Pabo Voltijd


Krijg jij energie van kinderen? Wil je ze graag leren rekenen en schrijven, maar ze ook voorbereiden op een toekomst waarin ze respect hebben voor elkaar en hun omgeving? Dan is de pabo op de Marnix Academie iets voor jou! Elk jaar starten er zo'n 300 eerstejaars aan onze hogeschool. Bij ons kun je kiezen uit twee varianten: de pabo en de Driejarige pabo 'Research & Design in het onderwijs'.

In de voltijd lerarenopleiding bij de Marnix Academie leer je in vier jaar tijd hoe je als een zelfverzekerde juf of meester voor de klas komt te staan. Onze studenten zijn erg tevreden over de manier waarop ze worden voorbereid op het beroep. We besteden veel aandacht aan de praktijk en bij ons kun je rekenen op een persoonlijke aanpak. Van de studenten zou 89 procent onze opleiding aanraden aan anderen. We zijn niet voor niets de beste pabo van de provincie Utrecht!

Past de pabo bij jou?

Als je leraar basisonderwijs wilt worden, is het belangrijk dat je graag werkt met mensen en vooral met kinderen. Je moet het leuk vinden om voor 4- tot 12-jarigen een voorbeeld te zijn. Word jij enthousiast van het idee kinderen te helpen bij de ontwikkeling van basisvaardigheden en ze het gevoel te geven dat ze er mogen zijn? Heb je bovendien een brede interesse en sta je stevig in je schoenen? Kom dan naar onze open dag en leer het beroep van leraar beter kennen.

Bezoek de Virtuele Open Dag | Meld je aan voor de pabo via Studielink | Vraag onze (digitale) brochure aan

Driejarige pabo 'Research & Design in het onderwijs'

De Driejarige pabo is een ándere pabo, speciaal voor studenten met vwo-denkniveau. Je leert niet alleen hoe je een goede leraar basisonderwijs wordt, maar ook hoe je onderzoek doet en zelf onderwijs ontwerpt. Je houdt je bezig met grote vragen als: Wat is goed taalonderwijs? Hoe leer je kinderen het beste rekenen? Hoe ontwerp je onderwijs dat aansluit bij de ontwikkeling en ervaringswereld van kinderen?  

Meer over de Driejarige pabo

Waarom de Marnix Academie?

✅ Beste pabo van provincie Utrecht
✅ Centrale ligging in Nederland en goed bereikbaar
✅ Prettige, persoonlijke sfeer
✅ Partner van 350 basisscholen
✅ Individuele studiebegeleiding
✅ Buitenlandse stage mogelijk

Jouw toekomst als juf of meester

Het beroep van juf of meester is een afwisselend en aantrekkelijk beroep. Niet alleen geef je les in verschillende vakken, je bent ook pedagoog. Je helpt kinderen in hun leerproces en in hun persoonlijke ontwikkeling. Je begeleidt hen in hun zoektocht naar normen en waarden. Zodat ieder kind het onderwijs krijgt waar hij recht op heeft.

Heb je na vier jaar je diploma van de lerarenopleiding basisonderwijs  op zak, dan mag je als juf of meester aan de slag in het (speciaal) basisonderwijs. Je mag lesgeven aan alle groepen van de basisschool (van 4 t/m 12 jaar).

Wil jij je verder blijven ontwikkelen, dan zijn er veel mogelijkheden. Zo kun jij je verder specialiseren als bijvoorbeeld intern begeleider, remedial teacher of als basisschooldirecteur. Natuurlijk kun je na je opleiding ook door middel van een schakeljaar kiezen voor een masteropleiding zoals Pedagogiek of Onderwijskunde. 

Schrijf je in voor de pabo via Studielink

Grote kans op een baan

Door het oplopende lerarentekort ziet de arbeidsmarkt er voor pabo-studenten heel gunstig uit. Dit tekort zit nu vooral in de Randstad, maar in de jaren hierna zal in het hele land duidelijk worden dat er in het basisonderwijs weer werk is. De piek van het lerarentekort wordt verwacht in 2025. Dat betekent dat als jij nu start met de pabo je verzekerd bent van een baan na je afstuderen.

Leraar worden in Utrecht

Kies je specialisatie

Kies jij voor de pabo op de Marnix Academie, dan kun je ook kiezen uit twee specialisaties:

  • Vakspecialist muziek
  • Leergang Bewegingsonderwijs

Met de specialisatie muziek ben je elke week volop aan de slag. Kies je voor de Leergang Bewegingsonderwijs, dan studeer je na drie jaar af met het diploma pabo én een diploma waarmee je bevoegd bent om bewegingsonderwijs te geven aan alle groepen op de basisschool. De Marnix Academie is één van de weinige pabo’s waar je deze bevoegdheid kunt halen. Er zijn wel strikte toegangseisen.

