Passie voor muziek

muziek middenbouw

Nalini en Astrid, tweedejaarsstudenten, volgen het traject Vakspecialist muziek. De reden om dit traject te willen doen, was hun grote passie voor muziek. Ze zijn enthousiast over de specialisatie; in dit blog vertellen ze hun persoonlijke ervaringen.

Wat was jouw motivatie om het traject Vakspecialist muziek te volgen?

Nalini is opgegroeid met muziek. Ze ging op zangles toen ze zes jaar oud was en deed op de middelbare school muziekeindexamen op het niveau van het conservatorium. “Ik wilde eigenlijk verder met muziek, maar werd verliefd op het lesgeven aan kinderen. Ik zag dat de Marnix een specialisatietraject aanbiedt en de combinatie van muziek en lesgeven vond ik heel erg leuk.” Ook Astrid komt uit een muzikaal nest. “Mijn vader is dirigent en mijn opa had een eigen muziekschool en dirigeerde veel koren”, zegt ze vol trots. De belangrijkste reden voor Astrid om te kiezen voor het specialisatietraject is dat ze middels dit traject écht goede muzieklessen kan verzorgen voor kinderen. “Hoe tof is dat!”  

Wat is jouw doel van de specialisatie?

Astrid ziet de specialisatie als een kans om haar muziekrepertoire uit te breiden. “Ik bespeelde eerst geen instrument, maar nu kan ik noten lezen en (een beetje) ukelele spelen. In de specialisatie wordt je meer uitgedaagd om muzieklessen te geven en oefen je meer met de opgedane vaardigheden dan bij de reguliere muzieklessen.” Haar doel is om mooie muzieklessen te geven aan haar eigen klas. Ook Nalini streeft dit doel na. “Muziek wordt anders aangereikt dan bijvoorbeeld knutselen of dans. Het wordt door leerkrachten vaak lastig gevonden”, geeft ze aan. “Ik hoop kinderen te motiveren om iets te vinden wat ze leuk vinden. Niet ieder kind vindt muziek leuk, maar er zijn vast en zeker kinderen die muziek wel net zo leuk vinden als ik.”

Raad je de specialisatie aan toekomstige Marnix-studenten aan?

Nalini en Astrid raden de vakspecialisatie absoluut aan. “Het is heel gezellig met z’n allen. Wij zijn een soort familie”, vertelt Nalini. Bovendien vindt ze de specialisatie leerzaam en kan ze haar kennis goed gebruiken in de praktijk. “Op stagescholen ben ik vaak degene die muzieklessen geeft. Ik werd op mijn vorige stageschool ook de gitaarjuf genoemd in plaats van Nalini”, zegt ze lachend. Astrid is net zo enthousiast over het specialisatietraject als Nalini. “Ik vind het heel erg leuk en iedereen zit er met hetzelfde doel. Astrids advies luidt daarom als volgt: “Als je twijfelt, moet je het gewoon lekker doen! Anders weet je ook niet waar je nee tegen zegt.”

Is de specialisatie voor iedereen weggelegd? 

Volgens Astrid en Nalini is de specialisatie vooral weggelegd voor studenten die affiniteit hebben met muziek. “Je moet vooral plezier hebben in zelf muziek maken, in wat voor vorm dan ook”, legt Astrid uit. Nalini is het hiermee eens. “Je moet interesse hebben in en passie hebben voor muziek, maar ervaring met noten lezen of het spelen van instrumenten is geen vereiste.”