Home » Nieuws
Nieuwsoverzicht

Lezing Grej of the day

Heb jij al gehoord over Grej of the day? Het is dé nieuwste hit in onderwijs en ontwikkeld door de Zweedse onderwijzer Micael Hermansson. Op 5 november geeft hij een lezing op de Marnix Academie. Toegang is gratis. Wil jij erbij zijn? Meld je dan snel aan, want vol is vol!

Lezing Grej of the day

Grej is een Zweeds woord en betekent: een ding. Het concept Grej of the day begon in 2009 in het noorden van Zweden. Leerkracht Micael Hermansson wilde zijn manier van lesgeven veranderen en deed literatuuronderzoek naar de hersenen en hoe mensen het meest effectief leren. Het resultaat was Grej of the day (GOTD):
•             Elke ochtend/week wordt een superkorte, mindblowing microles gegeven.
•             De dag vóór de microles krijgen de kinderen een raadsel mee naar huis. Bijvoorbeeld: “7.300 ton ijzer in de hoogte”. Vervolgens zullen de leerlingen nieuwsgierig naar huis gaan en proberen het raadsel op te lossen met behulp van hun ouders.
•             De ene dag/week gaat de Grej of the day over Neil Armstrong, de dag/week erna over diamanten en daarna over bijvoorbeeld de Eiffeltoren.
•             Na de microles krijgen de kinderen eenvoudig ‘huiswerk’ mee. Vertel wat je je nog herinnert van de Grej of the day aan minstens één ouder/volwassene.

Populair
Grej of the day verspreidt zich razendsnel over Zweden, Finland, Nederland, België en andere delen van Europa. Op dit moment zijn al meer dan 36.000 leerkrachten aan het ‘grejen’. GOTD is hot in onderwijs. De Nederlandse facebookpagina Grej of the day – kennis is cool heeft al bijna 15.000 leden. In september is er een Nederlands boek gepubliceerd met typisch Nederlandse en Belgische onderwerpen. Bekijk hier zijn TED Talk over Grej of the day.

Ervaringen
Verschillende deeltijdstudenten van de Marnix Academie zijn er in hun stageklas mee aan de slag gegaan en hebben collega's kunnen inspireren om dit ook te gaan doen. "Ik gun het al mijn medestudenten om hier kennis mee te maken. Mijn medestudenten en ik merken dat mentoren, maar ook medeleerkrachten erg enthousiast zijn over GOTD. Het is een makkelijk en leuke manier om kennis te delen", zegt een van hen.

Meld je aan
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je deze bijzondere lezing niet missen? Meld je dan snel aan!

De lezing is van 15.30 - 16.30 uur en vindt plaats in de collegezaal van de Marnix Academie. Als je zaal vol is, kun je in ons restaurant de lezing meebeleven via een video-verbinding. Wil je een plek in de collegezaal, zorg dan dat je op tijd aanwezig bent.