Meer over de specialisasties

Opbouw van de opleiding

De voltijdopleiding aan de Marnix Academie leidt je in vier jaar op tot leerkracht basisonderwijs. In het eerste jaar start je gelijk met je stage. Op die manier kun je hetgeen je op de opleiding hebt geleerd gelijk toepassen in de praktijk. Je besteedt elke week 40 uur aan je studie waarvan 25 uur contacturen zijn. Contacturen zijn de uren dat je college volgt of stage loopt. De overige 15 uur besteed je aan zelfstudie, zoals het voorbereiden van je stage, je colleges en toetsen.

Opbouw van de pabo

Eerste jaar

In het eerste jaar, de propedeutische fase, leer je je toekomstige beroep beter kennen. Je ontdekt dat het beroep meer inhoudt dan alleen 'voor de klas staan' en je ontdekt of het beroep echt bij je past. De vragen 'wil ik het' en 'kan ik het' zijn in het propedeutische jaar heel belangrijk. Je neemt de basiskennis en basisvaardigheden tot je die horen bij het beroep van leraar. Zo ontdek je veel over het leren van kinderen en welke pedagogische, didactische en creatieve bijdrage jij daaraan kunt leveren.

Vier grote onderwijsprogramma's, waarin alle basisschoolvakken een plek hebben, geven je de mogelijkheid om te leren via activiteiten. Die activiteiten sluiten zoveel mogelijk aan bij jouw stage: het praktijkleren. Je kunt denken aan activiteiten als onderzoek doen en lessen ontwerpen. In het eerste jaar zijn de activiteiten gericht op het kennis nemen van verschillende visies op onderwijs en de maatschappij.
Leren via feedback is in deze fase belangrijk. Reacties van bijvoorbeeld docenten, medestudenten en mentor helpen je namelijk verder in jouw ontwikkeling naar een goede leraar basisonderwijs.

Meer over de vakken

Tweede en derde jaar

De hoofdfase bestaat uit twee leerjaren: het tweede en derde jaar. In elk leerjaar volg je twee grote onderwijsprogramma's. Daarnaast volg je een keuzeminor op de Marnix Academie of op een andere hogeschool in binnen- of buitenland. Keuzeminoren van de Marnix Academie zijn bijvoorbeeld gericht op bewegen en muziek.
Ook in de hoofdfase is er veel ruimte om leeractiviteiten aan te laten sluiten op jouw stage. Je onderneemt in het bijzonder activiteiten die bijdragen aan een duurzame (onderwijs)wereld.
De feedback van anderen speelt opnieuw een belangrijke rol in je e-portfolio.

Vierde jaar

Je maakt in de afstudeerfase stappen in je ontwikkeling naar een zelfsturende professional met een bewuste profilering. Met jouw profielkeuze geef je je diploma nog meer ‘kleur’. Je kunt kiezen uit de volgende afstudeerprofielen: 

  • Pedagogische Kracht
  • Kunst & Cultuur
  • Wereld, Wetenschap & Techniek
  • Oudere kind (10 t/m 14 jaar)
  • Cultuur & Identiteit
  • Jonge kind (2 t/m 7 jaar)
  • Crossing Borders

Het is mogelijk om in het vierde jaar ook nog een keuzeminor te volgen.

In de afstudeerfase laat je, in het bijzonder, zien dat leerlingen kunt begeleiden in het actief bijdragen aan een duurzame wereld. 

 

Leraar worden in Utrecht

Vooropleiding

Beschik jij over een havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 4, dan kun je beginnen met de pabo bij de Marnix Academie.

Let op! Zit jij nu op het mbo of doe je havo-eindexamen en wil je naar de pabo? Dan moet je aan kenniseisen voldoen. Je moet kunnen aantonen dat je over voldoende kennis beschikt van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.

Meer over de toelatingseisen

Studeren aan de Marnix Academie

De Marnix Academie in Utrecht is als zelfstandige hogeschool gespecialiseerd in de Lerarenopleiding basisonderwijs. Alle studenten die bij ons studeren hebben dus hetzelfde doel: leraar in het basisonderwijs worden! We zijn een kleine hogeschool, waardoor je onderling heel makkelijk contact legt; met medestudenten maar ook met docenten en medewerkers. Wij leveren geen standaard leraren af, maar zeer bekwame, betrokken en bevlogen leraren met lef. Bij Marnix Academie krijg je les van docenten die universitair geschoold zijn. Onze docenten kennen het vak leerkracht in het basisonderwijs door en door, want zij hebben zelf voor de basisschoolklas gestaan. Zij weten als geen ander hoe ze jou het beste kunnen voorbereiden. Je krijgt de meest actuele vakkennis en leert hoe je onderwijs- en leerprocessen moet vormgeven.