Pabo Voltijd


Krijg jij energie van kinderen? Wil je ze graag leren rekenen en schrijven, maar ze ook voorbereiden op een toekomst waarin ze respect hebben voor elkaar en hun omgeving? Dan is de pabo op de Marnix Academie iets voor jou! Elk jaar starten er zo'n 300 eerstejaars aan onze hogeschool. Bij ons kun je kiezen uit twee varianten: de pabo en de Driejarige pabo 'Research & Design in het onderwijs'.

In de voltijd lerarenopleiding bij de Marnix Academie leer je in vier jaar tijd hoe je als een zelfverzekerde juf of meester voor de klas komt te staan. Onze studenten zijn erg tevreden over de manier waarop ze worden voorbereid op het beroep. We besteden veel aandacht aan de praktijk en bij ons kun je rekenen op een persoonlijke aanpak. Van de studenten zou 89 procent onze opleiding aanraden aan anderen. We zijn niet voor niets de beste pabo van de provincie Utrecht!

Past de pabo bij jou?

Als je leraar basisonderwijs wilt worden, is het belangrijk dat je graag werkt met mensen en vooral met kinderen. Je moet het leuk vinden om voor 4- tot 12-jarigen een voorbeeld te zijn. Word jij enthousiast van het idee kinderen te helpen bij de ontwikkeling van basisvaardigheden en ze het gevoel te geven dat ze er mogen zijn? Heb je bovendien een brede interesse en sta je stevig in je schoenen? Kom dan naar onze open dag en leer het beroep van leraar beter kennen.

Kom naar de Open Dag | Meld je aan voor de pabo via Studielink | Vraag onze (digitale) brochure aan

Driejarige pabo 'Research & Design in het onderwijs'

De Driejarige pabo is een ándere pabo, speciaal voor studenten met vwo-denkniveau. Je leert niet alleen hoe je een goede leraar basisonderwijs wordt, maar ook hoe je onderzoek doet en zelf onderwijs ontwerpt. Je houdt je bezig met grote vragen als: Wat is goed taalonderwijs? Hoe leer je kinderen het beste rekenen? Hoe ontwerp je onderwijs dat aansluit bij de ontwikkeling en ervaringswereld van kinderen?  

Meer over de Driejarige pabo

Waarom de Marnix Academie?

✅ Beste pabo van provincie Utrecht
✅ Centrale ligging in Nederland en goed bereikbaar
✅ Prettige, persoonlijke sfeer
✅ Partner van 350 basisscholen
✅ Individuele studiebegeleiding
✅ Buitenlandse stage mogelijk

Jouw toekomst als juf of meester

Het beroep van juf of meester is een afwisselend en aantrekkelijk beroep. Niet alleen geef je les in verschillende vakken, je bent ook pedagoog. Je helpt kinderen in hun leerproces en in hun persoonlijke ontwikkeling. Je begeleidt hen in hun zoektocht naar normen en waarden. Zodat ieder kind het onderwijs krijgt waar hij recht op heeft.

Heb je na vier jaar je diploma van de lerarenopleiding basisonderwijs  op zak, dan mag je als juf of meester aan de slag in het (speciaal) basisonderwijs. Je mag lesgeven aan alle groepen van de basisschool (van 4 t/m 12 jaar).

Wil jij je verder blijven ontwikkelen, dan zijn er veel mogelijkheden. Zo kun jij je verder specialiseren als bijvoorbeeld intern begeleider, remedial teacher of als basisschooldirecteur. Natuurlijk kun je na je opleiding ook door middel van een schakeljaar kiezen voor een masteropleiding zoals Pedagogiek of Onderwijskunde. 

Schrijf je in voor de pabo via Studielink

Grote kans op een baan

Door het oplopende lerarentekort ziet de arbeidsmarkt er voor pabo-studenten heel gunstig uit. Dit tekort zit nu vooral in de Randstad, maar in de jaren hierna zal in het hele land duidelijk worden dat er in het basisonderwijs weer werk is. De piek van het lerarentekort wordt verwacht in 2025. Dat betekent dat als jij nu start met de pabo je verzekerd bent van een baan na je afstuderen.

Leraar worden in Utrecht

Kies je eigen specialisatietraject

Kies jij voor de pabo op de Marnix Academie, dan kun je ook kiezen uit drie specialisatietrajecten:

 • Vakspecialist muziek
 • Specialist sportieve en gezonde school
 • Leergang Bewegingsonderwijs

Bij de eerste twee specialisatietrajecten ben je elke week volop aan de slag met jouw specialisatie. Kies je voor de Leergang Bewegingsonderwijs, dan studeer je na drie jaar af met het diploma pabo én een diploma waarmee je bevoegd bent om bewegingsonderwijs te geven aan alle groepen op de basisschool. De Marnix Academie is één van de weinige pabo’s waar je deze bevoegdheid kunt halen. Er zijn wel strikte toegangseisen.

