"De minor gaf me veel inzicht"

Marjolein_minor_2

Marjolein Meems koos voor de studie Sociaal pedagogische hulpverlening (SPH) aan de hogeschool Rotterdam, maar begon tijdens haar studie steeds meer aan de pabo te denken. Om helderheid te krijgen volgde ze de minor Oriëntatie op Leraar Basisonderwijs op de Marnix Academie. Ze weet nu zeker dat ze het onderwijs in wil; volgend jaar gaat ze pabo in deeltijd doen.

“Ik wilde vroeger al de pabo doen, maar na mijn havo-examen begon ik te twijfelen. Ik dacht dat ik niet creatief genoeg was en ik was bovendien niet zo goed in rekenen. Ik heb toen gekozen voor SPH. Tijdens die opleiding liep ik stage in het speciaal basisonderwijs en dat vond ik zó leuk! Toen ik vervolgens via een studiegenootje hoorde over de minor Oriëntatie op Leraar Basisonderwijs heb ik me daar meteen voor aangemeld. Ik wilde erachter komen of het reguliere basisonderwijs ook wat voor me zou zijn. 

Vrijheid

Ik heb een hele leuke en leerzame periode gehad op de Marnix Academie. In de minor is veel ruimte voor de praktijk. We mochten op verschillende basisscholen kijken en als we wilden, mochten we ook lesgeven. Daarin kregen we alle vrijheid. Op die manier heb ik veel verschillende klassen gezien. Ik weet nu dat ik het liefst les geef aan groep 1 tot en met 5. 

Een les geven vond ik trouwens best spannend. Ik dacht dat het zoiets was als een presentatie geven voor je medestudenten. Maar het was veel relaxter. Ik voelde geen druk en de kinderen vonden het helemaal niet erg als er iets fout ging.

Door op verschillende scholen mee te lopen, heb ik ook wel wat gemerkt van de werkdruk waar leraren mee te maken hebben. Ze maken echt lange dagen. Maar dat weerhoudt me niet om straks de pabo te gaan doen. Ik wil dit gewoon graag. Door de minor heb ik dat inzicht gekregen. Ik weet nu wat ik wil, wat ik kan en wat ik nog niet kan. Dat geeft mij het vertrouwen dat ik nodig heb om straks de pabo te gaan doen.”