Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Week van de internationale student

Van 21 tot 25 november was het de Week van de internationale student. Een mooi moment om onze internationale studenten eens in de schijnwerpers te zetten. Een interview met Oriana Ziegler uit Zwitserland en Carolina Cosín uit Spanje over hun leven als exchange student op de Marnix Academie. "Hier praat je met je docent alsof het een vriend is."

Week van de internationale student

Eigenlijk wisten ze beiden niet waar ze precies zouden belanden. Ze waren afgegaan op de foto’s van Utrecht die ze op het internet vonden. Utrecht leek hen mooi en gezellig. Ze waren wel verrast door het weer. “Ik had niet gerekend op zulke hoge temperaturen in september”, vertelt de Spaanse Carolina (links op de foto). “Ik had alleen maar lange broeken bij me!”

Stage op Nederlandse basisschool
Oriana koos voor de Marnix Academie omdat de Engelstalige minor Humanities haar aansprak en ze de mogelijkheid kreeg om stage te lopen in het basisonderwijs. “Dat was voor mij een pré. Ik ben nu één keer in de week op mijn stageschool en geef daar Engels. Daarnaast doe ik op die school onderzoek naar het gebruik van social media.” Drie andere schooldagen is ze te vinden op de Marnix Academie. De Zwitserse vertelt dat in de minor Humanities veel aandacht is voor 21st century skills. “Ik vind het heel interessant kinderen om te leren gaan met alle informatie die op ze afkomt.”

Alleen
Naast het onderwijsinhoudelijk deel zijn er tal van andere redenen om in het buitenland te gaan studeren blijkt al snel. “Ik wilde beter Engels leren spreken”, legt Carolina uit. “En daarnaast wilde ik wel eens een tijdje op mijzelf wonen. In Spanje is het heel gebruikelijk om thuis te blijven wonen tot je een vast baan hebt of gaat trouwen. Het zelfstandig wonen, is voor mij een heel goede ervaring. Ik leer alles zelf op te lossen.”

Voor beide geldt dat ze het waardevol vinden om andere culturen en andere mensen te leren kennen. Want dat die culturele verschillen er zijn, ontdekten de studenten al op dag één. Oriana: “In Zwitserland ga je heel anders om met je docenten. Je bent veel beleefder en formeler. Hier praat je met je docent alsof het een vriend is.”
En even later vervolgt ze: “Het is heel cliché, maar door zo’n periode in het buitenland groei je. Je stapt even helemaal uit je comfort zone. Ik zou het anderen dan ook zeker aanraden; al is het maar een maand. Het is echt een kans!”