Pabo Voltijd » Praktische informatie » Informatie voor nieuwe studenten

Op deze pagina vind je alle praktische informatie rond de start van je studie aan de Marnix Academie. Een uitgebreide beschrijving van de studie, de gang van zaken en de rechten en plichten vind je in de Studiegids. In de Studiegids staat ook de Onderwijs- en examenregeling (OER) en het Studentenstatuut. Al deze documenten staan op onze website.

Voordat de colleges van start gaan, vindt er een introductieweek plaats. Tijdens die week leer je je medestudenten, de stad Utrecht én de Marnix Academie kennen.

Ben je benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het starten? Student Denise vertelt het je in de onderstaande video


Voorwaarden voor inschrijving

Je hebt je via Studielink aangemeld voor je studie aan de Marnix Academie in Utrecht. Voordat je als student kunt beginnen aan de pabo of de Driejarige pabo, moet je inschrijving worden afgerond. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zie daarvoor de checklist hieronder:

 • Je hebt je voor 1 mei aangemeld bij Studielink en je hebt van Studielink een e-mail ontvangen dat je bent ingeschreven
 • Je hebt voor 1 augustus een betalingsmachtiging ingevuld via Studielink*.
 • Als je diploma niet is geverifieerd in Studielink, stuur je voor 1 augustus de Marnix Academie een gewaarmerkte kopie** van je diploma en cijferlijst.
 • Als je identiteit niet is geverifieerd in Studielink, stuur je voor 1 augustus de Marnix Academie een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie. Dit moet een origineel zijn, dat niet ouder is dan 1 maart 2020.

* Als je ook bij een andere hogeschool of bij een universiteit studeert en daar collegegeld betaalt, lever dan een origineel Bewijs Betaald Collegegeld in van die hogeschool of universiteit.

** Gewaarmerkt wil zeggen: een kopie van je diploma en cijferlijst met de originele stempel van de school. Indien dit niet mogelijk is, kun je van je originele diploma en cijferlijst bij de Studentenadministratie van de Marnix Academie een gewaarmerkte kopie laten maken. De Studentenadministratie is van 20 juli t/m 17 augustus gesloten.

Toelatingstoetsen

Klik hier voor meer informatie over de toelatingstoetsen.

Goed voorbereid van start

Begin jij goed voorbereid aan je studie? Zorg er dan voor dat je de juiste boeken in huis hebt. Maar wist je dat je je ook alvast kunt voorbereiden op de verplichte toetsen waar iedere pabo-student in Nederland in het eerste jaar mee te maken krijgt?

Verplichte landeijke toetsen

Voor meer informatie over de verplichte landelijke toetsen, kun je het beste kijken op goedvoorbereidnaardepabo.nl

Introductieweek

Introductieweek

De introductieweek vindt plaats voorafgaand aan het nieuwe collegejaar van woensdag 19 augustus tot en met zaterdag 22 augustus. Je verblijft op het YMCA Kampeercentrum Leusden. We verwachten je op de woensdag tussen 13:00 en 13:30 uur.

Een paar weken voor de introweek kun je via Instagram op de hoogte blijven: @marnixintro

We vinden het belangrijk dat je meedoet. De introductieweek is een goede gelegenheid om je medestudenten te leren kennen en vriendschappen op te bouwen. Is er een reden dat je niet wil of kan komen? Ben je vegetariër of heb je andere dieetwensen? Ben je allergisch? Laat dat dan weten aan de organisatie van de introductieweek.

Het kamp is op zaterdag om 11:00 uur afgelopen. Vanaf dan kun je eventueel ook weer opgehaald worden.

De start van het collegejaar

Startdag

De startdag van 27 augustus is verplicht voor alle eerstejaarsstudenten (inloop vanaf 08.30 uur). De dag vindt plaats op de Marnix Academie in Utrecht en biedt alle ingrediënten voor een goede start van het eerste collegejaar. Niet alleen krijg je je groepsindeling en je rooster, je maakt ook kennis met je medestudenten. Samen met tweedejaarsstudenten ga je de stad Utrecht verkennen en met jouw klas ga je een activiteit doen.

Praktische zaken:

 • Je krijgt een rooster voor de startdag.
 • De groepsindeling wordt bekendgemaakt, dus je kunt kennismaken met je groep.
 • Je maakt kennis met de docenten.
 • Het rooster wordt uitgelegd en je krijgt een uitleg over hoe je het rooster op je smartphone/tablet krijgt.
 • Je krijgt inlogcodes voor de ICT-systemen.
 • Je krijgt uitleg over de portal (het interne communicatiemiddel) van de Marnix Academie.
 • Boekhandel Rus levert de reeds bestelde boeken af.
 • Als je aan alle voorwaarden voor inschrijving hebt voldaan, krijg je op de startdag jouw faciliteitenkaart voor de voorzieningen in het gebouw en je gaat op de foto voor je collegekaart.

31/8: Eerste collegedag

Het collegejaar gaat van start op maandag 31 augustus 2020. Overdag volg je direct je eerste colleges. In de eerste collegeweek krijg je meer informatie over het studeren aan de Marnix Academie en over de verschillende vakken. Op de startdag krijg je een rooster van de dag zelf. 

 

Boekenlijst

Let op: Dit zijn de boekenlijsten van schooljaar 2019-2020. Zodra de boekenlijsten van schooljaar 2020-2021 bekend zijn, publiceren we ze hier.

