Pabo Voltijd

Krijg jij energie van kinderen? Wil je ze graag leren rekenen en schrijven, maar ze ook voorbereiden op een toekomst waarin ze respect hebben voor elkaar en hun omgeving? Dan is de pabo op de Marnix Academie iets voor jou!

De voltijd lerarenopleiding bij de Marnix Academie betekent vier boeiende, leerzame jaren. Je leert hoe je als een zelfverzekerde juf of meester voor de klas komt te staan. Onze studenten zijn erg tevreden over de manier waarop ze worden voorbereid op het beroep van juf of meester. We besteden veel aandacht aan de praktijk en bij ons kun je reken op een persoonlijke aanpak. Van de studenten zou 90 procent onze opleiding aanraden aan anderen. We zijn niet voor niets de beste pabo van de provincie Utrecht!

Past de pabo bij jou?

Je werkt graag met mensen en vooral met kinderen. Voor 4- tot 12-jarigen wil jij een voorbeeld zijn. Je wordt enthousiast van het idee kinderen te helpen bij de ontwikkeling van basisvaardigheden en ze het gevoel te geven dat ze er mogen zijn. Je hebt een brede interesse en staat stevig in je schoenen.

Kom naar de Open Dag | Meld je aan voor de pabo via Studielink | Vraag onze (digitale) brochure aan

In de onderstaande video vertelt pabo-student Anouk over de Marnix Academie.

Academische pabo voor vwo-ers

Wil jij niet alleen voor de klas staan, maar ook op academisch niveau onderzoek doen om de kwaliteit van het basisonderwijs verder te verbeteren? Dan is de Academische pabo wat voor jou. Tijdens de opleiding leer je in te spelen op complexe en actuele situaties in het onderwijs en ontwerp je samen met je toekomstige collega’s hoogwaardige leerprogramma’s. Deze opleiding duurt drieënhalf jaar en dan mag je als volwaardig leerkracht voor de klas staan. Het laatste half jaar studeer jij op de Universiteit Utrecht om je premaster te behalen, zodat je na vier jaar direct toegang tot de master Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht.

Meer over de Academische pabo

Waarom de Marnix Academie?

Beste pabo van provincie Utrecht
Centrale ligging in Nederland
Prettige, persoonlijke sfeer
Partner van 350 basisscholen
Individuele studiebegeleiding
Buitenlandse stage mogelijk

Meer weten? Kom naar onze open dag

Grote kans op een baan

Door het oplopende lerarentekort ziet de arbeidsmarkt er voor pabo-studenten heel gunstig uit. Dit tekort zit nu vooral in de Randstad, maar in de jaren hierna zal in het hele land duidelijk worden dat er in het basisonderwijs weer werk is. De piek van het lerarentekort wordt verwacht in 2025. Dat betekent dat als jij nu start met de pabo je verzekerd bent van een baan na je afstuderen.

Leraar worden in Utrecht

Jouw toekomst als juf of meester

Het beroep van juf of meester is een afwisselend en aantrekkelijk beroep. Niet alleen geef je les in verschillende vakken, je bent ook pedagoog. Je helpt kinderen in hun leerproces en in hun persoonlijke ontwikkeling. Je begeleidt hen in hun zoektocht naar normen en waarden. Zodat ieder kind het onderwijs krijgt waar hij recht op heeft.

Heb je na vier jaar je diploma van de lerarenopleiding basisonderwijs  op zak, dan mag je als juf of meester aan de slag in het (speciaal) basisonderwijs. Je mag lesgeven aan alle groepen van de basisschool (van 4 t/m 12 jaar).

Wil jij je verder blijven ontwikkelen, dan zijn er veel mogelijkheden. Zo kun jij je verder specialiseren als bijvoorbeeld intern begeleider, remedial teacher of als basisschooldirecteur. Natuurlijk kun je na je opleiding ook door middel van een schakeljaar kiezen voor een masteropleiding zoals Pedagogiek of Onderwijskunde. Kies jij voor de Academische pabo, dan heb je na je studie gelijk toegang tot de master Onderwijskunde.

Schrijf je in voor de pabo via Studielink

Kies je eigen specialisatietraject

Kies jij voor de pabo op de Marnix Academie, dan kun je ook kiezen uit drie specialisatietrajecten:

  • Vakspecialist muziek
  • Specialist sportieve en gezonde school
  • Leergang Bewegingsonderwijs

Bij de eerste twee specialisatietrajecten ben je elke week volop aan de slag met jouw specialisatie. Kies je voor de Leergang Bewegingsonderwijs, dan studeer je na drie jaar af met het diploma pabo én een diploma waarmee je bevoegd bent om bewegingsonderwijs te geven aan alle groepen op de basisschool. De Marnix Academie is één van de weinige pabo’s waar je deze bevoegdheid kunt halen. Er zijn wel strikte toegangseisen.

