Met minor oriënteren op het onderwijs

Glenn de Groot

Glenn de Groot studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten. Hij had verschillende banen, maar kon daarin zijn draai niet vinden. Anderen zeiden: ‘Het onderwijs is echt iets voor jou’. Zelf wist hij dat nog niet zo zeker. De minor Oriëntatie op Leraar Basisonderwijs bleek dé manier om daarachter te komen.

“Ik kan goed met kinderen omgaan, maar dat is nog iets anders dan ze leren rekenen. Toch ben ik me gaan verdiepen in de pabo. Ik dacht na over de deeltijdopleiding en de zij-instroom. Tot ik op de website van de Marnix Academie las over de minor. Door de minor kon ik op een laagdrempelige manier kennismaken met het basisonderwijs. Ik liep mee op een Montessori-school in groep 1-2 en groep 5-6. De eerste dag naar de stageschool vond ik spannend. Maar binnen vijf minuten viel dat gevoel van me af. Ik had het meteen naar mijn zin. Op een Montessori-school werken de kinderen heel zelfstandig en minder klassikaal. Dat was voor mij prettig, zo kon ik eerst individueel de kinderen helpen bij hun taken.

Geen druk

Toen ik eenmaal voor de klas stond, was dat ook veel relaxter dan ik had verwacht. Er lag geen druk op en de kinderen waren heel leergierig. De juf van de klas was bovendien blij met de ondersteuning die ik gaf. Ik vind het zo leuk op de school dat ik na het afronden van mijn minor nog even blijf, tot aan de zomervakantie.

Visie

Ook de lessen die ik volg op de Marnix Academie vind ik interessant. Ik ben zelf niet zo goed in rekenen, maar door de lessen over rekendidactiek zie ik hoe ik het goed kan leren aan kinderen. Natuurlijk moet ik zelf nog wel de rekentoets halen :-)
Een van de lessen die mij is bijgebleven, is die waarin we aan de slag gingen met het beschrijven van je eigen visie op onderwijs. Hoe wil je als docent zijn? Dat vond ik erg interessant en kan ik nog goed gebruiken als ik in september de deeltijdopleiding op de Marnix Academie ga doen. Want dat ik leraar basisonderwijs wil worden, staat voor mij nu wel vast!"

Lees meer over de minor Oriëntatie op Leraar Basisonderwijs.