo.

Hoeveel tijd moet ik investeren in deze opleiding? Is dat meer dan in de reguliere opleiding?

Omdat je hier meer zaken leert dan in de reguliere opleiding, zul je ook veel zelfstudie moeten doen, zodat we plaats hebben voor die extra inhouden. Overigens, als uit de intake blijkt dat de academische opleiding goed bij jou past, weet je dat je op dat moment alles in huis hebt om dit traject aan te kunnen.

Kan ik nog een baantje naast deze opleiding hebben?

Dat is aan jezelf. Het is een pittig traject, waarin je als student veel samenwerkt en ook stukken studie in zelfstudie moet doen. We gaan er vanuit dat jij meer dan 100% voor de opleiding gaat en dat je er plezier aan beleeft om er diep in te duiken. Je moet erop rekenen, net als overigens bij de reguliere opleiding, dat je van maandag tot en met vrijdag overdag de hele dag bezig bent met school. In het weekend zul je ook geregeld nog wat moeten doen. 

Moet ik verplichte, landelijke toetsen maken zoals de taal- en rekentoets?

In het eerste jaar moet je twee landelijke toetsen halen: de rekentoets en de taaltoets. Je krijgt hier drie kansen voor. 
Als jij havo als vooropleiding hebt, moet je in de eerste twee jaar ook de toets Mens en Wereld (aardrijkskunde, geschiedenis en natuuronderwijs) maken. Je wordt dan alleen op de onderdelen getoetst waarin je geen eindexamen hebt gedaan. Je krijgt in totaal zes kansen voor deze toets.

Als je vwo hebt gedaan, hoef je de toets Mens en Wereld niet te maken.

Lees hier meer over de landelijke toetsen.

Hoe zit het met de stage/ het praktijkleren?

Vanaf het begin van de opleiding ga je twee dagen per week de praktijk in. Per studiejaar staat ook een aantal stageweken ingeroosterd. In de praktijk doe je in de klas ervaring op met lesgeven, kinderen begeleiden et cetera. Ook beweeg je je, buiten je klas, door de school om zaken te onderzoeken, te ontwerpen en collega’s te observeren en te ondersteunen.

Vragen over de Deeltijd Pabo

Wat zijn de toelatingseisen?

De deeltijdopleiding kun je volgen als je in het bezit bent van een hbo- of wo-bacheloropleiding. De duur van de deeltijdopleiding is drie jaar. Op basis van je vooropleiding kun je vrijstellingen aanvragen waardoor je het programma in tweeënhalf jaar kunt doorlopen.
Met een vwo-diploma, hbo-propedeuse of een wo-propedeuse kom je in aanmerking voor een toelatingsassessment.

Wordt er geselecteerd? Zijn daar kosten aan verbonden?

Voor mensen met een afgeronde hbo- of wo-bachelor is er geen selectieprocedure, wel een kennismakingsgesprek. Na aanmelding word je hiervoor uitgenodigd. Dit is geen selectiegesprek. Het heeft het karakter van een nadere kennismaking. Wij vragen naar je algemene interesses en je motivatie voor deze opleiding. En jij kunt er je vragen kwijt. Soms geeft het gesprek aanleiding tot een advies je keuze te heroverwegen. Wanneer je je vóór 1 mei hebt aangemeld beslis je uiteindelijk zelf of je wel of niet komt. Als je je ná 1 mei hebt aangemeld is het advies dat gegeven wordt bindend.

Mensen met een vwo-diploma, hbo-propedeuse of een wo-propedeuse doorlopen een selectieprocedure. Dit bestaat uit een toelatingsassessment in combinatie met een kennismakingsgesprek. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Kan ik ook in januari instromen?

Nee, in januari is er geen instroommogelijkheid.

Kan ik duaal studeren?

Nee, daar zijn geen mogelijkheden voor. Je kunt wel als zij-instromer studeren als je een afgeronde hbo- of wo-opleiding hebt. Het Marnix Onderwijscentrum kan je hier meer over vertellen.

Biedt de Marnix Academie een traject voor zij-instromers?

Ja. Heb jij een afgeronde hbo- of wo-opleiding en affiniteit met onderwijs? En heb je contact met een school die jou zou willen aannemen als leerkracht? Dan is het traject zij-instroom misschien iets voor jou. Je gaat meteen als juf of meester aan de slag en volgt gedurende twee jaar de opleiding. Werken en leren gaan dus hand in hand. Je lesdag op de Marnix Academie is op dinsdag van 16.30 tot uiterlijk 20.00 uur of op donderdag van 14.00 tot 17.00 uur.
Belangrijk om te weten is dat het schoolbestuur waar jij contact mee hebt eerst een geschiktheidsonderzoek moet aanvragen. Kom jij goed door dit onderzoek, dan mag je starten. Het schoolbestuur krijgt subsidie waarmee het scholingstraject bekostigd kan worden. Het Marnix Onderwijscentrum kan hierover meer informatie bieden.

Hoe kan ik me aanmelden?

Aanmelding voor hoger beroepsonderwijs gaat via Studielink. Je aanmelding wordt dan gelijktijdig geregistreerd bij DUO in Groningen en bij de instelling waar je wilt studeren.

Om je aan te melden ga je naar de pagina 'aanmelden' op onze website, waar een doorverwijzing staat naar de website van Studielink. Ook kun je een beschrijving vinden, die precies vertelt hoe de aanmelding via Studielink werkt.

Als jij je hebt aangemeld voor de deeltijdopleiding, dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.