Inspiratie uit het partnerschap: LunchMaatjes

lunchmaatjes utrecht

‘Gezondste schoollunch’ is één van de genoemde kenmerken van Kindercampus Molenpark op de website ‘Scholen op de kaart’. Dát is wat Jos Lutterman en zijn broer Jeroen voor ogen hadden toen zij in 2020 startten met hun LunchMaatjes-project: een gezonde en betaalbare zelfsmeerlunch voor álle kinderen in Utrecht. De school waar Jos’ eigen kinderen op zitten, was al snel om voor een pilot.

Deze school, Kindercampus Molenpark, ligt midden in de Utrechtse wijk Lombok. Dit is een diverse wijk met grote onderlinge verschillen. Waarnemend schoolleider Isis van Nunen ziet deze verschillen ook in de klas terug. Bijvoorbeeld tijdens de lunch: “Sommige kinderen hebben een variatie aan lekkere en gezonde dingen bij zich waar andere kinderen met een pakje koekjes maar school komen,” vertelt ze. Het project klonk daarom als een waardevolle aanvulling op de uiteenlopende initiatieven die de school onderneemt om de verschillen voor de leerlingen zo klein mogelijk te laten zijn.   

Variatie aan gezonde producten

Intussen verandert het leerplein al zo’n drie jaar lang rond lunchtijd in een smakelijk buffet met een variatie aan producten. Kinderen stellen hier zelf hun lunch samen en eten dit vervolgens in de klas op. De medewerkers van LunchMaatjes stimuleren de kinderen hierbij om zoveel mogelijk verschillende dingen te proeven. “Je ziet dat kinderen in het begin vaak pakken wat ze kennen, maar na een tijdje gaan ze steeds meer andere dingen proeven”, vertelt Jos. Met als resultaat dat hij regelmatig mailtjes krijgt van ouders die graag het recept van die broccolisoep ontvangen waar hun kind thuis zo enthousiast over sprak. 

Ondersteuning vanuit de gemeente

Op school eet iedereen mee. Kosten hiervoor zijn in principe 2,- per maaltijd per kind, maar een bijdrage blijft vrijwillig. “Je mág meer betalen om op deze manier iemand te sponsoren met een kleinere portemonnee, maar niet betalen is ook een optie”, stelt Jos. De gemeente Utrecht heeft dit initiatief omarmd en financiert mee, zodat Jos en Jeroen uit de kosten komen en ondanks het feit dat de school met 29,7% nét niet de 30% schoolweging haalt, is er goede hoop dat de gemeente dit project in de toekomst financieel blijft ondersteunen.   

Ondersteuning is er ook vanuit een andere hoek. Zo mogen de mannen gebruik maken van een professionele keuken bij een bedrijf in de buurt. Op zoek naar voldoende handen in de keuken hebben ze de samenwerking met het ROC opgezocht, die op deze manier weer extra stageplekken kan vullen. Maar ook ouders helpen wel eens mee om gerechten op specifieke feestdagen te verzorgen. 

Gezonde leefstijl voor alle kinderen

Kinderen proeven door het gevarieerde aanbod allerlei dingen die thuis niet altijd op tafel komen. LunchMaatjes stimuleert daarmee een gezonde leefstijl en zorgt er daarbij voor dat álle kinderen met een gevulde buik in de klas zitten. Dat dit belangrijk is voor betere prestaties op school blijkt uit tal van onderzoeken. Toch blijkt de praktische organisatie van zo’n schoollunch voor veel Nederlandse scholen nog vaak een uitdaging. Dat leek het ook voor Kindercampus Molenpark. LunchMaatjes regelt daarom alles, van financiering tot afwas. De school wordt volledig ontzorgd.  

Advies voor andere scholen: gewoon doen!

Het laagdrempelige contact tussen de broers, schoolleiding en ouders maakt dat er ingespeeld kan blijven worden op eventuele verbeterpunten of wensen. “We zijn ook nog niet helemaal klaar, maar je komt er samen wel uit.” Het advies dat Isis andere scholen dan ook vooral zou willen geven: “Gewoon doen! Probeer de mogelijke hobbels op de weg te negeren en doe het gewoon. Ga ervoor!” 

 

Lees hier meer over LunchMaatjes