De 'K' in de maand

De 'K' in de maand

Het is alweer september en we genieten van een prachtige (na)zomer. Toch zit de ‘r’ weer in de maand. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik dan moet altijd denken aan een oude wijsheid, die aangeeft dat we onze weerstand weer een boost moeten geven. En voor mij wonende in Duitsland, ook de tijd dat je (eigenlijk weer) moet overschakelen naar winterbanden; tja.

Ook ons Partnerschap gaan we een boost geven. Voor de zomer zijn de eerste acties al ondernomen, maar dat gaat de komende maanden door én echt vorm krijgen. Voor POO geldt wat mij betreft dat we de ‘K’ in de maand hebben. De ‘K’ van Koers, van Kompas en van Kwaliteit.

De Koers geeft de richting en de stip op de horizon aan. Waar willen we als partnerschap staan in 2028 en wat is de weg die we gaan bewandelen? We maken keuzes en leggen accenten, gericht op de missie, visie, doelen en waarden die wij belangrijk vinden. En natuurlijk gebaseerd op een uitgebreide evaluatie: wat hebben we al dan niet gerealiseerd de afgelopen vijf jaar? Beweging creëren en richting houden als groot complex partnerschap kan alleen met een Kompas: bouwstenen, kaders of uitgangspunten waar we telkens op terug kunnen vallen.

Het invulling geven aan de Koers en het Kompas, doen we op basis van de Kwaliteit van partnerschappen, van goed samen opleiden en professionaliseren. Daarvoor zijn er landelijk vier waarborgen geformuleerd: de lerende leraar (wie willen we opleiden en wat vinden we daarin belangrijk), de leeromgeving (welke didactieken, toetsing, begeleiding zetten we daarbij in op school  en opleiding) , de organisatie (hoe overleggen we en wat doen we aan professionalisering) en de kwaliteitscultuur (hoe weten, meten, verbeteren en verantwoorden we dat samen, als geheel). Deze waarborgen zijn alle vier afzonderlijk en in samenhang van belang om als partnerschap de kwaliteit van goede leerkrachten en goed onderwijs te garanderen.

Toch wil ik voor het proces dat we nu ingaan de waarborg Kwaliteit(scultuur) benadrukken. Bepalen van Koers en Kompas doet namelijk een beroep op elk van ons betrokken bij het partnerschap. Samen zijn we verantwoordelijk, samen maken we POO en samen leveren we Kwaliteit, ieder vanuit ons eigen expertise. En laten we daarbij de studenten niet vergeten!

Ik vertrouw er daarom op dat ieder van ons de komende maanden af en toe eens stilstaat bij de ‘K’ in de maand, dit deelt in het eigen team, met SOL’s onderling met IO, met BOC en relatiebeheerders en met leidinggevenden, met mij, maar zeker met de programmaleiding en stuurgroep.

Ik ben benieuwd waar we dan over een jaar staan!

Miranda Timmermans