Meer over de specialisatietrajecten

Opbouw van de opleiding

De voltijdopleiding pabo aan de Marnix Academie leidt je in vier jaar op tot leerkracht basisonderwijs. In het eerste jaar start je gelijk met je stage. Op die manier kun je hetgeen je op de opleiding hebt geleerd gelijk toepassen in de praktijk. Je besteedt elke week 40 uur aan je studie waarvan 25 uur contacturen zijn. Contacturen zijn de uren dat je college volgt of stage loopt. De overige 15 uur besteed je aan zelfstudie, zoals het voorbereiden van je stage, je colleges en toetsen.

Opbouw van de pabo

Eerste en tweede jaar

In de eerste twee jaar van jouw studie bij Marnix Academie leer je de basisvaardigheden en -kennis van het leraarschap. Je bestudeert de vakken die je straks zelf gaat geven: rekenen, Nederlands, Engels, geschiedenis, muziek, et cetera. Je leert jouw toekomstige beroep beter kennen. Daarnaast volg je het programma LeerKracht. Je leert welke vaardigheden je moet beheersen om voor de klas te staan en wat je allemaal moet weten van basisschoolleerlingen. LeerKracht gaat verder onder andere over veranderingen en vernieuwingen in het onderwijs en de samenleving. Zo blijf je altijd up-to-date.

In het eerste jaar word je ‘ingewijd’ in het beroep van leraar basisonderwijs. Je maakt kennis met allerlei onderwijsactiviteiten als: Hoe organiseer ik een leuke, leerzame les? Hoe sluit ik aan bij het niveau van de kinderen? Hoe los ik (samen met kinderen) conflicten op? Hoe ga ik om met feedback? Je loopt je direct na zes weken één dag in de week stage (afgewisseld met een aantal volledige weken). In het tweede jaar werk je toe naar twee dagen per week en een aantal periodes van een week op een basisschool.  Je leert complexere handelingen uit te voeren en toe te passen. Zo ga je zelf aan de slag met het ontwerpen van onderwijs.

Meer over de vakken in de eerste twee jaar.

Derde en vierde jaar

De laatste twee jaar staan voor verdieping en specialisatie. Je werkt in deze periode meer vanuit de praktijk aan persoonlijke leervragen en je draagt bij aan de schoolontwikkeling door op je stageschool onderzoek te doen naar belangrijke thema’s. In het derde jaar volg je twee minors: de minor ‘Afstemmen op onderwijsbehoeften van leerlingen’ en de geïntegreerde zaakvakminor (over aardrijkskunde, geschiedenis en natuuronderwijs). Ook kun je de Engelstalige minor ‘Humanities’ volgen samen met internationale studenten. Daarnaast loop je per week twee dagen stage. In het vierde jaar kies je een afstudeerprofiel. Je kunt kiezen uit zes profielen:

 • Specialist Jonge kind
 • Specialist Wereld, wetenschap en techniek 
 • Specialist Oudere kind
 • Specialist Cultuur en identiteit
 • Specialist Zorg
 • Crossing Borders
 • Pedagogische Kracht
 • Kunst & Cultuur

In je vierde jaar ben je drie dagen te vinden op je stageschool waarvan één dag voor onderzoek.

Meer over stage

 

Leraar worden in Utrecht

Vooropleiding

Beschik jij over een havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 4, dan kun je beginnen met de pabo bij de Marnix Academie.

Let op! Zit jij nu op het mbo of doe je havo-eindexamen en wil je naar de pabo? Dan moet je aan kenniseisen voldoen. Je moet kunnen aantonen dat je over voldoende kennis beschikt van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek.

Meer over de toelatingseisen

Studeren aan de Marnix Academie

De Marnix Academie in Utrecht is als zelfstandige hogeschool gespecialiseerd in de Lerarenopleiding basisonderwijs. Alle studenten die bij ons studeren hebben dus hetzelfde doel: leraar in het basisonderwijs worden! We zijn een kleine hogeschool, waardoor je onderling heel makkelijk contact legt; met medestudenten maar ook met docenten en medewerkers. Wij leveren geen standaard leraren af, maar zeer bekwame, betrokken en bevlogen leraren met lef. Bij Marnix Academie krijg je les van docenten die universitair geschoold zijn. Onze docenten kennen het vak leerkracht in het basisonderwijs door en door, want zij hebben zelf voor de basisschoolklas gestaan. Zij weten als geen ander hoe ze jou het beste kunnen voorbereiden. Je krijgt de meest actuele vakkennis en leert hoe je onderwijs- en leerprocessen moet vormgeven.