Leraar basisonderwijs minor

Ben je op zoek naar een minor en ben je nieuwsgierig naar het basisonderwijs? Volg dan nu onze nieuwe Minor Oriëntatie op Leraar Basisonderwijs. Met deze minor oriënteer je je gedurende vijf maanden op een carrière in het basisonderwijs

In deze minor oriënteer je je op maatschappelijke, onderwijskundige, pedagogische en filosofische vraagstukken rondom basisonderwijs, én doe je praktische ervaring op in het basisonderwijs. Zo maak je kennis met verschillende rollen en taken binnen een basisschool en doe je ervaring op met lesgeven. Door de combinatie van theoretische verdieping in het basisonderwijs en de ervaring die je opdoet binnen een basisschool, krijg je handvatten om antwoorden te zoeken op relevante vraagstukken die spelen rondom basisonderwijs en kan je onderzoeken of een carrière in het basisonderwijs voor jou een goede volgende stap is.

Mocht je ervoor kiezen om na de minor de deeltijd pabo te willen volgen aan de Marnix Academie, dan zijn vrijstellingen mogelijk. De omvang van de vrijstellingen hangt af van je opleiding in combinatie met de minor. Deze minor is voor studenten in het wo en hbo, met een afgeronde propedeuse. 

De minor start op in september. Je hebt één dag in de week les en je loopt anderhalve dag stage op een basisschool. We verwachten dat je daarnaast nog uren nodig hebt voor zelfstudie. Voor de minor krijg je 30 ECTS.

Doel: oriëntatie op een carrière in het basisonderwijs.

Bachelor niveau 3

Je kunt je aanmelden voor de minor via Kiesopmaat.nl

Loop een dagje mee

Wil jij weten of deze minor wat voor jou is? Het is mogelijk om een dagje mee te lopen met de huidige minor-studenten. Je volgt samen met hen de lessen en kunt al je vragen stellen aan studenten en docenten. Meld je aan door een e-mail te sturen naar Jascha Stunnenberg: j.stunnenberg@hsmarnix.nl 

‘De minor gaf me veel inzicht’

Marjolein Meems koos voor de studie Sociaal pedagogische hulpverlening (SPH) aan de hogeschool Rotterdam, maar begon tijdens haar studie steeds meer aan de pabo te denken. Om helderheid te krijgen volgde ze de minor Oriëntatie op Leraar Basisonderwijs op de Marnix Academie. Ze weet nu zeker dat ze het onderwijs in wil; volgend jaar gaat ze pabo in deeltijd doen.

“Ik wilde vroeger al de pabo doen, maar na mijn havo-examen begon ik te twijfelen. Ik dacht dat ik niet creatief genoeg was en ik was bovendien niet zo goed in rekenen. Ik heb toen gekozen voor SPH. Tijdens die opleiding liep ik stage in het speciaal basisonderwijs en dat vond ik zó leuk! Toen ik vervolgens via een studiegenootje hoorde over de minor Oriëntatie op Leraar Basisonderwijs heb ik me daar meteen voor aangemeld. Ik wilde erachter komen of het reguliere basisonderwijs ook wat voor me zou zijn. 

Vrijheid
Ik heb een hele leuke en leerzame periode gehad op de Marnix Academie. In de minor is veel ruimte voor de praktijk. We mochten op verschillende basisscholen kijken en als we wilden, mochten we ook lesgeven. Daarin kregen we alle vrijheid. Op die manier heb ik veel verschillende klassen gezien. Ik weet nu dat ik het liefst les geef aan groep 1 tot en met 5. 

Een les geven vond ik trouwens best spannend. Ik dacht dat het zoiets was als een presentatie geven voor je medestudenten. Maar het was veel relaxter. Ik voelde geen druk en de kinderen vonden het helemaal niet erg als er iets fout ging.

Door op verschillende scholen mee te lopen, heb ik ook wel wat gemerkt van de werkdruk waar leraren mee te maken hebben. Ze maken echt lange dagen. Maar dat weerhoudt me niet om straks de pabo te gaan doen. Ik wil dit gewoon graag. Door de minor heb ik dat inzicht gekregen. Ik weet nu wat ik wil, wat ik kan en wat ik nog niet kan. Dat geeft mij het vertrouwen dat ik nodig heb om straks de pabo te gaan doen.”

Marjolein minor