Pabo

Krijg jij energie van kinderen? Wil je ze graag leren rekenen en schrijven, maar ze ook voorbereiden op een toekomst waarin ze respect hebben voor elkaar en hun omgeving? Dan is de pabo lerarenopleiding op de Marnix Academie in Utrecht iets voor jou!

 1. Pabo opleiding (voltijd)
 2. Driejarige pabo opleiding
 3. Pabo deeltijd opleiding
 4. Pabo Zij-instroom opleiding
 5. Open dagen pabo opleiding
 6. Alles over de pabo
 7. Waarom Marnix Academie?

Pabo opleiding (voltijd)

In de voltijd pabo opleiding bij de Marnix Academie leer je in vier jaar tijd hoe je als een zelfverzekerde leraar voor de klas komt te staan. Je wordt goed voorbereid op het beroep. We besteden namelijk veel aandacht aan de praktijk en bij ons kun je rekenen op een persoonlijke aanpak.

Bekijk de pabo opleiding

 

Driejarige pabo opleiding

De Driejarige pabo opleiding is een andere pabo, speciaal voor studenten met vwo-denkniveau. Je leert niet alleen hoe je een goede leraar basisonderwijs wordt, maar ook hoe je onderzoek doet en zelf onderwijs ontwerpt.

Bekijk de driejarige pabo opleiding

 

Pabo deeltijd opleiding

De deeltijd pabo opleiding op de Marnix Academie leidt je, afhankelijk van je vooropleiding, in twee, tweeënhalf of drie jaar op tot professional in het basisonderwijs. 

Bekijk de pabo deeltijd opleiding

Pabo zij-instroom opleiding

Wil jij in het basisonderwijs aan de slag? En heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding? Dan kun je kiezen voor het zij-instroomtraject. Je gaat dan, naast je opleiding, meteen aan het werk en hebt vanaf dag één je eigen klas. 

Bekijk de pabo Zij-instroom opleiding

Studenten van de voltijdopleiding pabo aan de Marnix Academie Utrecht

Pabo opleiding open dagen

We zijn trots op onze pabo opleidingen! Onze enthousiaste docenten en studenten vertellen je er graag meer over en delen hun ervaringen met je. Voor de pabo opleiding (voltijd) bestaat de oriëntatie uit twee onderdelen: een virtuele tour en Beleef de Marnix, een dagje op de Marnix Academie. Op deze manier bereid jij je goed voor op je vervolgopleiding. 

Voor de pabo deeltijd opleiding en het zij-instroomtraject organiseren wij online informatieavonden! Dit is voor jou de gelegenheid om meer te weten te komen over onze opleidingen, vragen te stellen aan opleidingscoördinatoren en studenten en een goed overwogen keuze te maken.

Zien we je snel (online)?

Meld je aan voor de pabo open dagen en beleef de Marnix

 

Alles over de pabo

Pabo opleiding volgen

De pabo opleiding volg je natuurlijk op dé beste pabo opleiding van Utrecht. In twee tot vier jaar tijd leer je hoe je als een zelfverzekerde leraar voor de klas komt te staan. Je wordt goed voorbereid op het beroep. We besteden namelijk veel aandacht aan de praktijk en bij ons kun je rekenen op een persoonlijke aanpak.

Lees meer over het volgen van de pabo opleiding

Inhoud pabo opleiding

Je gehele bachelor ga je veel leren over het beroep van leerkracht. Wat houdt leraar zijn precies in en wat is daarvoor nodig? In vier jaar ontwikkel je jezelf om als professional voor de klas te staan. Hier komen verschillende onderwijseenheden en vaardigheden bij aan te pas. Ieder leerjaar brengt jou dichter bij je doel. De pabo bestaat uit verschillende fases. Zo heb je de propedeutische fase, de hoofdfase en de afstudeerfase

We geven je een overzicht zodat je weet wat je kunt verwachten van je studietijd en wat de Marnix Academie aan mogelijkheden biedt.

