Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Afstudeerders klaar voor de start?

Nog een paar weken en dan studeert er weer een grote groep studenten af. Hun eerste echte baan als leraar komt nu wel heel dichtbij. De Marnix Academie helpt studenten om zich hierop voor te bereiden.

Afstudeerders klaar voor de start?

Aandacht voor startende leraren is hard nodig. Nadat in 2014 uit onderzoek bleek dat een kwart van de  starters binnen vijf jaar het onderwijs verliet, zijn er landelijk veel stappen gezet. Ook de Marnix Academie en Partners in Opleiding en Ontwikkeling hebben niet stil gezeten. Zo was er in het project Versterking Samenwerking ruimschoots aandacht voor de startende leerkracht. Daarnaast werd in april voor het eerst de miniconferentie Klaar voor de start! georganiseerd voor studenten in de fase startbekwaam. 

Miniconferentie
Deze startersdag werd georganiseerd door Patricia van Keulen (opleidingsdocent) en Karin van Luipen (teamleider). Oud-studenten en leerkrachten van partnerscholen verzorgden workshops en presentaties. Karin: “Wij kregen het afgelopen jaar regelmatig concrete vragen van studenten over de periode na de Marnix Academie, bijvoorbeeld over de mogelijkheden om verder te studeren of over solliciteren. We merkten dat er behoefte was aan meer voorlichting. Tijdens de conferentie  konden veel vragen beantwoord worden en werden studenten aan het denken gezet.”

Eyeopener
Vakbond CNV vertelde over salaris(schalen) en verschillende soorten contracten, maar ook over de rechten en plichten van startende leraren. De wet Werk & Zekerheid  maakt starters onzeker; goede voorlichting hierover is dan ook noodzaak. Studenten konden een CV-check laten doen en informatie krijgen over het lerarenregister en over subsidies van het LOF. Veel studenten gingen naar de workshops ‘Hoe start ik het jaar leuk en goed’ , ‘Hoe word ik begeleid als starter?’ en ‘Ben je geflipt’. Alle  inval- en talentenpools uit de regio waren voor deze dag uitgenodigd.  Er was veel  interesse in onze bijna-afgestudeerde studenten; er werd actief geworven. Patricia: “Dat was voor studenten een eyeopener. Ze realiseerden zich opeens dat er banen te verdelen zijn.”

Tips
Patricia en Karin zien dat er al veel veranderd is voor startende leerkrachten. Ze moedigen basisscholen aan starters nog meer de ruimte te geven om te kunnen groeien naar vakbekwaam leerkracht. Het helpt enorm als beginnende leerkrachten tijd krijgen om bijvoorbeeld bij collega’s te kijken. Maar denk ook aan goede begeleiding en coaching. Scholen die zo investeren in nieuwe leraren professionaliseren zichzelf. Volgens Karin kunnen starters zelf ook veel doen: “Geef aan wat je nodig hebt en wees proactief” Patricia vult aan: ”Zit je in een sollicitatieprocedure, vraag dan ook gewoon hoe je begeleid wordt.”