Meer over de specialisatietrajecten

Opbouw van de opleiding

De voltijdopleiding pabo aan de Marnix Academie leidt je in vier jaar op tot leerkracht basisonderwijs. In het eerste jaar start je gelijk met je stage. Op die manier kun je hetgeen je op de opleiding hebt geleerd gelijk toepassen in de praktijk. Je besteedt elke week 40 uur aan je studie waarvan 25 uur contacturen zijn. Contacturen zijn de uren dat je college volgt of stage loopt. De overige 15 uur besteed je aan zelfstudie, zoals het voorbereiden van je stage, je colleges en toetsen.

Fases

De opleiding is opgebouwd uit een major- en minorfase. Het eerste en tweede jaar is de majorfase. Het derde en het vierde jaar is de minorfase. Er is ruimte om te versnellen of te vertragen, daarom spreken we ook liever van fases dan van jaren. In de majorfase leer je de basisvaardigheden en -kennis van het leraarschap. In de minorfase kun je je verder verdiepen en specialiseren. In alle studiejaren speelt lesgeven in de praktijk een belangrijke rol. Het daadwerkelijke lesgeven leer je tenslotte in de echte wereld.

Majorfase (1e en 2e jaar)

De eerste twee jaar van jouw studie bij Marnix Academie bestaat uit de majorfase. Hierin bestudeer je de vakken - rekenen, Nederlands, Engels, geschiedenis, muziek, et cetera - die je straks zelf gaat geven. Je leert jouw toekomstige beroep beter kennen. Daarnaast volg je het programma LeerKracht. Je leert welke vaardigheden je moet beheersen om voor de klas te staan en wat je allemaal moet weten van basisschoolleerlingen. LeerKracht gaat verder onder andere over veranderingen en vernieuwingen in het onderwijs en de samenleving. Zo blijf je altijd up-to-date.

In het 1e jaar word je ‘ingewijd’ in het beroep van leraar basisonderwijs. Je maakt kennis met allerlei onderwijsactiviteiten als: Hoe organiseer ik een leuke, leerzame les? Hoe sluit ik aan bij het niveau van de kinderen? Hoe los ik (samen met kinderen) conflicten op? Hoe ga ik om met feedback? Je loopt je direct na zes weken één dag in de week stage (afgewisseld met een aantal volledige weken). In het 2e jaar werk je toe naar twee dagen per week en een aantal periodes van een week op een basisschool.  Je leert complexere handelingen uit te voeren en toe te passen. Zo ga je zelf aan de slag met het ontwerpen van onderwijs.

Meer over de vakken in de majorfase

Minorfase(3e en 4e jaar)

De minorfase (3e en 4e jaar) staat voor verdieping en specialisatie. Je werkt in deze periode meer vanuit de praktijk aan persoonlijke leervragen en je draagt bij aan de schoolontwikkeling door op je stageschool onderzoek te doen naar belangrijke thema’s. In het 3e jaar volg je twee minors: de minor ‘Zorg voor ieder kind’ en de geïntegreerde zaakvakminor (over aardrijkskunde, geschiedenis en natuuronderwijs). Ook kun je de Engelstalige minor ‘Humanities’ volgen samen met internationale studenten. Daarnaast loop je per week twee dagen stage. In het 4e jaar kies je een afstudeerprofiel. Je kunt kiezen uit zes profielen:

  • Kunst en Cultuur
  • Wereld, Wetenschap en Techniek
  • Oudere kind
  • Cultuur en Identiteit
  • Focus van leerkrachten op onderwijs- en ondersteuningsbehoeften
  • Jonge kind

In je 4e jaar ben je drie dagen te vinden op je stageschool waarvan één dag voor onderzoek.

Meer over stage

Leraar worden in Utrecht

Vooropleiding

Beschik jij over een havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 4, dan kun je beginnen met de pabo bij de Marnix Academie.

Let op! Zit jij nu op het mbo of doe je havo-eindexamen en wil je naar de pabo? Dan moet je aan kenniseisen voldoen. Je moet kunnen aantonen dat je over voldoende kennis beschikt van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.

Meer over de toelatingseisen

Studeren aan de Marnix Academie

De Marnix Academie in Utrecht is als zelfstandige hogeschool gespecialiseerd in de Lerarenopleiding basisonderwijs. Alle studenten die bij ons studeren hebben dus hetzelfde doel: leraar in het basisonderwijs worden! We zijn een kleine hogeschool, waardoor je onderling heel makkelijk contact legt; met medestudenten maar ook met docenten en medewerkers. Wij leveren geen standaard leraren af, maar zeer bekwame, betrokken en bevlogen leraren met lef. Bij Marnix Academie krijg je les van docenten die universitair geschoold zijn. Onze docenten kennen het vak leerkracht in het basisonderwijs door en door, want zij hebben zelf voor de basisschoolklas gestaan. Zij weten als geen ander hoe ze jou het beste kunnen voorbereiden. Je krijgt de meest actuele vakkennis en leert hoe je onderwijs- en leerprocessen moet vormgeven.