Pabo Deeltijd » Praktische informatie » Toelatingseisen

Je kunt de deeltijdopleiding pabo aan de Marnix Academie volgen als je beschikt over een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Ook als je een vwo-diploma hebt, of je propedeuse op hbo of wo hebt gehaald, kun je toegelaten worden. In dat geval moet je een toelatingsassessment afleggen.

Met een afgeronde hbo-opleiding of wo-opleiding

Heb jij een opleiding op hbo of universiteit afgerond? Dan kun je je aanmelden voor onze driejarige deeltijdopleiding pabo. Afhankelijk van je vooropleiding en onderzoekservaring is het mogelijk om vrijstelling van vakken aan te vragen. Hierdoor kun je de opleiding in 2,5 jaar, of, in uitzonderlijke gevallen, zelfs in 2 jaar afronden.

Vrijstellingen
Met een afgeronde wo-opleiding, of als je minimaal 10 European Credits (EC’s) aan onderzoek hebt gedaan in je vorige afgeronde hbo-opleiding, kun je vrijstelling aanvragen voor het onderzoeksgedeelte in de laatste fase van de opleiding. Bij toekenning kun je daarmee je opleiding inkorten tot 2,5 jaar.

In uitzonderlijke gevallen kun je de deeltijdopleiding in 2 jaar afronden. Heb je bijvoorbeeld een master op het gebied van Orthopedagogiek, Onderwijskunde of Ontwikkelingspsychologie gedaan, of ben je lesbevoegd voor bewegingsonderwijs, dan kun je vrijstellingen aanvragen waarmee je de opleiding in 2 jaar af kunt ronden.

Bezoek de informatieavond Deeltijd

Met een vwo-diploma, of propedeuse op het hbo of wo

Studenten met een diploma van het vwo, of die hun hbo- of wo-propedeuse hebben behaald, komen in aanmerking voor een toelatingsassessment voor de deeltijdopleiding pabo aan de Marnix Academie. Bij een positief resultaat kun je worden toegelaten tot de driejarige deeltijdopleiding.

Let op! Naast het toelatingsassessment gelden vanaf 2015 bijzondere andere vooropleidingseisen voor de pabo. Je moet namelijk voldoen aan toelatingseisen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur&techniek. Wanneer je deze vakken tijdens het havo eindexamen niet hebt afgesloten, maak je toelatingstoetsen op dit/deze gebieden.

Via deze link (goedvoorbereidnaardepabo.nl) vind je informatie over hoe je je kunt voorbereiden,  wanneer en waar de toetsen plaatsvinden en hoe je je kunt inschrijven.

Als je een propedeuse hebt behaald op een pabo of je hebt een afgeronde VWO, dan gelden deze eisen niet en doe je alleen het toelatingsassessment.

Op donderdag 11 april vindt het eerste toelatingsassessment plaats voor mensen met een VWO diploma of propedeuse. Op donderdag 27 juni vindt het tweede (en laatste) toelatingsassessment plaats. Wil je deelnemen aan het toelatingsassessment? Schrijf je dan in voor de studie via Studielink. Je ontvangt dan vanzelf de uitnodiging en de benodigde info.

Met een havo-diploma of mbo-diploma

Met alleen een diploma havo of mbo kun je geen deeltijdopleiding pabo bij de Marnix Academie volgen. Wel kun je deelnemen aan de voltijdopleiding.