Lees meer over de pabo opleiding

Of download de brochure

Opleidingsniveau pabo 

De pabo is een HBO-opleiding. Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een diploma havo, vwo of mbo-4 (of gelijkwaardig) hebt. Voordat je aan de lerarenopleiding kunt beginnen is het belangrijk een paar praktische zaken te checken. Hoe zit het bijvoorbeeld met toelatingseisen en hoe kun je jezelf inschrijven? 

Praktische informatie voor de start van je pabo opleiding

Toelatingseisen Pabo

Om te kunnen studeren aan een hogeschool heb je een havo-diploma, een vwo-diploma of een mbo 4-diploma nodig.

Landelijke toelatingstoetsen pabo

ls je kiest voor de pabo en geen vwo-diploma, hbo-opleiding hebt afgerond, moet je aan bepaalde toelatingseisen voldoen. Dit betekent dat je moet aantonen over voldoende kennis te beschikken van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.

Je voldoet aan de toelatingseisen als je een havodiploma hebt behaald en hierbij eindexamen hebt gedaan in:

 • aardrijkskunde
 • geschiedenis
 • natuurkunde, biologie of NLT (Natuur, Leven en Technologie).

Ook hoef je geen toelatingstoets meer te doen als je een vavo-certificaat havo hebt voor het betreffende vakgebied. Heb jij je havodiploma niet gehaald, maar wel een voldoende voor het vakgebied op je cijferlijst? Dan voldoe je eveneens aan de eisen. 

Lees meer over de toelatingstoetsen

Deelnemen aan toelatingsonderzoek 21+

Wie niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma beschikt, en 21 jaar of ouder is, kan deelnemen aan het toelatingsexamen 21+. Wanneer je dit haalt, kun je alsnog toegelaten worden tot de voltijdopleiding van de Marnix Academie. Lees hier meer over het toelatingsexamen 21+.

Praktische informatie voor de start van je pabo opleiding

Kosten pabo opleiding

Studeren kost geld en daarom is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor jouw studie. Deze kosten zijn afhankelijk van je diploma en of je bijvoorbeeld al een hbo-opleiding gevolgd hebt. 

  Voltijd Regulier Driejarige pabo Deeltijd Associate degree
Collegegeld €2.314,- €2.314,- €1.910,-

€1.910,-

Halvering collegegeld* € 1.157,- € 1.157,- € 955,- € 955,-
Instellingscollegegeld** €7.939,- €7.939,- €7.939,- €7.939,-
Extraneus €2.314,- €2.314,- €2.314,- €2.314,-


De hoogte van het wettelijke collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld door het ministerie van OCW. 


* Halvering collegegeld: Start je voor het eerst met een opleiding aan een universiteit of hogeschool? Dan betaal je het eerste studiejaar de helft van het wettelijk collegegeld. Voor de lerarenopleiding geldt de halvering ook voor het tweede studiejaar. Belangrijk: Het kabinet wil de halvering van het collegegeld stopzetten vanaf studiejaar 2024-2025. Lees alles over de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid. 

** Als je al een bachelordiploma hbo of wo hebt in het domein van zorg of onderwijs, dan betaal je het instellingscollegegeld. De hoogte hiervan wordt jaarlijks bepaald door de Marnix Academie. 

Meer informatie over verplichte en niet verplichte kosten

Opleidingsduur pabo

De pabo opleiding van de Marnix Academie Utrecht leidt je, afhankelijk van je vooropleiding, in twee, tweeënhalf, drie of vier jaar op tot leraar in het basisonderwijs.

