Wie leraar wil worden in het basisonderwijs, volgt een lerarenopleiding (pabo). De Marnix Academie in Utrecht is gespecialiseerd in het opleiden van leraren. We doen dat in vier verschillende varianten. Afhankelijk van jouw leeftijd, vooropleiding en ervaring kies je de lerarenopleiding die het best bij jou past.

Pabo opleiding (voltijd)
Als je na het voortgezet onderwijs wilt starten aan de pabo, volg je de voltijd pabo opleiding. In vier jaar word je de leraar die jij wilt zijn.
Pabo opleiding bekijken
Driejarige pabo
Speciaal voor studenten met een vwo denkniveau. Doe onderzoek naar uitdagende onderwijsvraagstukken en ontwikkel jouw blik op onderwijs.
Bekijk de 3-jarige pabo
Pabo deeltijd
Wil je vanuit een andere baan of opleiding de pabo volgen? Dan is de pabo deeltijd wat voor jou! In 2,5 tot 3 jaar haal je je diploma leraar basisonderwijs.
Bekijk de pabo deeltijd
Zij-instroom pabo
Wil je meteen aan het werk in het onderwijs en daarnaast je bevoegdheid halen? Met onderwijservaring kan dat met de zij-instroom pabo.
Zij-instroom pabo bekijkenLerarenopleiding basisschool
Je gehele opleiding ga je veel leren over het beroep van leerkracht. Wat houdt leraar zijn precies in en wat is daarvoor nodig? Je ontwikkelt jezelf om als professional voor de klas te staan. Hier komen verschillende onderwijseenheden en vaardigheden bij aan te pas. Ieder leerjaar brengt jou dichter bij je doel. De pabo lerarenopleiding (voltijd) bestaat uit verschillende fases. Zo heb je de propedeutische fase, de hoofdfase en de afstudeerfase We geven je een overzicht zodat je weet wat je kunt verwachten van je studietijd en wat de Marnix Academie aan mogelijkheden biedt.
Lees meer over de inhoud van de pabo lerarenopleiding
Hoe word ik leraar basisonderwijs?
De lerarenopleiding is een hbo-opleiding. Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een diploma havo, vwo of mbo-4 (of gelijkwaardig) hebt. Voordat je aan de lerarenopleiding kunt beginnen is het belangrijk een paar praktische zaken te checken. Hoe zit het bijvoorbeeld met toelatingseisen en hoe kun je jezelf inschrijven?
Je voldoet aan de toelatingseisen als je een havodiploma hebt behaald en hierbij eindexamen hebt gedaan in:
- aardrijkskunde
- geschiedenis
- natuurkunde, biologie of NLT (Natuur, Leven en Technologie).
Ook hoef je geen toelatingstoets meer te doen als je een vavo-certificaat havo hebt voor het betreffende vakgebied. Heb jij je havodiploma niet gehaald, maar wel een voldoende voor het vakgebied op je cijferlijst? Dan voldoe je eveneens aan de eisen.
Lerarenopleiding volgen zonder diploma?
Als je kiest voor de pabo lerarenopleiding en geen vwo-diploma of een hbo-opleiding hebt afgerond, moet je aan toelatingseisen voldoen. Dit betekent dat je moet aantonen over voldoende kennis te beschikken van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.
Lees meer over de toelatingseisen leraar basisonderwijs
Kosten lerarenopleiding
Studeren kost geld en daarom is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor de lerarenopleiding. Deze kosten zijn afhankelijk van je diploma en of je bijvoorbeeld al een hbo-opleiding gevolgd hebt.
Bekijk de verplichte kosten collegegeld
Hoelang duurt de lerarenopleiding?
De lerarenopleiding van de Marnix Academie Utrecht leidt je, afhankelijk van je vooropleiding, in twee, tweeënhalf, drie of vier jaar op tot leraar in het basisonderwijs.
Waar kan ik lerarenopleiding volgen?
De lerarenopleiding kun je volgen op de Marnix Academie in Utrecht. De Marnix Academie is een gespecialiseerde hogeschool voor onderwijs. Behalve onze bachelor lerarenopleidingen voor het basisonderwijs (pabo), verzorgen wij masteropleidingen op het gebied van onderwijs. Zo kun jij je na de pabo nog verder specialiseren. Daarnaast beiden wij via ons Marnix Onderwijscentrumpost-hbo-opleidingen en cursussen aan. Het Marnix Onderwijscentrum biedt ook advies aan scholen en schoolbesturen.
Wij vinden het belangrijk om als hogeschool bij te dragen aan de ontwikkeling en verbetering van het onderwijs. Dat realiseren we via de lectoraten en door het doen van onderzoek door docenten, studenten en onze partners in het basisonderwijs.