Werkbezoek minister Van Engelshoven

Minister van Engelshoven

Minister Ingrid van Engelshoven (OCW, D66) bracht maandag 3 februari een bezoek aan de Marnix Academie. Na collegebezoeken en gesprekken met studenten en docenten ging ze met veel huiswerk terug naar Den Haag.

De minister, vergezeld door drie beleidsmedewerkers, haar woordvoerder en een medewerker die de werkbezoeken voorbereidt, sloot aan bij verschillende colleges. Ze startte bij de minor Oriëntatie op leraar basisonderwijs. Tijdens de eerste dag van deze minor bespraken de studenten hun reden om meer te willen weten van het basisonderwijs. De minister toonde zich zeer geïnteresseerd en stelde volop vragen. De studenten maakten ook gebruik van de gelegenheid door allerlei wensen op tafel te leggen. Waarom wordt bijvoorbeeld de Minor niet door het UWV vergoed als oriëntatietraject voor mensen die en andere baan zoeken? En kan er iets worden 'geregeld' voor mensen met een andere opleiding op onderwijsgebied of  zorg? Zij betalen nu het veel hogere instellingscollegegeld.

Vragen over geld werden vaker gesteld. In het gesprek met deeltijd- en zij-instroomstudenten bijvoorbeeld. Een belangrijke vraag daar was over de mogelijkheid om een lening te kunnen aangaan om de studie beter te kunnen combineren met gezin en minder werken. Die lening zou bijvoorbeeld kunnen worden omgezet in een gift, als mensen na het behalen van het diploma enkele jaren in het basisonderwijs werken.

In gesprek met docenten en teamleiders kwamen belangrijke zaken als de toelatingstoetsen aan bod. Vanuit de Marnix is de wens neergelegd om die toetsen, eventueel aangepast, te behouden. Overigens zijn studenten het daar ook mee eens. De toetsen laten zien dat de pabo een pittige opleiding is, wat kan bijdragen aan een beter imago van het beroep.