Lees meer over de verschillende pabo opleidingen

Minoren pabo

In het vierde jaar, de afstudeerfase, maak je verdere stappen in je ontwikkeling naar een zelfsturende professional met een bewuste profilering. Ook in deze fase kun je kiezen om een minor te volgen. Met jouw minorkeuze geef je jouw pabo-diploma nog meer ‘kleur’. Je kunt in het derde en vierde jaar kiezen uit de volgende minoren:

 • Pedagogische Kracht
 • Kunst & Cultuur
 • Wereld, Wetenschap & Techniek
 • Oudere kind (10 t/m 14 jaar)
 • Cultuur & Identiteit
 • Jonge kind (2 t/m 7 jaar)
 • Crossing Borders (internationaal)

* Er worden de komende jaren nog extra minoren ontwikkeld. Opmerking: wijzigingen onder voorbehoud.

Mogelijkheden na de pabo

Zodra je je diploma van de lerarenopleiding basisonderwijs op zak hebt, mag je als juf of meester aan de slag in het basisonderwijs. Je mag lesgeven aan alle groepen van de basisschool (van 4 t/m 12 jaar). Ook ben je bevoegd om les te geven in het speciaal onderwijs.

Naast dat je aan het werk kunt biedt de Marnix Academie je diverse mogelijkheden om je verder te professionaliseren.

Meer informatie over de mogelijkheden na de pabo

Lesgeven met een pabo diploma

Zodra je je diploma van de pabo opleiding op zak hebt, mag je als juf of meester aan de slag in het basisonderwijs. Je mag lesgeven aan alle groepen van de basisschool (van 4 t/m 12 jaar). Ook ben je bevoegd om les te geven in het speciaal onderwijs.

Salaris na de pabo

Het startsalaris van een leraar in het basisonderwijs is € 2.865,- bruto per maand op fulltime basis.

Lees meer over de salarissen als leraar

Waarom Marnix Academie?

De Marnix Academie is een gespecialiseerde hogeschool voor onderwijs. Behalve onze bachelor lerarenopleidingen voor het basisonderwijs (pabo), verzorgen wij masteropleidingen op het gebied van onderwijs. Zo kun jij je na de pabo nog verder specialiseren. Daarnaast beiden wij via ons Marnix Onderwijscentrumpost-hbo-opleidingen en cursussen aan. Het Marnix Onderwijscentrum bidt ook advies aan scholen en schoolbesturen.

Wij vinden het belangrijk om als hogeschool bij te dragen aan de ontwikkeling en verbetering van het onderwijs. Dat realiseren we via de lectoraten en door het doen van onderzoek door docenten, studenten en onze partners in het basisonderwijs.

Pabo studie in cijfers

Wil jij weten hoe onze opleiding 'scoort' in vergelijking met andere lerarenopleidingen? Hieronder vind je cijfers van pabo lerarenopleiding van de Marnix Academie vergeleken met landelijke gemiddelden. De cijfers zijn voor een groot deel gebaseerd op wat studenten hebben aangegeven in de Nationale Studentenenquête. Hoeveel eerstejaars zijn er? Hoeveel daarvan stroomt door naar het tweede jaar? Hoeveel uur per week word je door je docent begeleid? Ook vind je meer over het aantal studenten dat binnen 5 jaar het diploma haalt, het aantal dat doorstudeert en het arbeidsmarktperspectief van deze opleiding.
Bekijk de cijfers

Meer weten over Studie in cijfers? Kijk op de website van Studiekeuze123.

Unesco-scholennetwerk 

De Marnix Academie is lid van het UNESCO-scholennetwerk. Wij zijn een van de vijf UNESCO-scholen binnen het hbo in Nederland. Tijdens jouw studie op de Marnix Academie komen de UNESCO-thema’s, zoals wereldburgerschap, duurzaamheid, mensenrechten en interculturele communicatie, structureel aan de orde.

Het scholennetwerk is onderdeel van de Verenigde Naties dat als taak heeft wereldvrede te bevorderen door middel van onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie.
 
Meer informatie over Marnix Academie

 

Zien we je snel (online)?

Meld je aan voor de pabo open dagen en beleef de Marnix