Bekijk de boekenlijst 2019-2020 Voltijd Opleidingsbekwaam, 1e jaar

Bekijk hier de boekenlijst 2019-2020 Driejarige Pabo, 1e jaar

Het is belangrijk om de boekenlijst goed door te nemen, dan kom je later niet voor verrassingen te staan. De boekenlijst beschrijft de literatuur die wij gebruiken bij colleges en toetsen op de Marnix Academie. Veel van de boeken kun je in meerdere jaren van je opleiding gebruiken.

Als je de boeken wilt aanschaffen, kun je zelf kiezen waar je dit doet. De Marnix Academie maakt al sinds jaren gebruik van de diensten van Service Boekhandel Rus. We leveren deze service omdat bestellen via Rus voor veel studenten gemakkelijk is. Martin Rus voert de bestellingen vlot en plezierig uit. Ook krijg je 5% korting als je een studentenverklaring meestuurt, die je op de website van de boekhandel kunt vinden. Het boekenpakket van het Expertisecentrum Nederlands is alleen via boekhandel Rus verkrijgbaar. De handigste manier om te bestellen is via de website www.serviceboekhandel.nl.

Lees de brief over de korting via boekhandel Rus.

Rus regelt zelf de financiële en administratieve afhandeling. Voor vragen: telefoonnummer 030 691 53 38 of e-mail info@serviceboekhandel.nl. 

NB. De prijzen op de boekenlijst worden onder voorbehoud vermeld en kunnen dus iets afwijken.

Wanneer je een boek gebruikt uit een ander jaar of van een andere druk dan wij adviseren, kunnen we niet garanderen dat alle lessen goed te volgen zijn. Dit is dus je eigen verantwoordelijkheid.

Collegekaart en faciliteitenkaart

Als je studeert aan de Marnix Academie krijg je twee kaarten met het formaat van een bankpas: een collegekaart en een faciliteitenkaart.

Collegekaart

Op de startdag maken we een foto van je voor je collegekaart, dit kan alleen wanneer je voldaan hebt aan alle voorwaarden. Deze foto wordt ook opgenomen in het registratiesysteem van de Studentenadministratie en in een foto-overzicht dat onder andere voor docenten beschikbaar is.

Om aan onderwijs of tentamens deel te kunnen nemen, ben je verplicht je collegekaart te kunnen laten zien. Bij tentamens moet je daarnaast ook een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen. Kun je deze niet laten zien, dan mag je de toets of tentamen niet maken. De collegekaart is geldig gedurende het collegejaar waarvoor de kaart is afgegeven.

Je collegekaart geeft ook recht op kortingen bij onder meer bioscopen en boekwinkels. Een overzicht met voordelen vind je op www.studentenvoordeel.nl.

Je ontvangt één keer per collegejaar een collegekaart. Mocht je als gevolg van verlies of diefstal een vervangende kaart nodig hebben, dan wordt daarvoor € 10,- in rekening gebracht.

Faciliteitenkaart

In het gebouw van de Marnix Academie wordt niet met contant geld betaald. Behalve de collegekaart ontvang je daarom een faciliteitenkaart, die je gebruikt als betaalmiddel. Je rekent er bijvoorbeeld mee af als je wilt kopiëren of printen, of koffie of thee uit een automaat koopt. Ook als je apparatuur of boeken wilt lenen, heb je de kaart nodig. In de entreehal van de Marnix Academie is een oplaadpunt, waar je  door middel van een pintransactie een bedrag op je faciliteiten kaart kunt zetten.

Je ontvangt één keer in je studietijd een faciliteitenkaart. Mocht je als gevolg van verlies of diefstal een vervangende kaart nodig hebben, dan wordt daarvoor € 10,- in rekening gebracht. Als er aan het eind van je studie nog een bedrag op de faciliteitenkaart staat, kun je restitutie (minus € 2,50 administratiekosten) vragen.

Aanpassingen aan je studie

Het is denkbaar dat er aanpassingen nodig zijn om je studie te kunnen volgen. Dat kan zijn omdat je vanwege een functiebeperking bepaalde voorzieningen nodig hebt, maar ook als je bijvoorbeeld onder de topsportregeling valt. Lees meer.

Nuttige adressen

Bezoekadres:
Marnix Academie 
Vogelsanglaan 1
3571 ZM Utrecht

Postadres:
Marnix Academie
Postbus 85002
3508 AA Utrecht

Telefoon: 030 275 34 00
E-mail: info@marnixacademie.nl
www.marnixacademie.nl

Studentenbalie
Telefoon: 030 275 34 41
E-mail: studentenadm@hsmarnix.nl

Financiële administratie
Telefoon: 030 275 34 53
E-mail: finance@hsmarnix.nl

Decaan
Telefoon: 030 275 34 48
Mail de decaan

DUO
Telefoon: 050 599 77 55 (centraal nummer)
E-mail: vragen@duo.nl 
www.duo.nl
www.studielink.nl

Goedvoorbereidnaardepabo.nl

Kies je specialisatie

Houd jij van extra uitdaging? Wil je je onderscheiden of je talent inzetten? Kies dan nu alvast voor een extra specialisatietraject! 
Je kunt kiezen voor: 

Aan de eerste twee specialisaties besteed je 1 à 2 uur per week, naast de gewone lessen op de pabo. 
Ga jij de Driejarige pabo doen? Dan kun je alleen kiezen voor Vakspecialist Muziek.

Lees hier meer over deze specialisaties en meld je snel aan!
Lees ook het interview met muziekdocent Marjanka van Maurik.