Opleiding leraar basisonderwijs

Wie leraar wil worden in het basisonderwijs, volgt een lerarenopleiding. Ook wel de pabo genoemd. De Marnix Academie is gespecialiseerd in het opleiden van leraren. Bekijk hieronder welke lerarenopleiding het beste bij jou past:

Leraar basisonderwijs worden

Krijg jij energie van kinderen? Wil je ze graag leren rekenen en schrijven, maar ook voorbereiden op de toekomst als wereldburger? Dan is de lerarenopleiding basisonderwijs iets voor jou! Onze opleiding tot leraar basisonderwijs leidt jou op tot zelfverzekerde leerkracht. Afhankelijk van jouw leeftijd, vooropleiding en ervaring kies je de lerarenopleiding die het beste bij je past.

Direct naar:

 

Wat houdt de lerarenopleiding basisonderwijs in?

De lerarenopleiding basisonderwijs is een hbo-opleiding waarin je alles leert over het beroep leerkracht. Wat houdt leraar zijn precies in en wat is daarvoor nodig? Je ontwikkelt jezelf om als professional voor de klas te staan. Hier komen verschillende onderwijseenheden en vaardigheden bij aan te pas.

In het eerste jaar leer je je toekomstige beroep beter kennen. Je ontdekt dat het beroep meer inhoudt dan alleen ‘voor de klas staan’ en je ontdekt of het beroep echt bij je past. In leerjaar 2 en 3 leer je om de onderwijsbehoefte af te stemmen: hoe zorg je dat je alle leerlingen zo goed kent dat je van iedere leerling weet hoe hij/zij het beste tot ontwikkeling komt?

In het vierde jaar, de afstudeerfase, maak je verdere stappen in je ontwikkeling als leraar. Daarnaast volg je in het laatste jaar een minor om je verder te specialiseren in een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld jonge kinderen, internationaal lesgeven of Wereld, Wetenschap & Techniek.

Bekijk de opbouw van de opleiding

 

Stage tijdens de opleiding

De praktijk speelt in alle studiejaren een belangrijke rol en dus loop je meteen in het eerste jaar al één dag in de week stage, afgewisseld met een aantal volledige weken. In het derde jaar loop je twee dagen per week mee op een basisschool. Je praktijkplek wordt dus steeds meer je opleidingsplek en je werkt toe naar het verzorgen van hele dagen onderwijs. Als vierdejaarsstudent ben je in staat om zelfstandig te functioneren in de klas en in het lerarenteam.

Ontdek alles over stage lopen tijdens de opleiding

 

Wat leer je tijdens de lerarenopleiding basisonderwijs?

Tijdens de opleiding tot leraar basisonderwijs leer je alle aspecten van het lesgeven op de basisschool. Je leert didactische vaardigheden ontwikkelen. Hierdoor kun je lessen voorbereiden en uitvoeren en de voortgang van leerlingen monitoren.

Ook pedagogische vaardigheden komen aan bod. Je leert hoe je een veilig leerklimaat kan creëren in de klas en bijdraagt aan de sociale en emotionele ontwikkeling van leerlingen. Daarnaast leer je meer over de creatieve ontwikkeling van kinderen en ontwerp je mooi zaakvakonderwijs (geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en godsdienst). Zodat je in staat bent om les te geven in alle vakken die op de basisschool worden gegeven.

Lees meer over de opleiding

Waarom studeren aan de lerarenopleiding aan de Marnix?

Wil jij leraar basisonderwijs worden? De Marnix Academie is de enige hogeschool die gespecialiseerd is in het opleiden van onderwijsprofessionals. Hier zit je dus goed!

✅ Beste pabo opleiding van provincie Utrecht
✅ Kleinschalige hogeschool gespecialiseerd in onderwijs
✅ Groot netwerk van stagescholen
✅ 89% van de studenten zou de opleiding aanraden
✅ Persoonlijke en goede studiebegeleiding

Vragen? WhatsApp met ons 💬

Studenttevredenheid

trrans 250

Bekijk de studie in cijfers

Het beroep leraar basisonderwijs

Als leraar basisonderwijs ben je verantwoordelijk voor het vakinhoudelijke, vakdidactische en pedagogische proces in jouw eigen groep en school. Het is betekenisvol werk, waarbij je écht verschil kunt maken.
 

Wat doe je als leraar basisonderwijs?

Als leraar in het basisonderwijs heb je diverse werkzaamheden. Je geeft les in verschillende vakken en je ondersteunt de kinderen in hun persoonlijke ontwikkeling. Je brengt ze belangrijke normen en waarden bij en leert ze om samen te werken en om te gaan met anderen.

Daarnaast doe je nog veel meer! Je hebt bijvoorbeeld contact met ouders, collega’s en andere onderwijsprofessionals die met jouw leerlingen werken. Samen zorg je voor een optimaal leerklimaat van kinderen!

