Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Verrassend symposium over veilige klas

Het was een veelkleurige dag. Het symposium Kijken met de ogen van de ander dankte die veelkleurigheid onder meer aan de nieuwkomers die via Refugee Company hun talenten inzetten. Samen met de sprekers Jacques Vriens en rabbijn Soetendorp leverde dat een divers en inspirerend programma op!

Verrassend symposium over veilige klas

Het programma werd gepresenteerd door Hala Namer uit Damascus. Andere nieuwkomers kookten een heerlijke lunch voor alle aanwezigen, verzorgden een workshop of maakten muziek. 

De veilige klas
Tijdens het symposium, dat plaatsvond op woensdag 28 september, sprak kinderboekenschrijver Jacques Vriens over het bouwen aan een cultuur van vertrouwen. Hoe creëer je een veilige klas? Wat is daarin de rol van de leraar? De schrijver, die jarenlang zelf in het basisonderwijs werkte, gaf pakkende voorbeelden uit zijn boeken. Zoals Fatima, die als enige in de klas een hoofddoek droeg. Meester Jaap, een personage uit zijn boek, regelde dat álle kinderen uit de klas een week lang iets op het hoofd zouden dragen. Op een gegeven moment zag niemand de hoofddoek nog. Op die manier problematiseerde hij de situatie niet, maar maakte er een spelletje van. Daarmee maakte hij meteen duidelijk dat je als leraar het verschil maakt.

Verbinden
In de middag sprak rabbijn Awraham Soetendorp. Het hart van zijn verhaal was: elkaar opzoeken, niemand uitsluiten en bruggen bouwen. “Het jodendom sluit niet uit, maar ín!” Het persoonlijk relaas van de rabbijn maakte veel indruk op de aanwezigen.

Tijdens de debatsessies werd er aan de hand van casussen van leraren basisonderwijs gediscussieerd. Dat ging bijvoorbeeld over het werken aan een veilig klimaat in de klas en over het doorbreken van beeldvorming. Bij de borrel werd er muziek gemaakt door nieuwkomers van Orchestre Partout. 

Uitreiking boek
Bas van den Berg, lector Dynamische identiteitsontwikkeling en initiatiefnemer van het symposium kijkt met veel voldoening terug. “Het meest verrassend was de atmosfeer. We spraken met elkaar over lastige thema’s en situaties. We deelden vragen en twijfels. Het was goed om dat te doen!”
Het symposium was de slotactiviteit van het lectoraat dat nu officieel is beëindigd. Daarom werd er aan alle aanwezigen ook een boek uitgereikt: Kijken met de ogen van de ander. Opbrengsten van twaalf jaar lectoraat Dynamische Identiteitsontwikkeling. Deze opbrengsten krijgen ook een plek op de website Netwerk Leren voor het leven in de 21e eeuw. Wie het boek niet heeft ontvangen en het graag alsnog krijgt, kan een e-mail sturen naar: communicatie@hsmarnix.nl
Het boek wordt dan toegestuurd.

Bekijk de foto’s van het symposium!