"We moeten de wereld samen draaiende houden" | Week van de Internationale Student

week van de internationale student

Deze week (14 t/m 18 november) is het de Week van de Internationale Student! Tijdens deze week organiseren onderwijsinstellingen door het hele land activiteiten om Nederlandse en internationale studenten met elkaar te verbinden. De Marnix doet hier natuurlijk aan mee!

De Week van de Internationale Student is een initiatief van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Dit jaar is het thema Meet the world, make the change. Dit thema benadrukt dat studenten en alumni als wereldburgers een positieve verandering teweeg kunnen brengen. 

Op de Marnix Academie besteden we ook aandacht aan de Week van de Internationale Student. Zo is er afgelopen maandag door de afdeling Internationalisering een heerlijke lunch georganiseerd (foto) voor internationale studenten én Nederlandse studenten die dit jaar naar het buitenland gaan voor stage of studie. In deze video op TikTok vertellen internationale studenten waarom ze het zó leuk vinden om op de Marnix te studeren. 

Interview met Eva Schopman: "We moeten de wereld samen draaiende houden"

We hebben ook een aantal mooie interviews voor je in petto met studenten die naar het buitenland zijn geweest. Hieronder lees je het eerste interview met studente Eva Schopman, die in het derde jaar naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest ging voor haar studie. 

Wat voor internationale ervaring heb je al opgedaan binnen de Marnix Academie?

"Ik ben voor studie naar Boedapest gegaan. Dat was onderdeel van mijn derde jaar. Ik heb daar een semester allemaal verschillende vakken gevolgd."

"Ik ging vier dagen in de week naar school en volgde de vakken in het Engels. Ik zat daar in een klas met allemaal internationale studenten. Na schooltijd ging ik met Duitse vriendinnen leuke dingen doen. We bekeken bijvoorbeeld mooie plekken binnen de stad en ver daarbuiten. Ik woonde er in een appartement met drie anderen. Ik zat in een woning met nog twee andere meiden van de Marnix Academie en een Italiaanse jongen."

Wat is voor jou de belangrijkste opbrengst van je tijd in het buitenland?

"De belangrijkste opbrengst is dat je meer kennis krijgt over mensen uit andere landen. Je hebt toch altijd wel een soort van vooroordeel over mensen uit verschillende landen, maar je ziet die mensen nu heel anders. Tijdens een studie in het buitenland kom je de mensen écht tegen en zie je dat niet alle mensen zo zijn als je hebt gehoord van anderen. Je leert breder te kijken naar andere mensen. Je leert vooral gewoon meer over de mens en de wereld!"

Kan je aangeven wat het thema van deze ‘Week of the International Student’ (Meet the world, make the change) voor jou betekent? 

"De kennis van de wereld die je opdoet, heb je nodig om de wereld een beetje te veranderen. Ik vind dat we op dit moment niet al te best omgaan met de medemens en de natuur."

"Wel vind ik het moeilijk om een concreet voorbeeld te noemen van hoe ik zelf verschil maak, maar als ik straks mijn eigen klas heb, kan ik wel helpen om te zorgen dat meer mensen het verschil proberen te maken. Op dit moment is er bij mij in ieder geval al wel het bewustzijn ontstaan om mijn steentje bij te dragen."

Zou je een internationale ervaring aanbevelen aan andere studenten of docenten? Waarom wel of waarom niet?

"Dat zou ik sowieso aanbevelen! Je leert zoveel over de mensen en de wereld. En daarmee ook over jezelf en je persoonlijke ontwikkeling! Je moet in het buitenland alles zelf doen en zelf nieuwe vrienden maken. Je moet echt uit je comfortzone. Je groeit daar als mens heel erg van."

"Doordat je meer leert over de wereld en de mensen daarin, wordt duidelijk hoe belangrijk het eigenlijk is dat je meer over de wereld weet. We moeten de wereld samen draaiende houden. We leven er samen in. Bijvoorbeeld als we kijken naar het klimaat: dat moeten we samen doen. Ook komen er nu veel etniciteiten samen in alle landen en daardoor wordt het steeds belangrijker dat we respectvol met elkaar omgaan. Dat heb ik door mijn tijd in het buitenland ook echt wel sterk opgenomen in mijn visie nu. En dit wil ik ook graag overbrengen op de leerlingen, want ik vind dat ook belangrijk voor de leerlingen in mijn klas."

Meer zien over deze internationale week?

Volg de Marnix Academie op Instagram en TikTok om nog meer berichten te zien over de Week van de Internationale Student. Vragen? Neem dan contact op met Nicole Poulussen (coördinator Internationalisering) via n.poulussen@hsmarnix.nl