Lees meer over het veelzijdige beroep leerkracht

 

Hoe ziet je dag als leraar basisonderwijs eruit?

Een dag van een leraar kan erg verschillen. Het is afhankelijk van de specifieke rol en klas waarin je lesgeeft.
's Ochtends begint de dag vroeg voor de meeste leerkrachten. Je bereidt de lessen voor en voert eventueel administratieve taken uit. Als de leerlingen op school komen, verwelkom jij ze in de klas.

Tijdens de lessen ondersteun jij de kinderen. Dit betekent dat je lesgeeft aan een groep en/of individuele leerlingen helpt.
Aan het einde van de dag, als de kinderen naar huis gaan, heb je overleg met collega’s,  controleer je het werk van je leerlingen en bereid je lessen voor voor de volgende dag.
 

Na de opleiding

Na de lerarenopleiding ben je klaar om als professional voor de klas te staan. Je bent nooit te oud om te leren! Bij de Marnix Academie kun je ook tijdens jouw carrière als leerkracht in het basisonderwijs terecht voor training en nascholing. Het onderwijs biedt namelijk meer doorgroeimogelijkheden dan je denkt! Lees in onze feit of fabel serie alles over ontwikkelkansen.

Wat kan je na de pabo?

Zodra je je diploma leraar basisonderwijs op zak hebt, ben jij bevoegd om les te geven aan alle groepen van de basisschool. Ook ben je bevoegd om les te geven in het speciaal onderwijs.

Grote kans op een baan

Het oplopende lerarentekort zit nu vooral in de Randstad, maar in de jaren hierna zal in het hele land duidelijk worden dat er in het basisonderwijs meer dan genoeg werk is. De piek van het lerarentekort wordt verwacht in 2025. Dat betekent dat je verzekerd bent van een baan als je nu start met de pabo.

Master & post-hbo

Je bent nooit uitgeleerd! Daarom kun je bij het Marnix Onderwijscentrum of Marnix Academie kiezen uit master- of post-hbo-opleidingen om jezelf te blijven ontwikkelen. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Bekijk dan onze pagina over nascholing. 

 

Zie jij jezelf al voor de klas staan?

Schrijf je in voor de opleiding!

 

Veelgestelde vragen over de opleiding

De lerarenopleiding van de Marnix Academie Utrecht leidt je, afhankelijk van je vooropleiding, in twee, tweeënhalf, drie of vier jaar op tot leraar in het basisonderwijs.

Studeren kost geld en daarom is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor jouw studie. Deze kosten zijn afhankelijk van je diploma en of je bijvoorbeeld al een hbo-opleiding gevolgd hebt. 

Collegegeld 2023-2024

  Voltijd Regulier Driejarige pabo Deeltijd Associate degree
Collegegeld €2.314,- €2.314,- €1.910,-

€1.910,-

Halvering collegegeld* € 1.157,- € 1.157,- € 955,- € 955,-
Instellingscollegegeld** €7.939,- €7.939,- €7.939,- €7.939,-
Extraneus €2.314,- €2.314,- €2.314,- €2.314,-


De hoogte van het wettelijke collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld door het ministerie van OCW. 


* Halvering collegegeld: Start je voor het eerst met een opleiding aan een universiteit of hogeschool? Dan betaal je het eerste studiejaar de helft van het wettelijk collegegeld. Voor de lerarenopleiding geldt de halvering ook voor het tweede studiejaar. Belangrijk: Het kabinet wil de halvering van het collegegeld stopzetten vanaf studiejaar 2024-2025. Lees alles over de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid. 

** Als je al een bachelordiploma hbo of wo hebt in het domein van zorg of onderwijs, dan betaal je het instellingscollegegeld. De hoogte hiervan wordt jaarlijks bepaald door de Marnix Academie. 

Meer informatie over verplichte en niet verplichte kosten

Wie niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma beschikt, en 21 jaar of ouder is, kan deelnemen aan het toelatingsonderzoek 21+. Wanneer je dit haalt, kun je alsnog toegelaten worden tot de lerarenopleiding van de Marnix Academie.

Lees hier meer over het toelatingsonderzoek 21+

Om te kunnen starten met de opleiding leraar basisonderwijs heb je een havo-diploma, een vwo-diploma of een mbo 4-diploma nodig.

Lees hier meer over de toelatingseisen

Het startsalaris van een leraar in het basisonderwijs is € 2.865,- bruto per maand op fulltime basis. Lees meer over de salarissen als leraar

Om te kunnen studeren aan de lerarenopleiding heb je een havo-diploma, een vwo-diploma of een mbo 4-diploma nodig, heb je dit nog niet? Dan moet je aan een bepaalde toelatingseisen voldoen.

Lees meer over de toelatingseisen leraar basisonderwijs