Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Leraar worden: heb jij het in je?

Je denkt erover om leraar basisonderwijs te worden. Maar hoe weet je nou of het ook echt wat voor je is? Wij vroegen aan drie docenten van de Marnix Academie welke eigenschappen nodig zijn om een goede leraar te worden. Herken jij je in hun verhaal?

Leraar worden: heb jij het in je?

Esther Reinders: “Je moet hart voor kinderen hebben. Geen kind is gelijk en als leraar moet je elk kind willen kennen, ook het kind dat bijzonder gedrag vertoont. Je moet de drang hebben om erachter te willen komen welke behoefte dat kind heeft. En je moet heel eerlijk naar jezelf kunnen kijken. Als je goed naar jezelf kunt kijken kun je je handelen aanpassen. Dat is nodig als je alleen voor een groep staat en er geen anderen zijn die je feedback geven. 
Natuurlijk moet je verder ook goed kunnen organiseren en veel kennis van de vakken hebben, maar dat leer je wel op de Marnix Academie.”

Patrick Rutgers: “Je moet een bepaalde grondhouding hebben. Je moet willen ontdekken en nieuwsgierig van aard zijn. Dat zijn dingen die je niet kunt leren op de pabo; die heb je of die heb je niet. Je hebt voor dit werk ook veel zelfkennis nodig. Dat is iets dat je wel kunt ontwikkelen op de pabo. Net als het leren schakelen tussen emoties in de klas. Het ene kind is verdrietig, de ander boos en weer een ander is onzeker. En ten slotte moet je ook plezier hebben in ‘het niet zeker weten’. In de klas is elke dag anders. Je weet van tevoren niet wat er zal gebeuren.”

Erica de Goeij: “Ik heb deze vraag aan mijn leerlingen van de basisschool gesteld. Zij zeiden: geduld! En je moet goed met kinderen  kunnen omgaan, je moet van ze houden. Ze noemden ook al gauw het niveau dat je moet hebben. En: je moet ermee om kunnen gaan dat kinderen fouten maken. Ik voeg daaraan toe dat je op de pabo leert hoe je iets goed kunt uitleggen en hoe je beter kunt  opvoeden. Op de pabo ontwikkelt de leerkracht in jou zich tot een ‘betere leerkracht’.