Associate Degree | Voor de opleiding

Voordat je begint aan de opleiding Pedagogisch Educatief Professional is het belangrijk een aantal zaken te checken. Hoe zit het bijvoorbeeld met toelatingsvoorwaarden? Hoe kun je jezelf inschrijven? En wat kost de opleiding? Op deze pagina vind je antwoorden op die vragen.

Praktische informatie voor de start van je opleiding

Je kunt starten met de opleiding als je een mbo4-, havo-, vwo- of hbo/wo-diploma hebt behaald. Een andere voorwaarde is dat je voor minimaal 16 uur per week een baan of stageplek in het (speciaal) basisonderwijs of de kinderopvang hebt.

Toelatingsonderzoek 21+

Als je geen mbo4-, havo-, vwo- of hbo/wo-diploma hebt en je bent 21 jaar of ouder dan kun je een toelatingsonderzoek doen. Als je slaagt kun je alsnog starten met de opleiding. Lees meer over het toelatingsonderzoek 21+.

Soms zijn aanpassingen nodig om je studie te kunnen volgen. Bijvoorbeeld omdat je een functiebeperking hebt of omdat je onder de topsportregeling valt. Bekijk de stappen voor aanpassingen in je studie.

Studeren kost geld en daarom is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van de studie. De kosten zijn afhankelijk van je diploma en of je bijvoorbeeld al een hbo-opleiding hebt gevolgd.

Kosten voor associate degree-opleiding zonder bachelor- of mastertitel op zak

Heb je nog niet eerder een associate degree-, bachelor- of masteropleiding afgerond? Dan betaal je het wettelijk collegegeld. Voor het studiejaar 2021/2022 is dit voor de Ad  PEP € 809,-. Begin je in september 2021 voor het eerst aan een studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo) dan betaal je de helft van het wettelijk collegeld: € 404,-

Kosten voor associate degree-opleiding ná hoger onderwijs

Ga je een associate degree-opleiding doen nadat je eerder een andere associate degree-, bacheloropleiding of masteropleiding hebt voltooid? En was de vorige studie ook binnen het domein van zorg of onderwijs? Dan betaal je het instellingscollegegeld. De hoogte hiervan wordt jaarlijks bepaald door de Marnix Academie en is komend schooljaar vastgesteld op: € 6.354,-

Extra check collegegeld

Weet je niet zeker of je het wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld moet betalen? Log dan in op duo.nl. Daar wordt gecontroleerd welke studies je al gevolgd hebt. Na het inloggen vind je onder het menu 'Mijn Studies en Diploma's' de knop 'Collegegeld'. 

Kosten voor studiemateriaal

De kosten voor studiemateriaal zijn ongeveer € 300,- per jaar.

Incassodata

Als je het collegegeld in termijnen betaalt, zijn dit de incassodata in het collegejaar 2021/2022:

•    30 september 2021
•    30 november 2021
•    31 januari 2022
•    31 maart 2022
•    31 mei 2022

Voor een deeltijdopleiding krijg je geen studiefinanciering. Wel kun je je studiekosten terugvragen via de belasting. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Inschrijven voor de opleiding kan tot en met 15 augustus 2021. Schrijf jezelf bij voorkeur in vóór 1 juli 2021. Als je je na 1 juli inschrijft kan de toelatingsprocedure niet in alle gevallen meer voor de zomervakantie worden afgerond.

  1. Je schrijft je in via Studielink
  2. Je hebt een verplichte intake
  3. We maken je inschrijving definitief

Stap 1. Je schrijft je in via Studielink

Inschrijven doe je direct online via Studielink. Je meldt je dan in één keer aan bij de Marnix Academie en bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) voor studiefinanciering. Je hebt daarvoor eerst een eigen DigiD nodig. Een DigiD is een soort digitaal paspoort en vraag je aan via www.digid.nl. Houd rekening met een paar dagen voordat je je DigiD ontvangt. 

Stap 2. Je hebt een verplichte intake

De intake bestaat uit:

  1. Een toets op de formele ingangseisen: een mbo4-, havo-, vwo- of hbo/wo-diploma. Of geslaagd voor het toelatingsonderzoek 21+
  2. Een opdracht waarin je je motivatie, vakinhoudelijke leervragen en vragen over je persoonlijke ontwikkeling toelicht.
  3. Een gesprek waarin je de opdracht bespreekt. Plus: je werkplek, studielast en je verwachtingen over de studie

Na afloop van het intakegesprek krijg je een positief of negatief studieadvies.

Stap 3. We maken je inschrijving definitief

We gaan je inschrijven. Voor de start van de opleiding ontvang je informatie over de boekenlijst, het betalen van collegegeld en algemene informatie. 

Tripartiete overeenkomst

Begin je aan de opleiding? Dan teken je samen met je werkgever en opleiding een 'tripartiete overeenkomst'. Dit houdt in dat je werkgever je ondersteunt in de uitvoering van praktijkopdrachten op je eigen werkplek.

Een voorwaarde om te kunnen starten met de studie is dat je 'relevant werk' verricht. Dat betekent dat je een werk-/ of stageplaats hebt binnen het onderwijs of de kinderopvang. Je werkt minimaal 16 uur per week, betaald of onbetaald. Je kunt zelf een werk-/ of stageplaats zoeken of via de Marnix Academie. De Marnix Academie is verantwoordelijk voor de goedkeuring van je werk-/ of stageplek. De afspraken tussen jou, je werkgever of stage-organisatie en de Marnix Academie worden vastgelegd in een overeenkomst.

Het is belangrijk om de boekenlijst goed door te nemen, dan kom je later niet voor verrassingen te staan. De boekenlijst beschrijft de literatuur die wij gebruiken bij colleges en toetsen op de Marnix Academie. Veel van de boeken kun je in meerdere jaren van je opleiding gebruiken. Hier vind je de boekenlijst voor de Ad PEP (eerste jaar).